FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  suflet serowy
   jo.hanna   26.06.07, 23:08 zarchiwizowany
proporcje na 'baze' czyli beszamel pochodza z "Julia and Jacques: Cooking at
Home", reszta moja:
4 lyzki masla
4,5 lyzki maki
1 1/2 szklanki pelnotlustego mleka
galka muszkatulowa
1/2 cebuli, z wbitymi 2 gozdzikami
lisc laurowy
6 jajek (bialka oddzielone od zoltek)
sery: parmezan do wysypania formy i jakies inne sery (u mnie gorgonzola, jakis
ser z kapany w brunello); sery sa dowolne, dobrze jednak, zeby mialy
zdecydowany smak. Do kupy powinno byc ich jakies 2/3 szklanki

1. Nagrzac piekarnik do 175 stopni.
2. Zrobic beszamel: zagotowac mleko z cebula i lisciem laurowym. W rondelku
roztopic maslo, dodac make, dobrze wymieszac i smazyc kilka minut. Zdjac z
ognia, wlac mleko (za jednym zamachem), ale bez cebuli i liscia. Dobrze
wymieszac. Postawic na ogniu i gotowac, ciagle mieszajac. Dodac sery (oprocz
parmezanu). Wymieszac. Sos powinien miec konsystencje gestej smietany. Lekko
przestudzic. Dodac zoltka. Szybko wymieszac, zeby zoltka sie nie sciely.
3. Bialka ubic na sztywna piane.
4. Wysmarowac maslem forme do sufletow i oproszyc parmezanem (tak jakby sie to
robilo z bulka tara). Foremka powinna byc wysmarowana i wysypana az po brzegi,
bo suflet musi sie miec po czym 'wspinac'.
5. Do beszamelu dodac 1/3 piany. Lekko wymieszac. 1/3 tej masy dodac do
bialek. Wymieszac delikatnie. 1/3 tej piany dodac do beszamelu. Jeszcze raz
wymieszac. Chodzi o dobre wymieszanie, ale bez 'zniszczenia' struktury piany,
ktora jest srodkiem spulchniajacym.
6. Przygotowany suflet mozna teraz przelac do formy. Jesli nie chce sie go od
razu piec lub moze postac jakies 1/2 godziny (ale nie w lodowce). Przed
wstawieniem do piekarnika posypac parmezanem. Piec ok 50 min (suflet powinien
wystawac ponad forme; wierzch powinien byc zrumieniony), mozna sprawdzic, czy
jest gotowy uchylajac drzwiczki, szybkie naklucie 'czapki' wykalaczka, i
natychmiastowe wyciagniecie wykalaczki i zamkniecie drzwiczek (inaczej suflet
moze opasc). Do wykalaczki powinno przykleic sie troche wilgotnego sufletu,
ale nie powinien byc mokry. Jesli jest mokry, znaczy trzeba jeszcze piec przez
kilka minut.
7. Podawac natychmiast po wyjeciu z piekarnika.

Uwaga: sery mozna zastapic podsmazonymi warzywami (cukinia, groszkiem,
szpinakiem), a zamiast parmezanem forme wysypac bulka tarta.


--
Oh Ken! Be careful! You know what he's like after a few novels

  Re: suflet serowy
   vespertinee   27.06.07, 09:47 zarchiwizowany
Jaki ladny! Podoba mi się wersja z warzywami.
--
Truskawki

  Chlip...
   cipcipkurka   27.06.07, 10:24 zarchiwizowany
;-)
Piekłaś, jak rozumiem, w dużej sufletówce, a nie jednoosobowych?
--
Kooo kooo kooo

  cipcipkurka
   coronella   27.06.07, 10:51 zarchiwizowany
:) to pewnie zależy od apetytu przyszłych pożeraczy, dla mnie to by była jednoosobowa
duza sufletówka :)
Nie cierpie pyszności, które się za szybko kończą :)
A ta pyszność wygląda przepysznie!

--
moje wielkie małe szczęścia

  Re: cipcipkurka
   legwan4   27.06.07, 11:15 zarchiwizowany
Ale majstersztyk :DDD. Istne dzieło sztuki:D Wszak suflet,to wyższa szkoła jazdy
kulinarnej!!!Składam pokłon :)

  ale mi narobilas smaka
   wiosnamaj   28.06.07, 08:10 zarchiwizowany


  Zrobiłam, nawet dwa razy
   nobullshit   21.08.07, 21:49 zarchiwizowany
I nie rozumiem, czego się bałam - czego się "wszyscy" boją. :) Bo robota wcale
nie jest trudna, a suflety mają widać ciekawsze zajęcia niż opadanie. Trzeba
mieć tylko dobry przepis...

Użyłam sera pleśniowego, koziego camemberta, koziego twardego tomme'a i gruyera.
Za drugim razem dodałam też trochę świeżych ziół. Proporcje jak w przepisie
Jo.hanny,
tylko masa rozłożona na dwie sufletówki.

Czy muszę pisać, że przepyszne? Barrrdzo serowe.

  jakiej pojemnosci masz te sufletowki?
   jo.hanna   21.08.07, 22:35 zarchiwizowany
bo chyba bym sobie takie mniejsze sprawila, tylko nie chce mi sie kombinowac jak
zmienic proporcje/ilosci. Moja sufletowka za duza jest na dwie osoby. A
odgrzewac na drugi dzien nielzja.
--
-The Hallelujah chorus occurs in which oratorio by Handel?
-The Sound of Music (z "The Weakest Link")

  Pojemności? Czy Ty myślisz, że pamiętam wzór
   nobullshit   21.08.07, 22:53 zarchiwizowany
na objętość walca?
Wymiary mogę Ci podać: 13 cm średnicy i 6 cm wysokości. Ale: robiłam te suflety
z całości masy wg. Twojego przepisu. Więc kupno nowych sufletówek nie rozwiązuje
problemu,
proporcje i tak trzeba zmniejszyć. Ja raz dokończyłam swoją porcję, raz nie. Z
gośćmi podobnie - jeden jakoś zmógł, drugi umarł z przejedzenia. A poza sałatą
nic więcej nie było.



  Ależ nie popadajmy w zbytnią kokieteryjność ;-)
   mwookash   22.08.07, 10:31 zarchiwizowany
Człowiek ogólnie wykształcony powinien pamiętać taki wzór albo umieć go
wykombinować albo znaleźć w pierwszej lepszej bibliotece nie mówiąc o internecie. To
nie wstyd znać podstawy matematyki zwłaszcza szalejąc w kuchni :)

Objętość dowolnej bryły o pionowych ścianach to pole podstawy pomnożone przez
wysokość. Pole koła to nieśmiertelne "pi-er-kwadrat" czyli pół średnicy do kwadratu razy
3,14. Zaokrąglając to liczymy w pamięci 6*7*3=42*3=126. Mnożymy przez 6 wysokości i
mamy trochę ponad 700 cm3 czyli ok. 3/4 litra.

(Dokładnie by było 795,99 cm3)

Poza tym można zamiast obliczeń z wzorów nalać wody szkalnką lub miarką. Weszły by
3 szkalnki wody czyli 3/4 litra.

A w ogóle suflety fajne, boję się serowych, bo wydaje mi się, że są ciężkie i nie urosną

  Re: Ależ nie popadajmy w zbytnią kokieteryjność ;
   trzy-gwiazdki   22.08.07, 12:06 zarchiwizowany
a mnie o wiele mniej kłopotliwe wydaje się podanie wymiarów foremek... tym
bardziej, że od takich, ekhm, kąśliwych wykładów, jak ten wyżej, nie tylko
suflet serowy, ale i dużo prostsze jego odmiany, bez obciążających dodatków,
mogą opaść albo, co gorsza, wcale nie wyrosnąć


a sam suflet serowy wyrósł modelowo!
piękne i wielce smakowite ma 'czapeczki' :)))



  Co Ci się wydaje to Twoje :)
   mwookash   22.08.07, 12:32 zarchiwizowany
Mi się wydaje, że by podać wymiary foremek też trzeba je zazwyczaj zmierzyć czy w tym
wypadku linijką (jak pewnie zmierzyła NB) czy jak napisałem szklanką. Poza tym tu nie
chodzi o prostokątną formę do ciasta gdzie dwukrotnie większy wymiar któregoś z
boków daje dwa razy większe ciasto. J. pytała o objętość ięc policzyłem za NB. To coś
złego? Nie wolno? Styl musi być oficjalny?

A co do wykładu to jeśli nie Tobie to może komuś innemu się przyda. Ja na przykład od
innych dużo się w necie nauczyłem

Pozdrawiam

  Trzy *
   nobullshit   23.08.07, 00:24 zarchiwizowany
Dziękuję, nam też się "czapeczki" podobały. W ogóle siedziałyśmy z przyjaciółką
przed piekarnikiem jak przed telewizorem :) Pieczenie sufletu okazało się
przednią zabawą.

  Re: Ależ nie popadajmy w zbytnią kokieteryjność ;
   sewres   22.08.07, 14:04 zarchiwizowany
Człowiek ogólnie wykształcony, a zwracający uwagę innym, mniej ogólnie
wykształconymi ludziom, (czy też, jak kto woli, dzielący się łaskawie z nimi swą
wiedzą), powinien stosując wzory zachować jednak pewną dokładność i
konsekwencję. Miedzy 700 cm3 wyliczonymi w pamięci, a 795,99cm3 dokładnie jest
jednak spora rozbieżność. I, jak dla mnie, twierdzenie, że jest to około 3/4
litra jest zbyt daleko idącym uproszczeniem. 50 cm3 to jednak dość dużo. A
bezpardonową kastrację liczby pi o 0,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288
41971 69399 37510 58209 74944 59230 78164 062... uważam za barbarzyństwo w
czystej postaci.

  Re: Ależ nie popadajmy w zbytnią kokieteryjność ;
   trzy-gwiazdki   22.08.07, 14:42 zarchiwizowany
Sewres, daj spokój, nie karm chłopca takimi tekstami, bo to go tylko nakręca;

nie warto*) strzępić klawiatury dla ogólnie wykształconego wykładowcy, który
popisuje się wiedzą z szóstej klasy szkoły podstawowej :)))



nie warto*) - ale pod wpływem pewnych wypowiedzi ciężko utrzymać język na wodzy,
nawet, jeśli tym samym ryzykuje się wycięciem swojego postu przez moderację

  Re: Ależ nie popadajmy w zbytnią kokieteryjność ;
   rozowa.firanka   22.08.07, 14:58 zarchiwizowany
trzy-gwiazdki napisała:


>
> nie warto*) strzępić klawiatury dla ogólnie wykształconego wykładowcy, który
> popisuje się wiedzą z szóstej klasy szkoły podstawowej :)))
>
>

Chłopiec przynajmniej ma tę wiedzę.

  Re: Ależ nie popadajmy w zbytnią kokieteryjność ;
   trzy-gwiazdki   22.08.07, 15:05 zarchiwizowany
> Chłopiec przynajmniej ma tę wiedzę.


mgr Gugiel też ją ma...

  Re: Ależ nie popadajmy w zbytnią kokieteryjność ;
   rozowa.firanka   22.08.07, 15:29 zarchiwizowany
Jak widać nie każdy potrafi wykorzystać magistra Gugla.

  Re: Ależ nie popadajmy w zbytnią kokieteryjność ;
   trzy-gwiazdki   22.08.07, 15:47 zarchiwizowany
> Jak widać nie każdy potrafi wykorzystać magistra Gugla.


interesująca (chociaż chyba niezamierzona, prawda?) dwuznaczność ci wyszła,
Różowa Firanko :)))

  Ale gdzież ja się dzieliłem z osobami mniej
   mwookash   22.08.07, 14:46 zarchiwizowany
wykształconymi? Nawet myślę, że z bardziej wykształconymi ode mnie :-)
Przepraszam ale podając przybliżoną objętość naczynia, domyślam się, użyłem podanych
zewnętrznych wymiarów naczyniach co i tak przewiększyło pewnie rzeczywistą objętość.
No ale nie chodzi tu o odmierzenie mąki czy mleka tylko o orientacyjną objętość naczynia
więc te kilka procent błędu w takim przypadku może być dopuszczalne. Nie sądzę by
użycie formy do pieczenia o objętości różnej od zalecanej o kilka procent było
problemem. Co innego sypnąć do takiego sufletu o 50 ml więcej sera lub mąki. No tu
należna jest inna dokładność. Tak przynajmniej sądzę

Jeszcze w kwesti dokładności. Jeśli już to Sèvres a przynajmniej Sevres i niestety
tamtejszy wzorzec metra nie obowiązuje od 1960 roku :-)
--
"Że też ludziom się chce zakładać nowe konto by komuś dogryźć." ;-)

  Re: Ale gdzież ja się dzieliłem z osobami mniej
   trzy-gwiazdki   22.08.07, 14:53 zarchiwizowany
Mwookashu, czy tobie trzeba powiedzieć wprost, że zabawny jest twój mentorski ton?
zabawny, żeby ciut dosadniej nie powiedzieć 'śmieszny'?

spuść trochę z tego tonu, zluzuj ociupinę...
to Galeria Potraw, a nie Forum Bufonorum tudzień Forum dla Nieomylnych Orłów
Nauk Ścisłych...

  Re: Ale gdzież ja się dzieliłem z osobami mniej
   trzy-gwiazdki   22.08.07, 14:55 zarchiwizowany
tudzień*) - 'tudzież' oczywiście...

poprawiam, bo zaraz dostanie mi się za literówkę

  Przepraszam, napisałem tylko komentarz.
   mwookash   22.08.07, 15:00 zarchiwizowany
Sama ją pociągnęłaś IMHO czepiając się i zarzucając mi czepianie. EOT

  Re: suflet serowy
   grumko   22.08.07, 09:52 zarchiwizowany
A ja robilem nie tak dawno suflet pomidorowy wg takiego przepisu:

3 jajka,
szklanka pomidorów przetartych przez sito,
pół szklanki bulionu,
szklanka startego żółtego sera,
2 łyżki mąki,
3 łyżki masła,
szczypta chili,
sól

W rondlu roztopić masło, dodać mąkę i zrobić bialą zasmażkę. Rozprowadzić ją bulionem
i gotować cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Dodać pomidory, chili, sól. Zdjąć z
ognia, wbić żółtka, wrzucić ser i całość wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek i
delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Całość wlać do wysmarowanej masłem formy i piec
około godziny w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać od razu.

Sufletówek nie miałem więc piekłem go w małym naczyniu żaroodpornym, a ilość
wystarczyła na jeden raz dla 4 osób.
--
www.lloretdemar.yoyo.pl
agiosgeorgios.w.interia.pl

  Re: suflet serowy
   trzy-gwiazdki   22.08.07, 12:08 zarchiwizowany
ooo, i ta złocista pianka też pysznie wygląda :)))

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd