FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

roladki z mozarellą

jest to bardzo trudne danie ;)

bo wszystkie składniki są przepysznościowe same w sobie i trzeba mieć silną wolę
żeby nie wyjeść zanim powstanie potrawa - grillowany bakłażan dobre, mozarella
dobre, sos pomidorowy wyjadany z ciabatką (zakupioną jako dodatek) dobre. What's
not to like?
;))))

ta potrawa ma już osobny wątek
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61330397,61330397,0,2.html?v=2
i jest coraz bardziej popularna
ja się nauczyłam z 10 lat temu z Elle kiedy dział kulinarny prowadziła Tessa
Capponi -Borawska . Wtedy nie tak łatwo było o składniki (trudno teraz uwierzyć)
i wrażenie na gościach było niezłe. To się zresztą nie zmieniło. Jest to bardzo
przyjazna dla gości potrawa można zrobić dzień wcześniej i trzymać w lodówce do
momentu zapiekania.

Na 2 osoby:
2-3 bakłażany (zależy od wielkości, ale też dostępności - danie na zdjęciu
zrobione niestety z 1.5 bakłażana bardzo cienko pokrojonego na 2.5 mm. Jakbym
miała więcej pokroiłabym na 5mm wg mnie optymalnie.)
2 mozarelle
puszka pomidorów
2-4 łyżki oliwy z oliwek do sosu ( i trochę do posmarowania bakłażanów)
4 ząbki czosnku (my tak lubimy ale można zamiast 3 dać 1 cebulę jak ktoś woli -
tak było w orginalnym przepisie)
świeży tymianek (często jak nie mam to robię bez, ale jednak lepsze z...)
gałazka rozmarynu w całości
sól, pieprz, suszone oregano
bazylia do posypania (obowiązkowo. Na zdjęciu z rukolą, ale przysięgam jakby
było wpół do 10 to pojechałabym do sklepu. Brak bazylii zanotowano dopiero przy
wstawianiu do piekarnika i nakrywaniu do stołu)
parmezan do posypania (albo inny twardy ser) - tu braków na szczęscie nie
stwierdzono. tak to jest z tymi żelaznymi zapasami
dla mnie najlepsze z ciabattą (więc też należy kupić)

zgrillować bakłażany w plasterkach wg przepisu na górze

przygotować sos pomidorowy
Można swój ulubiony a ja robię tak:
podgrzać oliwę z czosnkiem (lub cebulą z czosnkiem)
wrzucić pomidory z puszki (ja w kostkach - całe oczywiście pokroić.)
posolić, doprawić świeżo startym pieprzem i małą garstką oregano (czubata łyżeczka)
wrzucić gałązkę rozmarynu w całości- gdy sos jest gotowy wyrzucamy go(albo jak
mam mało rozmarynu to daję ze 2 cm tj parę listków posiekanego)
na średnim ogniu ta ilość smażyć ok 15 - 20 min do wyraźnego zgęstnienia (jak
ktoś podwoi przepis to będzie to dłużej) Wraz z gęstnieniem zmniejszamy ogień i
mieszamy żeby nie przypalić.

w tym czasie mozarellę pokroić w słupki i posypać tymiankiem
zawinąć każdy kawałek w plaster bakłażana

gdy sos jest gotowy wyłożyć cienką warstwę do naczynia żaroodpornego ( w mojej
wersji są to roladki z sosem a nie w sosie) i na sosie układać roladki ciasno
przy sobie ale tylko jedną warstwą . Być może będą potrzebne 2 naczynia. Resztę
sosu (mi zawsze zostaje) można przechować w lodówce i zużyć do czego się chce.
Posypać parmezanem.
Zapiekać pod przykryciem 15 min w gorącym piekarniku (u mnie wtedy wskazuje 250
ale mój piekarnik jest chory. W oryginalnym przepisie było 180)

Po wyjęciu przełożyć na talerze, posypać jeszcze raz parmezanem i bazylią.
Podawać z pieczywem które umożliwi wyjadanie sosu.



co ja robię z bakłażanem - wolffie 04.07.07, 15:08    
Re: co ja robię z bakłażanem - wolffie 04.07.07, 15:09    
dodam jeszcze - wolffie 04.07.07, 15:28    
o tak, super! n/t - jacek1f 04.07.07, 15:53    
Fantastyczne! :) b/t - ciociapolcia 04.07.07, 16:16    
Re: co ja robię z bakłażanem - brobot 15.10.07, 13:43    
Re: co ja robię z bakłażanem - bei 15.10.07, 17:18    
Piękne!!! n/t - cipcipkurka 04.07.07, 16:10    
roladki z mozarellą - wolffie 04.07.07, 16:23    
zawsze o tym zapominam - wolffie 04.07.07, 16:40    
Re: co ja robię z bakłażanem - marghe_72 04.07.07, 16:31    
Re: co ja robię z bakłażanem - ka2 04.07.07, 16:43    
Re: co ja robię z bakłażanem - dziuunia 04.07.07, 17:00    
Re: co ja robię z bakłażanem - leoti 04.07.07, 17:45    
piekne, a i cukinie tak samo mozna zrolowac.:-) n/ - jacek1f 04.07.07, 18:12    
Cudo! - thiessa 04.07.07, 18:26    
Mistrzowskie zdjęcia n.t - sinistra80 04.07.07, 20:30    
Re: co ja robię z bakłażanem - nobullshit 04.07.07, 21:53    
Re: co ja robię z bakłażanem - wolffie 04.07.07, 22:01    
majster sztyk - giezik 04.07.07, 22:03    
Re: majster sztyk - wolffie 04.07.07, 22:16    
Jeszcze ja sie pozachwycam:) - fettinia 05.07.07, 08:49    
Re: co ja robię z bakłażanem - szadoka 05.07.07, 09:54    
Re: co ja robię z bakłażanem - gosiak137 05.07.07, 17:32    
penne z bakłażanem - wolffie 10.07.07, 00:20    
Re: penne z bakłażanem - wolffie 10.07.07, 15:32    
Re: co ja robię z bakłażanem - trzy-gwiazdki 10.07.07, 15:36    
Re: co ja robię z bakłażanem - wolffie 11.07.07, 00:05    
Re: co ja robię z bakłażanem - trzy-gwiazdki 11.07.07, 12:58    
Re: co ja robię z bakłażanem - aga_piet 11.07.07, 13:56    
nie smakowal ci omdlaly imam? - jo.hanna 11.07.07, 13:57    
Re: nie smakowal ci omdlaly imam? - wolffie 12.07.07, 00:05    
Roladki Japanese style - wolffie 28.07.07, 20:25    
Re: Roladki Japanese style - ptasia 28.07.07, 21:05    
makaron z bakłażanem i fetą - wolffie 25.08.07, 18:16    
Re: makaron z bakłażanem i fetą - trzy-gwiazdki 25.08.07, 18:26    
Re: makaron z bakłażanem i fetą - fettinia 25.08.07, 19:03    
Grillowany bakłażan z sosem pomidorowym - thiessa 14.10.07, 20:23    
Re: Grillowany bakłażan z sosem pomidorowym - wolffie 14.10.07, 20:43    
Re: Grillowany bakłażan z sosem pomidorowym - thiessa 14.10.07, 20:49    
bakłażan pieczony - w całej swej okrutnej krasie - wolffie 14.11.07, 16:38    
Re: bakłażan pieczony - w całej swej okrutnej kra - alinka_li 14.11.07, 17:16    
Re: bakłażan pieczony - w całej swej okrutnej kra - pani.serwusowa 14.11.07, 17:19    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd