FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Babski brunch
   nobullshit   24.07.07, 12:12 zarchiwizowany
Miały przyjść znajome. O 11 rano. Musiałam więc wymyślić coś, co się o tej
godzinie da zjeść i co można - przynajmniej częściowo - przygotować w
przeddzień, bo choć bardzo dziewczyny lubię, nie zamierzałam wstawać wcześniej
niż o 9.

No i ułożyłam takie menu:
- sery różne, w tym kozie z konfiturą ze szparagów (sery ze sklepu, słoik
konfitury w szafce) według przepisu Giezika:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,62964577,62964577.html
- sałatka z bakłażanów (nawet TRZEBA ją zrobić poprzedniego dnia, żeby się
przegryzła)
- sałatka z cukinii z orzechami (cukinię można przesmażyć w przeddzień, takoż
posiekać orzechy i przed przyjściem gości robimy tylko sos)
- ziołowe bułeczki z masłem borówkowym (masło trzeba zrobić poprzedniego dnia,
a bułeczki to 20 minut roboty przed przyjściem gości)
- serowe babeczki Komarki na deser, upieczone poprzedniego dnia, o te:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,65143466,66311371.html?f=777&w=65143466&a=66311371
No to jedziemy...


  Sałatka z bakłażanów
   nobullshit   24.07.07, 12:15 zarchiwizowany
Według pomysłu Jo.hanny.

Bakłażany - najlepsze byłyby takie okrągłe, jasnofioletowe, ale zwykłe też mogą
być - kroimy w cieniutki plastry, smażymy na oliwie i układamy w jakimś
pojemniku, skrapiając kolejne warstwy oliwą, octem balsamicznym oraz posypując
pokrojonym w drobne plasterki czosnkiem. Sałatka powinna spędzić w lodówce co
najmniej 24 godziny.


  sałatka z cukinii z orzechami włoskimi
   nobullshit   24.07.07, 12:17 zarchiwizowany
Cornelia Schinharl "Potrawy z cukinii i bakłażanów", Wiedza i Życie

Składniki (na 4 porcje):
400 g młodej cukinii
100 gram orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
0,5 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
150 ml jogurtu naturalnego
4 łyżki oliwy
koperek (w oryginale pęczek - imho za dużo)
sól, pieprz, mielona papryka

Wykonanie:
1. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce warzywnej. Czosnek, koperek i
orzechy drobno posiekać.
2. Delikatnie przesmażyć cukinię z czosnkiem na dwóch łyżkach oliwy.
3. Dodać orzechy i koperek do cukinii.
4. Z jogurtu, miodu, soku z cytryny i pozostałej oliwy zrobić sos. Polać nim
sałatkę i wymieszać. Doprawić do smaku.




  ziołowe bułeczki z masłem borówkowym
   nobullshit   24.07.07, 12:20 zarchiwizowany
Obydwa przepisy z: "Pieczywo ? smalce, masła, pasty, konfitury", Muza 2007

ZIOŁOWE BUŁECZKI

Składniki (na 12 sztuk):
200 g mąki pszennej typ 450
50 g otrębów pszennych
50 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
5 łyżek kwaśnej śmietany
6 łyżek drobno posiekanych ziół (u mnie majeranek, tymianek, cząber i bazylia
cytrynowa, i nie 6 łyżek, tylko ze trzy, bo już mi się siekać nie chciało)
1 jajko do posmarowania

Wykonanie:
1. Ze składników sypkich, zimnego masła i śmietany wyrobić ciasto.
2. Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, powycinać krążki i poukładać je na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Posmarować bułeczki rozkłóconym jajkiem i piec Ok. 15 minut w piekarniku
nagrzanym do 225 stopni.

Na zdjęciu w książce są równie płaskie jak u mnie, więc chyba takie mają być.
Twardawe, ale bardzo, bardzo smaczne i masło borówkowe znakomicie do nich pasowało.



MASŁO BORÓWKOWE

Składniki:
100 g miękkiego masła
1 łyżka miodu
50 g borówek ze słoika, takich "do mięs" (miałam własnej roboty)
2 łyżki drobno posiekanych migdałów

Wykonanie: "wziąć i wymieszać". A potem schłodzić w lodówce.


  Re: ziołowe bułeczki z masłem borówkowym
   marta76   24.07.07, 12:24 zarchiwizowany
o ktorej to spotkanie to wpadne:)
--
Jestem,w podtekście
mieszkam gdzieś,w przenośni chowam się.
MATI; wrześniowy synek

  toc to zestaw na mniejsze wesele!
   jo.hanna   24.07.07, 12:30 zarchiwizowany
fajne, wakacyjne i co najwazniejsze, przygotowane z dzisiaj na jutro. Czyli
idealne na imprezy.
--
Oh Ken! Be careful! You know what he's like after a few novels

  Re: ziołowe bułeczki z masłem borówkowym
   mamba30   24.07.07, 12:31 zarchiwizowany
tjaaa, ja też sie piszę jakby co :)
--
nie rób scen :)

  Re: Babski brunch
   ptasia   24.07.07, 12:33 zarchiwizowany
ja chcę taki brunch! bardzo podoba mi się dobór dań. i te bułeczki chyba
powędrują do ulubionych.
--
You are the tiger burning bright...
Bica

  Re: Babski brunch
   apsik1   24.07.07, 14:14 zarchiwizowany
świetny pomysł i wykonanie
--
misz masz

  Wspaniełe zdjęcia NB
   posafega   24.07.07, 16:30 zarchiwizowany
I to masło borówkowe mnie całkowicie urzekło :)
--
I'm a Joker, I'm a smoker, I'm a midnight talker...

  Re: Babski brunch
   michaga   24.07.07, 18:58 zarchiwizowany
Dawno nie zaglądałam na to forum , a teraz widzę ,że twoje przepisy świetne jak
zwykle a zdjęcia o wiele lepsze. Pozdrawiam serdecznie

  Re: Babski brunch
   komarka   24.07.07, 19:08 zarchiwizowany
Wow! To ja wrzucam do ulubionych i idę obmyślać okazję na jakąś małą imprezkę :))
Najchętniej to z miejsca zaczęłabym robić bułeczki z masłem borówkowym i sałatkę z
cukinii. Wszystko wygląda przepysznie! Dzięki za inspirację, bo na małe imrezowe
zakąski pomysłów nigdy dość :)
--
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  Re: ziołowe bułeczki z masłem borówkowym
   jswm   24.07.07, 19:20 zarchiwizowany
mniam, mniam


najpierw przeczytałam babski BRZUCH :))

  Re: Babski brunch
   cynamoon6   24.07.07, 20:59 zarchiwizowany
Musze wymyslic jakis pretekst do odwiedzenia Warszawy i wproszenia sie do Ciebie ;)

  Re: Babski brunch
   wolffie   24.07.07, 21:22 zarchiwizowany
szalenie mi się podoba ta impreza

masło borówkowe wygląda zupełnie jak lody z rodzynkami
off topic (ja tak robię bo nie mam maszynki do lodów - kupuję śmietankowe lody i
przepuszczam przez puls w robocie z wymoczonymi rodzynkami)

  Re: Babski brunch
   dziuunia   24.07.07, 22:00 zarchiwizowany
WOW ! Sałatka z cukinii i te bakłażany mmmmmmmmmm..............

--
Computer says nooooooo

  Dziękuję wszystkim...
   nobullshit   24.07.07, 23:13 zarchiwizowany
I chciałam dodać, że te bakłażany dobrze byłoby jeszcze posolić po usmażeniu.
Zapomniałam napisać.

  Re: Babski brunch
   mar100   24.07.07, 23:21 zarchiwizowany
niam!

  Re: Babski brunch
   tvidz   24.07.07, 23:43 zarchiwizowany
dla mnie takie menu na śniadanie (o przepraszam, brunch, jakże światowo to brzmi
<lol>) to jakieś nieporozumienie, poza serami zestaw imo nie do przyjęcia, a
masło borówkowe to już w szczególności

  Re: Babski brunch
   pinkink2   25.07.07, 04:25 zarchiwizowany
Niezwykle pracowita z Ciebie istota, NBS.
Podziwiam.

Mam nadzieje, ze znajome byly warte takich staran i Ty tez sie dobrze z nimi
bawilas.


Ja podobne wystepy zarezerwowane mam tylko na towarzyskie trzesienia ziemi w
postaci pojawienia sie np. kogos, kto zjawia sie raz na 10 lat, a i tego nie
jestem pewna..... ;)))

  Ale wątek. Ale brunch...A ta salatka z cukinii...
   vespertinee   25.07.07, 09:55 zarchiwizowany

  Re: Babski brunch
   fettinia   25.07.07, 10:07 zarchiwizowany
Akurat to maslo jest intrygujace;)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka

  Babski! Babski! A dlaczego...
   el_padre   25.07.07, 15:32 zarchiwizowany
babski?
A My? Co z nami? Kto nas nakarmi i przytuli?
No dobrze. Zakładam kiecę i lecę.

  :-D od ucha do ucha
   jo.hanna   25.07.07, 21:19 zarchiwizowany
i dla komentarza i dla twojej, EP, obecnosci na forum. Dawno cie tu nie bylo
widac....
--
Oh Ken! Be careful! You know what he's like after a few novels

  Właśnie! Właśnie! Ktoś tu się złamał...
   lunatica   25.07.07, 21:23 zarchiwizowany
...albo przełamał :-D

  E, nie tak znowu dawno ;-)))
   cipcipkurka   25.07.07, 22:16 zarchiwizowany
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,65698867,65920383.html?f=777&w=65698867&a=65920383
--
...Każdy dzień wycisza nas, usypia nas, oddala nas. Czas jak śnieg poniesie nas, zasypie
nas, zapomni nas...

  No co? No co?? No co????
   el_padre   26.07.07, 01:26 zarchiwizowany
Brakuje mi Was trochę tego pienknego lata:)

  Re: Babski brunch
   bene_gesserit   26.07.07, 07:03 zarchiwizowany
Brunch to nie jest sniadanie. Podejrzewam, ze autorce nie chodzilo o 'swiatowosc', ale
precyzje okreslenia, ktore nie ma (albo ma slaby) odpowiednik w jezyku polskim. Drugie
sniadanie to nie to samo, bo bruch nie musi byc drugim dziennym posilkiem.
Jednoczesnie nie jest to sniadanie, bo jest dosc pozne. I moze byc drugim :)

Dlaczego taki zestaw dla ciebie jest nie do przyjecia, bo nie rozumiem?

--
-So, we’re the last feminists? Feminism dies with my generation?
-It is to be hoped for, dear.

  Re: Babski brunch
   jop   26.07.07, 07:29 zarchiwizowany
Może weź się i dokształć, zanim coś napiszesz, zamiast się kompromitować.

  Re: No co? No co?? No co????
   borysa   26.07.07, 10:22 zarchiwizowany
Ale Ciebie, jak wiesz, brakuje jeszcze bardziej !

  Re: Babski brunch
   trzy-gwiazdki   26.07.07, 15:59 zarchiwizowany
wspaniałości!!!

a to masło - super pomysł!
nawiasem mówiąc, dopiero kiedy wczytałam się w przepis dotarło do mnie, że jest
"borówkowe", a nie "borowikowe", za jakie - przez pobieżne czytanie - je miałam ;)))
a z drugiej strony - masło grzybowe do ziołowych bułeczek... dlaczego nie? ;)

  zrobiłam bułeczki!
   ptasia   26.07.07, 20:23 zarchiwizowany
Jutro idziemy na wino do koleżanki, która poprosiła o przyniesienie "czegoś do
chrupania". więc popełniłam bułeczki, ciut tylko zmodyfikowane: nie otręby, a
zarodki, bo miałam w domu, ziół nie wiem dokładnie, ile łyżek (z 5?), głównie
bazylia, odrobina szałwii i parę listków mięty, a do tego z łyżka czubrycy
suszonej i trochę mieszanki z Campo di Fiori. Wyszło dokładnie 12 szt, ale
rozwałkowałam na ok. 1 cm; imho nieco przypominają scones w kształcie, choć M
wypowiedział się, że lepsze i dodał, że on scones już niekoniecznie musi (cóż,
więcej dla mnie). Tak czy inaczej, przynajmniej na lekko ciepło bardzo udane,
ciekawe, jak jutro zasmakują na wyprawie w gości :)
I ciekawe, jakby dodać trochę sera żółtego...?
--
You are the tiger burning bright...
Bica

  Re: zrobiłam bułeczki!
   nobullshit   26.07.07, 22:17 zarchiwizowany
Fajne! Cieszę się, że zrobiłaś.

ptasia napisała:
> imho nieco przypominają scones w kształcie
Mnie też. Podobna "talia" im się robi. Tylko tak nie rosną jak scones, bo mniej
proszku, i pewnie te otręby je obciążają.

> Tak czy inaczej, przynajmniej na lekko ciepło bardzo udane,
> ciekawe, jak jutro zasmakują na wyprawie w gości :)
Następnego dnia też są dobre, tylko trochę bardziej się kruszą i gorzej kroją.

> I ciekawe, jakby dodać trochę sera żółtego...?
Jest to imho pomysł wart rozważenia.


  Re: Babski brunch
   wiktoria244   26.07.07, 22:59 zarchiwizowany
Przy nastepnej okazji moge wpasc?

  Re: Babski brunch
   siostraheli   26.07.07, 23:26 zarchiwizowany
Fajne wszystko, ale to masło mnie zaintrygowało szczególnie.

  Re: Babski brunch
   ferla   27.07.07, 20:44 zarchiwizowany
super! bułeczki i sałatka z cukini będą w weekend :-)

--
:-)

  Re: ziołowe bułeczki zrobione!!
   zzzytkaaa   09.11.07, 20:13 zarchiwizowany
mi bardzo smakuja-takie ziolowe ciasteczka wyszly-bo nie zrobilam 2cm
masla nie robilam

--
Zosia 15.09.2006

  Re: Babski brunch
   lamatha   09.11.07, 20:34 zarchiwizowany
same pysznosci na stole :))
zapros i mnie kiedys :))


  zrobiłam i chyba coś źle wyszło:(
   washoe   10.11.07, 01:57 zarchiwizowany
Rozumiem, że Wasze bułeczki mają coś wspólnego z bułeczkami (nie tylko nazwę;))?
Bo moje (zrobiłam trochę mniej niż na 2cm) są suche jak wiórek i na pewno nie
można ich przekroić. A tak się napaliłam na nie...i jutro miałam masło
dorabiać,a tu taki pech! Ciastka nie bułeczki:(
Piekłam ok. 25min w 200st (w opcji bez nawiewu). Jeśli chodzi o kolor to ładnie
wyszedł, nie przypaliły się. Dlaczego nie wyszły bułeczkowate?

P.S. Szaleństwa w kuchni dopiero zaczynam, więc jeśli coś zrobiłam źle, proszę o
wyrozumiałość, choć konstruktywna krytyka mile widziana:)

  Washoe
   nobullshit   10.11.07, 10:56 zarchiwizowany
Imho wszystko zrobiłaś dobrze. Te bułeczki rzeczywiście są mało bułeczkowe i
prawie nie rosną. Może właściwiej byłoby nazwać je sucharkami albo wytrawnymi
ciasteczkami. Ale powinny się kroić - ostrożnie, ostrym nożem - choć ciut się
kruszą.
Mam nadzieję, że mimo wszystko będą Ci smakować.


  Re: Babski brunch
   nobullshit   10.11.07, 10:57 zarchiwizowany
lamatha napisała:
> zapros i mnie kiedys :))

Z przyjemnością :)



  Re: Babski brunch
   pani.serwusowa   10.11.07, 11:48 zarchiwizowany
Odpadłam :)
--
So why do witches burn?
...Because they're made of wood...?

  Re: Washoe
   washoe   10.11.07, 16:35 zarchiwizowany
W takim razie wszystko gra:) Oczywiście, że mi smakują, uwielbiam wszelkie
przegryzki "na słono", tylko bałam się, że coś zepsułam, ale jeśli tak to
dorabiam masełko (bo borówki od babci w słoiku czekają;)). Dziękuję i pozdrawiam.

  Re: zrobiłam i chyba coś źle wyszło:(
   zzzytkaaa   10.11.07, 18:11 zarchiwizowany
moje tez byly ciasteczkami, zrobilam ciensze niz 2cm, otrebow dalam tylko pol szklanki,
pieklam 15min, pod koniec wlaczylam termoobieg-mojemu mezowi nie smakowaly:( mi i
kolezance-tak
ale ja do specjaliste kuchennycgh sie nie zaliczam, wiec nie moge nic doradzic...
--
Zosia 15.09.2006

  Zrobiłam dzisiaj sałatkę.
   vespertinee   11.11.07, 18:02 zarchiwizowany
Zapisałam ją sobie już dawno temu, ale zwlekałam z jej zrobieniem i mam za
swoje- cukinii w warzywniaku brak (a jeszcze tydzień temu kupowałam :( ). Ale
taką miałam na nia ochotę, ze zrobiłam z kabaczkiem. Dobra, a z cukinia musi byc
pyszna!
Dałam wiecej orzechów, mniej koperku (rzeczywiście, pęczek to zdecydowanie za
duzo!). Ale następnym razem (bo do sałatki wróce wiosną, gdy pojawi się pyszna
cukinia) nie dam papryki. Jakis kłóci mi się z reszta składników.

W każdym razie dziękuję za przepis! Mniamniuśna! :-D
--
Truskawki

  Re: Zrobiłam dzisiaj sałatkę.
   nobullshit   11.11.07, 20:24 zarchiwizowany
Jakie piękne zdjęcie! Zupełnie nie jesienne :)


  Re: Babski brunch
   afrykadzika   12.11.07, 08:10 zarchiwizowany
szałowe zdjęcia
dla mnie takie gotowanie to jeszcze zaklęte rewiry , ale popatrzeć miło ;-)

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd