FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

szarlotka sypana

Przepis-ami34, zdjecie moje:)
Moja jest bez orzechow i rodzynek za to z rumem i mielonymi migdalami.

Przepyszna szarlotka z orzechami i rodzynkami. Delikatna w smaku. Smaczna
zarowno na cieplo jak i na zimno.

Oto przepis:
szklanka mąki
szklanka cukru
szklanka kaszy manny
łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
cynamon
orzechy wloskie
rodzynki
ok. 1,5 kg jabłek (może być troszkę mniej, ale szarlotka wychodzi pyszna,
jeśli jabłek jest więcej niż kilogram)
200 gram masła
smietana kremowka


Cukier, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Podzielić na
dwie części.
Jabłka (najlepiej jakieś całkowicie rozgotowujące się, ja użylam boskopow )
obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jablka podgotowac z
cynamonem, rodzynkami i orzechami.
Średniej wielkości tortownicę (ja uzylam 28 cm)wysmarować masłem, posypać
kaszą manną albo bułką tartą. Rozłożyć na dnie jedną część sypkich składników,
na to starte jabłka pomieszane z cynamonem rodzynkami i orzechami, potem
znowu warstwę sypkiego.
Wierzch szarlotki równomiernie przykryć cienkimi plasterkami albo wiórkami
masła, tak żeby nie prześwitywała mąka z kaszą manną.
Wstawić do piekarnika na około 45 minut i piec do zrumienienia w mniej więcej
180-200 stopniach .Po upieczeniu wierzch wychodzi chrupki, szarlotka jest
bardzo smaczna na ciepło jak i na zimno, ale z kolei na drugi dzień góra
odrobine mięknie i łatwiej ją pokroić, sama nie wiem, czy nie jest wtedy nawet
lepsza. Wyborna z dodatkiem kremowki.


szarlotka sypana - gmo77 24.07.07, 23:11    
Re: szarlotka sypana - ake1 25.07.07, 12:01    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd