FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Mousse z lososiem
   pynjeck   28.07.07, 17:49 zarchiwizowany
Mousse z lososiem

Ten przepis dostalam od mojej francuskiej przyjaciolki Anne. Kiedy pierwszy raz
pojechalam do Paryza dawno temu taki wlasnie mus podala na powitalna kolacje i
bardzo mi smakowal. Po wielu latach uzyskalam przepis:-)

300 g wedzonego lososia
? litra zelatyny
1 lyzeczka musztardy dijon
1 lyzeczka chrzanu
koperek, posiekany
8 kropelek tabasco
400 ml smietany kremowki


1) Pokroic lososia na male kawalki i zmiksowac. Dodac musztarde i chrzan,
jeszcze raz wlaczyc mikser, żeby się wymieszalo.
2) Ubic smietane.
3) Wymieszac delikatnie lososia z bita smietana, dodac tabasco, koperek i
przestudzona zelatyne. Wymieszac.
4) Przelozyc mase do foremki i wsadzic do lodowki na 12 godzin. I już.

Ta zielona kropka na zdjeciu to wasabi.
Uwaga! Nie solic, bo losos jest wystarczajaco slony.


  Re: Mousse z lososiem
   linn_linn   28.07.07, 18:15 zarchiwizowany
Bardzo mi sie podoba. Bede miala niestety problem z koperkiem i chrzanem :(( We
Wloszech to rzadkosc.

  Re: Mousse z lososiem
   fettinia   28.07.07, 18:18 zarchiwizowany
tez mi sie podoba tylko czym zastapic koperek?:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka

  Feti, Lin, zamiast koperku
   pynjeck   28.07.07, 18:26 zarchiwizowany
mozna dac czerwony albo zielony pieprz. A zamiast chrzanu wasabi, tylko nie cala
lyzeczke :-)
Bez koperku tez bedzie dobre.

  dziekuje:)
   fettinia   28.07.07, 18:32 zarchiwizowany
niestety koperek jest dla mnie nieprzyswajalny:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka

  ? litra żelatyny ......to ile
   fionabezogona   28.07.07, 18:29 zarchiwizowany
sypać tej żelatyny na ile wody

  Re: ? litra żelatyny ......to ile
   pynjeck   28.07.07, 18:34 zarchiwizowany
Ja uzylam zelatyny w listkach (6 listkow-10 g).

  czyli...
   fionabezogona   28.07.07, 18:39 zarchiwizowany
10g żelatyny na wody tyle ile w przepisie na opakowaniu?

  Wydaje mi sie, ze 1 listek= 1 lyzeczka, ale
   pynjeck   28.07.07, 18:50 zarchiwizowany
przeczytaj na opakowaniu. Tyle gram ile potrzeba do 1/2 l wody.

  Czyli ? to pół litra?
   cipcipkurka   28.07.07, 20:11 zarchiwizowany
Piękny mus, pięknie podany!
--
Na życzenie sygnaturka optymistyczna :-))

  CCKurko,
   pynjeck   29.07.07, 00:53 zarchiwizowany
Pol litra wody i tyle zelatyny ile napisano na opakowaniu. Anne tez tak mi napisala w
przepisie 1/2 l zelatyny i sie dopytywalam:-) Wzielam opakowanie i tam bylo akurat - 6
listkow na 1/2 litra wody.

  Dzięki,
   cipcipkurka   30.07.07, 09:45 zarchiwizowany
dopytuję, bo w przepisie widzę "?" zamiast "1/2". Domyślałam się o co chodzi, ale
wolałam się upewnić :-)
--
Na życzenie sygnaturka optymistyczna :-))

  Re: Mousse z lososiem
   kasiga   28.07.07, 21:08 zarchiwizowany
z czym najlepiej to podać? Bagietka... ciemny chlebek?

  f.a.n.t.a.s.t.y.c.z.n.e
   jo.hanna   28.07.07, 21:21 zarchiwizowany
pewnie mozna zrobic z 1/2 porcji, bo mi ta na duza-imprezowa-wyglada.
--
Oh Ken! Be careful! You know what he's like after a few novels

  Boskie n.t
   sinistra80   28.07.07, 22:47 zarchiwizowany

--
Tsun_am: Gdybym musiała wybierać sobie kraj muzułmański do zamieszkania strzeliłabym
sobie w łeb...
Gotlama: Masz nikłe zdolności adaptacyjne ;D

  Kogo moje oczyw widzą?
   lunatica   28.07.07, 23:07 zarchiwizowany
:-)
Super przepis... do zapamiętania i wypróbowania!
Dzięki Pyńku :-)

  Re: Kogo moje oczyw widzą?
   pynjeck   29.07.07, 00:40 zarchiwizowany
No taka mala reaktywacja:-)

  Re: Mousse z lososiem
   jswm   29.07.07, 11:48 zarchiwizowany
musi być pyszny
a ja właśnie 3 dni temu robiłam mus wg przepisu Brunosza, szkoda, mogłam
wypróbowac nowy

  Re: Mousse z lososiem
   kikkera   29.07.07, 12:05 zarchiwizowany
Witaj Pynku :)
Jak milo znowu Cie czytac!

Przepis juz w ulubionych. Wkrotce zagosci na naszym stole:)
--
Afryka Dzika

  Re: Mousse z lososiem
   nobullshit   29.07.07, 15:47 zarchiwizowany
Cześć, Pyńku. Mus zdecydowanie do zrobienia, zwłaszcza że mam nowe śliczne
foremki w kształcie rybek.

  Re: Mousse z lososiem
   hania55   30.07.07, 11:34 zarchiwizowany
Pyńku, jakie to ładne! I jak dobrze Cię widzieć :-)

--
"Będziemy mieli prawo karne przyjęte w trybie odpowiednim do rozporządzenia o
hodowli pływaka żółtobrzeżka." (prof. M. Filar)

  Re: Mousse z lososiem
   mmarusia   30.07.07, 17:28 zarchiwizowany
Moj mousse juz w lodowce ! Jutro bedziem konsumowac :)
--
-----------
"idealna kobieta to taka,ktora ma idealnego meza" :)

  Re: Mousse z lososiem
   mmarusia   30.07.07, 20:37 zarchiwizowany
ehh,nie moglam czekac do jutra-wyciagnelam moj mousse i musialam sprobowac:)
Mialam problem z wyciagnieciem go z foremki i wsadzilam foremke na chwile do cieplej
wody.Przez to dekoracja na wierzchu troszke sie rozplynela,ale to
nic.Mmmmm..........pycha zwlaszcza z wasabi !
--
-----------
"idealna kobieta to taka,ktora ma idealnego meza" :)

  Re: Mousse z lososiem
   komarka   31.07.07, 21:48 zarchiwizowany
Też zrobiłam od razu :) Pyszny! Bardzo kremowy mi wyszedł (być może dodałam
odrobinę za mało żelatyny, ale ja zawsze mam z nią problem ;))
--
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  Re: Mousse z lososiem
   piegusek1976   01.08.07, 11:55 zarchiwizowany
miałam okazje spróbować i poczęstować męża, który zamówił od razu ten przysmak:o))
ciekawe czy będzie smakowac w wędzonym pstrągiem ????

  Re: Mousse z lososiem
   piegusek1976   01.08.07, 22:36 zarchiwizowany
pstrąg złowiony i uwędzony a mousse chłodzi się w lodówce :o))

  Re: Mousse z lososiem
   piegusek1976   02.08.07, 21:07 zarchiwizowany
wspaniały przepis napewno do powtórki nie jednokrotnie :o)
dzieki :o))

  Re: Mousse z lososiem
   komarka   02.08.07, 23:49 zarchiwizowany
Łomatko jakie fajne ryby! :-D Rybi portret zbiorowy bardzo mi się podoba :))
No i mus też udany :)
--
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  Re: Mousse z lososiem
   pinos   03.08.07, 11:00 zarchiwizowany
To jedna z najpiękniejszych rzeczy jakie widziałam w GP, Pynieczku.
--
... me with my memories, him with his whiskers,
me and the cat...

  Zrobiłam
   pinos   26.08.07, 22:11 zarchiwizowany
Zamiast tabasco było pół łyżeczki sambalu (tabasco wyszło).

Pomysł z wasabi genialny.

Przepyszne i już poszło w świat.
--
... me with my memories, him with his whiskers,
me and the cat...

  Re: Mousse z lososiem
   trzy-gwiazdki   01.09.07, 14:21 zarchiwizowany
barrrdzo lubię zaglądać w ten wątek

no to hop! go do góry

--
.rzuć sobie mięsem.

  Zrobiłam na święta
   nobullshit   16.01.08, 01:23 zarchiwizowany
I zapomniałam wkleić.

Pynieczku, przepyszny przepis. Mus delikatny i jedwabisty. Gorąco wszystkim polecam.




  Re: Zrobiłam na święta
   siostraheli   16.01.08, 10:37 zarchiwizowany
Gdzie się pozyskuje takie fajne foremki, jak rybki i gwiazdki?

  Re: Zrobiłam na święta
   nobullshit   16.01.08, 15:06 zarchiwizowany
siostraheli napisała:
> Gdzie się pozyskuje takie fajne foremki, jak rybki i gwiazdki?

Na Allegro. Dział Dom i Ogród - Wyposażenie - Przybory kuchenne.
Cuda na kiju tam bywają, a ja mam słabą silną wolę i np. rybki kupiłam już
cztery różne :)


  Re: Zrobiłam na święta
   siostraheli   16.01.08, 21:08 zarchiwizowany
dzięki.

  Już masz "rybkowe" foremki
   sinistra80   16.01.08, 22:45 zarchiwizowany
super
--
Tsun_am: Gdybym musiała wybierać sobie kraj muzułmański do zamieszkania strzeliłabym
sobie w łeb...
Gotlama: Masz nikłe zdolności adaptacyjne ;D

  Sini :)
   nobullshit   16.01.08, 23:41 zarchiwizowany
Niestety, nie wszystkie chcą ze mną współpracować. Patrz tutaj:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67209550,67231810,0,2.html?v=2
Ale ta okazała się bardziej przyjazna i "łuskowa".

--
Kiedy nudzą się w swym bagnie,
na żer TROLLE chodzą stadnie. (Kroniki Spiderwick)

  Re: Mousse z lososiem
   jo_lasi   23.01.08, 16:57 zarchiwizowany
dzieki za nieskomlikowany przepis, zrobiłam ale maleńkich filiżankach, oczywiście z
zielona kropką wasabi. Było pyszne!

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd