FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

krokant-delicja bez orzechow

Czy robiliscie juz krokant?
Jesli nie ,to bardzo zachecam,bo to naprawde pyszne ciasto !

Przepis tu:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,19040254,19040254.html
a moze wkleje?

KROKANT

Skladniki na krokant:
10 dkg wiorek kokosowych
1 jajo
? kostki margaryny (ja daje maslo)
? szklanki cukru

powyzsze skladniki biore x2 ,gdyz bardzo mi smakuje ta polewa.

Skladniki na biszkopt:
4 jaja
1 szklanka maki pszennej
1 szklanka cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
? budyniu smietankowego BEZ CUKRU !

Skladniki na nadzienie:
2 budynie smietankowe BEZ CUKRU !
1 puszka brzoskwin
6-7 duzych jablek (ja daje ok. 1,3 kg)
5 lyzek cukru
4 szklanki wody

Przygotowanie krokantu:
Margaryne/maslo z cukrem rozgrzac w garnku,dodac wiorki kokosowe-podgotowac.
Ostudzic i zmiksowac z jajkiem.Jezeli tak jak ja robicie podwojna polewe,to
nalezy rowniez uzyc 2 jajka,zamiast normalnie jednego.

Przygotowanie biszkoptu:
4 bialka ubic na sztywna piane,dodac cukier.Po ubiciu dodac zoltka.chwilke
ubijac dodajac proszek i budyn.Nastepnie delikatnie wsypac make i powoli
wymieszac lyzka.Wlac do wysmarowanej blachy(ok.30x50).
Upiec i nie otwierac piekarnika dopóki ciasto nie ostygnie.

Przygotowanie nadzienia:
Jablka obrac ,pokroic na 8-mki.Wode z cukrem zagotowac i wrzucic do niej
jablka-ugotowac do miekkosci
(NIE ROZGOTOWAC!!).Gorace jablka ukladac na zimny biszkopt.Brzoskwinie
odcedzic i drobno pokroic.Ulozyc na gorace jablka.Z wody po ugotowanych
jablkach ugotowac 2 budynie.Goracy budyn wlac na wylozone jablka i
brzoskwinie,rownomiernie rozprowadzic.Nastepnie wszystko polac uprzednio
przygotowanym krokantem.Upiec w temp.150 st.C przez ok.40min.Podawac
schlodzony (z lodowki)najlepiej z dobrym winkiem.

Uwaga!
Jesli biszkopt wyjdzie wam twardy,to spox-nasaczcie go sokiem z puszki brzoskwin.Ja
tak zawsze robie.

Zdjecia dodaje etapowo,bo ciasto jeszcze stygnie w piekarniku.Jutro go obcykam:)

--
-----------
"idealna kobieta to taka,ktora ma idealnego meza" :)

krokant-delicja bez orzechow - mmarusia 30.07.07, 20:59    
Re: krokant-delicja bez orzechow - mmarusia 30.07.07, 21:03    
odnosnie ? w przepisie - mmarusia 30.07.07, 21:06    
ciasto zachęcające, ale - siostraheli 30.07.07, 21:14    
Re: ciasto zachęcające, ale - mmarusia 31.07.07, 17:48    
To tylko uwaga techniczna - siostraheli 31.07.07, 19:20    
Re: To tylko uwaga techniczna - ewuchaklucha 31.07.07, 20:18    
Re: To tylko uwaga techniczna - mmarusia 02.08.07, 14:09    
Re: To tylko uwaga techniczna - qchcia1 02.08.07, 14:24    
wiem,ze Siostra nie potrzebuje adwokata ale.. - fettinia 02.08.07, 14:47    
Re: wiem,ze Siostra nie potrzebuje adwokata ale.. - cien_wiatru 02.08.07, 16:05    
odnosnie przygotowania - mmarusia 03.08.07, 22:46    
Re: odnosnie przygotowania - ava10 16.08.07, 13:52    
Re: wiem,ze Siostra nie potrzebuje adwokata ale.. - mmarusia 03.08.07, 22:37    
Pal szesc nazwę,skupmy sie na przepisie - ani_chybi 16.08.07, 14:39    
wlazłam na minę? - ani_chybi 17.08.07, 20:13    
Ani-chybi, - lunatica 17.08.07, 21:04    
Ciasto w kuchence dochodzi - ani_chybi 17.08.07, 21:27    
i jak wyszlo? - mmarusia 18.08.07, 23:26    
Re: i jak wyszlo? - ani_chybi 19.08.07, 00:07    
Re: i jak wyszlo? - mmarusia 20.08.07, 21:57    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd