FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Kabaczek z koprem włoskim

Kolejny kontrowersyjny przepis po kabaczku w sosie gorczycowym. Suma sumarum nie
jest takie zle. Pierwsze wrazenie dziwne, ale potem to mnie nawet zaczelo wciagac.
Jedyna rzecz, ktora zmienilabym, to ten nieszczesny koper, ktory lepszy bylby zmielony,
bo za bardzo placze sie pomiedzy zebami.
Przepis z ostatnio walkowanej ksiazki "Potrawy z cukinii i bakłażanów" Cornelia
Schinharl.

500 g cukinii/kabaczka,
1 duza cebula,
4 lyzki oliwy z oliwek,
1 lyzka orzeszkow piniowych,
1 lyzka rodzynek,
1 lyzeczka nasion kopru wloskiego,
1 lyzka soku z cytryny,
sol, pieprz,
siekana natka pietruszki.

Cukinie/kabaczka kroimy wzdluz na pol a nastepnie na polplasterki. Moja byla mloda i
mala, ale pestki musialam wydlubac, bo nie wiem czemu byly juz duze. Cebule siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwe. Wkladamy cukinie i smazymy 3-4 min, Dodajemy cebule,
orzeszki pinii oraz rodzynki i smazymy przez kilka chwil. Dodajemy koper wloski i sok z
cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem. Przykrywamy i dusimy 5 min. Posypujemy natka.
--
Malezja 18.01.2004-01.02.2004
Chiny 16.06.2006-01.07.2006
Tajlandia 07.01.2007-24.01.2007

Kabaczek z koprem włoskim - thiessa 31.07.07, 19:20    
Mi się od patrzenia nic nie plącze, a szkoda, - cipcipkurka 01.08.07, 20:46    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd