FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  conchiglioni z kurczakiem i pesto
   nobullshit   07.08.07, 13:23 zarchiwizowany
Miałam słoik domowego pesto, które trzeba było już zjeść, ale "oczywiście" nie
chciałam zrobić po prostu makaronu z pesto. I wyszukałam w Wielkiej Księdze
Konemanna taki przepis:

Składniki (na dwie osoby):
pół paczki conchiglioni
biała część pora
25 dag mielonego mięsa z drobiu
pół kubka bulionu
oliwa,
suszone chilli, sól, pieprz
świeżo starty parmezan
no i pesto

Wykonanie:
1. Makaron ugotować al dente, przelać wodą, żeby się nie posklejał, dobrze
odcedzić.
2. Na oliwie zeszklić pora, dodać mięso, smażyć, aż zbrązowieje. Potem wlać
bulion, wkruszyć chilli, doprawić, zagotować i jeszcze trochę podusić, aż
bulion wyparuje.
3. Nadzienie zapakować do muszli, muszle ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu
żaroodpornym, przykryć folią aluminiową (ważne! inaczej makaron się spiecze) i
zapiekać ok. 15 minut w 180 stopniach.
4. Na każdej muszli położyć łyżeczkę pesto, posypać parmezanem i podawać.

Bardzo dobre było i ciekawe. Właśnie dzięki dodatkowi pesto - bo sam farsz w
drobiu jest dosyć suchy.


  Re: conchiglioni z kurczakiem i pesto
   linn_linn   07.08.07, 13:38 zarchiwizowany
Musialabym "upolowac" pora: w Wloszech pory nie sa zbyt popularne.

  Re: conchiglioni z kurczakiem i pesto
   nobullshit   07.08.07, 13:40 zarchiwizowany
linn_linn napisała:
> Musialabym "upolowac" pora: w Wloszech pory nie sa zbyt popularne.

Myślę, że cebula byłaby równie dobra. O, wiem: upoluj sobie czerwoną cebulę z
Troppei!


  Re: conchiglioni z kurczakiem i pesto
   ptasia   07.08.07, 15:33 zarchiwizowany
oh my. bardzo apetyczne. ciekawe tylko, czy chciałoby mi się tak nadziewać te
muszelki...
--
You are the tiger burning bright...
Bicaz

  Re: conchiglioni z kurczakiem i pesto
   thiessa   08.08.07, 20:08 zarchiwizowany
O i to jest dobry pomysl. Jestem za dodaniem mozarelli do nadzienia i wtedy bedzie
perfect.
--
Malezja 18.01.2004-01.02.2004
Chiny 16.06.2006-01.07.2006
Tajlandia 07.01.2007-24.01.2007

  Re: conchiglioni z kurczakiem i pesto
   nobullshit   08.08.07, 21:47 zarchiwizowany
thiessa napisała:
> O i to jest dobry pomysl. Jestem za dodaniem mozarelli do nadzienia i wtedy
bedzie
> perfect.

Fakt, mozarella się rozpuści i farsz nie będzie suchy.

  Re: conchiglioni z kurczakiem i pesto
   gergana   08.08.07, 22:16 zarchiwizowany
wyglada baaaaardzo apetycznie!!!

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd