FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Kabaczek z sosem tuńczykowym
   thiessa   08.08.07, 21:42 zarchiwizowany
Kabaczek byl przepyszny. Z rozpedu zrobilam 2 razy pod rzad i stwierdzam, ze
moglabym w sezonie kabaczkowo-cukiniowym spozywac te potrawe codziennie.
Przepis z "Potrawy z cukinii i bakłażanów" Cornelia Schinharl.

6 malych cukinii/kabaczkow ( ja pomieszalam, ale kabaczek jest lepszy, delikatniejszy,
slodszy)
1 cytryna,
1 suszona papryczka chilli,
2 lyzki oliwy z oliwek,
1 peczek mieszanych ziol ( u mnie natka, koperek i melisa),
1 puszka tunczyka w sosie wlasnym,
100 g smietanki (moim zdaniem wiecej),
1 lyzka kaparow,
1 zabek czosnku ( u nnie 2).
sol, pieprz

Cukinie pokroic wzdluz na cwiartki. Sparzona cytryne obrac ze skorki, wycisnac sok a
skorke grubo posiekac. Cwiartki posypac pokruszona chilli, skorka, sola, pieprzem,
skropic oliwa i opiekac w piekarniku pod grillem, az sie zrumieni. Ja nie mam grilla w
piekarniku, zrobilam to na patelni grillowej.
Przygotowac sos. Ziola oderwac od lodyzek, tunczyka osaczyc z zalewy, wszystko utrzec
na gladka mase, ja uzylam blendera i na koniec doprawic sokiem z cytryny, posolic, i
popieprzyc.
Polewamy sosem goraca cukinie i ona juz odpowiednio podgrzewa ten sos.
Niebo w gebie.
--
Malezja 18.01.2004-01.02.2004
Chiny 16.06.2006-01.07.2006
Tajlandia 07.01.2007-24.01.2007

  Re: Kabaczek z sosem tuńczykowym
   nobullshit   08.08.07, 21:52 zarchiwizowany
Czyli po kilku kabaczkach kontrowersyjnych coś w stu procentach trafionego?
Brzmi istotnie smacznie. I fotka fajna.

  Re: Kabaczek z sosem tuńczykowym
   evamarija   09.08.07, 09:53 zarchiwizowany
Zrobie sobie - dzieki. Kabaczkow ci u nas dostatek!
--
Forum prawne
Sprzedam suknięślubną

  Re: Kabaczek z sosem tuńczykowym
   hania55   09.08.07, 10:05 zarchiwizowany
Zdecydowanie do powtórzenia!

--
"Będziemy mieli prawo karne przyjęte w trybie odpowiednim do rozporządzenia o
hodowli pływaka żółtobrzeżka." (prof. M. Filar)

  Thiesso
   ponytail   09.08.07, 20:56 zarchiwizowany
Dziękuję bardzo za ten przepis.
Jest świetny.
I nie jestem jedyną która była zachwycona :)
Zdecydowanie do powtórzenia - i to kto wie czy nie jutro :)

Pozdrawiam

  Re: Kabaczek z sosem tuńczykowym
   evamarija   21.11.07, 16:04 zarchiwizowany
Dzieki za ten przepis. Kabaczki powoli wybywaja z piwnicy, zwykle zalegaly do
wiosny az sie nad nimi zlitowalam.
U mnie z ziol prym wiodl tu tymianek i koper. Dalam mniej soku z cytryny. Nie
posiadam grilla ani odpowiedniej patelni, wiec bezczelnie do piekarnika, tyle ze
wysoko.
Podane z greckim chlebem:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,68051035,68051035.html?f=777&w=68051035&a=68051035
PY-CHA.

  Re: Kabaczek z sosem tuńczykowym
   fifka199   22.11.07, 10:08 zarchiwizowany
Co to znaczy "zalegały do wiosny"? To można je przechowywać? Ja swoje przerabiam
do słoików lub zamrażarki, nigdy nie myślałam, że mogą leżeć.

  Re: Kabaczek z sosem tuńczykowym
   evamarija   22.11.07, 13:06 zarchiwizowany
Kabaczki w stanie urwanym z krzaka przeleza w piwnicy kilka ladnych miesiecy.
Maja gruba skore - istny pancerz, w przeciwienstwie do cukini (nie wytrzymuje) i
trzeba sie zima przylozyc zeby je obrac.
--
Forum prawne

  Re: Kabaczek z sosem tuńczykowym
   thiessa   24.11.07, 21:40 zarchiwizowany
Ja nawet nie probuje przechowywac, bo po malych widze, ze traca swoja jedrnosc a
duzych nie spozywam. Powyzej pewnych rozmiarow staja sie dla mnie produktem
niejadalnym. Zabiera je tesciowa i cieszy sie, ze ma duzy okaz. Ale skoro piszesz, ze
mozna do wiosny przechowywac to sie moze w przyszlym roku skusze? W sumie to sa
dyniowate a dynie przechowuje w piwnicy czesto do czerwca.
A no i nic nie zastapi kabaczka, ktory jest delikatny i slodki, cukinia to juz nie to samo.
--
Malezja 18.01.2004-01.02.2004
Chiny 16.06.2006-01.07.2006
Tajlandia 07.01.2007-24.01.2007

  Re: Kabaczek z sosem tuńczykowym
   ciociapolcia   21.11.07, 17:14 zarchiwizowany
Nie wiem dlaczego dopiero teraz tu zaglądam, ale... to wygląda rewelacyjnie. :)
--
Niebo i dupa - dwie zasadnicze dźwignie ludzkości. [Emil Zola]

  oo, coś dla mnie!
   em_es   22.11.07, 08:09 zarchiwizowany
nie ma możliwości, żeby mi to danie nie posmakowało ;)

  Re: Kabaczek z sosem tuńczykowym
   corrina_f1   22.11.07, 09:50 zarchiwizowany
Zdecydowanie do zrobienia !
Co prawda tydzień temu były cukinie faszerowane, ale od warzyw głowa nie boli ;)
Tylko kapary pójdą precz, nie jestem w stanie przekonać się do tego smaku.. :(

--
Podróżować lubię

  Re: Kabaczek z sosem tuńczykowym
   pani.serwusowa   06.03.08, 23:05 zarchiwizowany
Thiesso, jesteś moim nowym forumowym guru ;)

Zrobiłam cukinie, bo nie miałam kabaczków, grillowałam połówki na patelni, a potem
chwilę piekłam, do sosu dałam pietruszkę i koperek. Rewelacja, zdecydowanie do
powtórzenia! :)
--
Pies: dają mi jeść, kupują zabawki, dbają o mnie - muszą być bogami!
Kot: dają mi jeść, kupują zabawki, dbają o mnie - muszę być bogiem!

  Re: Kabaczek z sosem tuńczykowym
   kasikr69   06.03.08, 23:47 zarchiwizowany
oj cudnie, że odgrzebałaś ten przepis :)
absolutnie do zrobienia!
Thiessa, ja widzę, że ty specjalistka nie tylko od zup :)

  Re: Kabaczek z sosem tuńczykowym
   linn_linn   07.03.08, 12:42 zarchiwizowany
Oj tak. Ja co prawda kabaczkow nie kupie, ale wyszukam jakies specjalne cukinie. Moze
te jasne: sa delikatniejsze.

  Re: Kabaczek z sosem tuńczykowym
   thiessa   07.03.08, 16:34 zarchiwizowany
Pani Serwusowo to mile co piszesz, zwlaszcza, ze inne guru (to chyba sie nie odmienia?)
to pewnie szacowne grono.
A polaczenie pietruszki i koperku jest zdecydowanie najlepsze w tym zestawie.
--
Gruzja 05.09.2007-23.09.2007

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd