FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Ciasto z "frużeliną" brzoskwiniową i kokosową bezą
   mitta   09.08.07, 12:38 zarchiwizowany
Właściwie żadna z niej frużelina, raczej budyń na soku z brzoskwiń - ale połączenie
brzoskwiń i kokosu naprawdę pyszne.
Ciasto:
5 żółtek
5 płaskich łyżek cukru
1 szklanka mąki + 1 i 1/2 łyżeczki proszku
5 łyżek mleka
1 łyżka stopionego masła
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, gładkie ciasto wyłożyć na dużą
tortownicę i podpiec 14 min. w temp.180 st.
Budyń z brzoskwiniami:
Ok. 1/2 kg obranych i pokrojonych brzoskwiń zalać szklanką wody z cukrem (2 - 3
łyżki), zagotować, owoce odcedzić, a do soku dodać 1 budyń waniliowy
rozmieszany w 2 łyżkach wody. Powoli, mieszając doprowadzić do zawrzenia, dodać
brzoskwinie.
Beza kokosowa:
Ubić 5 żółtek z 2/3 szklanki cukru. Na końcu delikatnie wmieszać 1 szklankę wiórków
kokosowych.
Na podpieczone ciasto wyłożyć budyń z brzoskwiniami, na to pianę. Piec ok. 45 min.
w temp. 140 st. Na wierzchu musi sie zronić taka prawdziwa beza. Smacznego.


  Re: Ciasto z "frużeliną" brzoskwiniową i kokosową
   tworkosia1   09.08.07, 13:08 zarchiwizowany
Właśnie miałam smaczek na to
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,63202728,63426495,0,2.html?v=2
tylko z brzoskwinią i zastanawiałam sie jak zrobić brzoskwinie w syropie, bo o
tej porze brzoskwinie z puszki to grzech. a tu proszę :)) Może więc zmienię plany

  Re: Ciasto z "frużeliną" brzoskwiniową i kokosową
   malenkajalenka   09.08.07, 13:11 zarchiwizowany
jak dla mnie to wygląda bardzo smacznie, uwielbiam brzoskwinie:))


--
mój suwaczek

Wiem, dokąd idę, więc tam dojdę :)

  Re: Ciasto z "frużeliną" brzoskwiniową i kokosową
   evamarija   09.08.07, 14:28 zarchiwizowany
Cudne! A tu powinno byc bialek oczywiscie?

mitta napisała:

> Beza kokosowa:
> Ubić 5 żółtek z 2/3 szklanki cukru.
--
Forum prawne
Sprzedam suknięślubną

  Re: Ciasto z "frużeliną" brzoskwiniową i kokosową
   lullaby22   09.08.07, 15:11 zarchiwizowany
Ile słońca! :)
--
Mój blog NA DESER

  Re: Ciasto z "frużeliną" brzoskwiniową i kokosową
   mitta   09.08.07, 15:29 zarchiwizowany
Eva, dziękuję, że zwróciłaś na to uwagę - oczywiście do bezy 5 białak.

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd