FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Ghuwarlakia z sosem jajeczno - cytrynowym

Ghuwarlakia z sosem jajeczno - cytrynowym

Składniki:
50 dkg mielonej cielęciny lub wołowiny
pół szklanki białego wytrawnego wina
pół szklanki wody
1 jajko
10 dkg bułki tartej
łyżeczka soli
szczypta pieprzu
3 szklanki bulionu
natka pietruszki

Wymieszać w misce wszystkie składniki z wyjątkiem bulionu. Wyrobić.
Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
Bulion zagotować i włożyć kulki mięsne.
Gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut.
Po ugotowaniu wyjąć i trzymać w cieple.

Składniki sosu:
3 żółtka
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
szklanka wywaru w którym gotowały się kulki
sok z 1 cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki

Masło stopić w rondlu, zrobić zasmażkę z mąki i rozprowadzić wywarem. Zagotować.
Rozprowadzić żółtka sokiem z cytryny, dobrze ubić, dodać kilka łyżek gorącego rosołu i
dalej ubijać.
Wlać do zasmażki, podgrzewać przez kilka minut, nie dopuszczając do zagotowania.
Wymieszać z natką pietruszki.
Sosem polać kulki i podawać z ryżem.

--
www.lloretdemar.yoyo.pl
agiosgeorgios.w.interia.pl

Ghuwarlakia z sosem jajeczno - cytrynowym - grumko 10.08.07, 12:56    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd