FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Panierowany kurczak pieczony

Panierowany kurczak pieczony

jeden z moich ulubioncych przepisów na kurczaka - łatwy w przygotowaniu i bardzo
smaczny! Pochodzi z książki Katarzyny Pośpieszyńskiej pt. "Kuchnia Zdrowego Serca"

Składniki:
4 udka z kurczaka
2 szklanki mleka
1–2 roztarte ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka soli
1 szklanka zmielonych płatków kukurydzianych
pół łyżeczki tymianku lub rozmarynu
Świeżo zmielony pieprz
Oliwa

Udka opłukać, usunąć skórę, mięso nakłuć widelcem, włożyć do miski
Wymieszać: mleko, czosnek, majeranek, sól, cząber i sól i zalać kurczaka, przykryć,
odstawić na noc
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 – 200 stopni C
Płytką blaszkę wyłożyć folią aluminiową i posmarować oliwą
Płatki kukurydziane wymieszać z tymiankiem w spożywczej plastykowej torebce (ja biorę
taką po mrożonkach np. po szpinaku)
Po jednym udku wyjętym z marynaty wkładać do torebki z panierką, wstrząsnąć do
pokrycia mięsa, odłożyć na talerz na 15 minut
Ułożyć w odstępach na blaszce i piec 35 – 40 minut
Dobre są i na ciepło i na zimno

Smacznego!!
--
www.lloretdemar.yoyo.pl
agiosgeorgios.w.interia.pl

Panierowany kurczak pieczony - grumko 14.08.07, 14:25    
Grumko! Co robisz w mojej kuchni przy - jacek1f 14.08.07, 16:33    
Re: Panierowany kurczak pieczony - hani-2 24.09.07, 14:29    
Re: Panierowany kurczak pieczony - hani-2 24.09.07, 14:30    
Re: Panierowany kurczak pieczony - piegusek1976 25.09.07, 22:39    
Re: Panierowany kurczak pieczony - loganmylove 26.09.07, 12:25    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd