FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Frittata - omlet z kuchni włoskiej

Frittata - omlet z kuchni włoskiej

inna wersja frittaty zamieszczonej przez jollka2 w tym miejscu:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,59684122,59684122.html
Składniki:
1/4 szklanki oliwy
1 pęczek cebulki dymki ze szczypiorkiem
3-4 pomidory
150 gram szynki
1/4 szklanki tartego sera parmezan
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1/4 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 łyżeczki soli
duża szczypta pieprzu
6 dużych jajek
2 łyżki masła

Podgrzać oliwę na średnim ogniu, na średniej wielkości patelni. Dodać posiekaną
cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem. Obsmażyć. Dodać posiekane pomidory i dusić do
momentu, aż powstanie masa o konsystencji papki. Przełożyć do miski i ochłodzić do
temperatury pokojowej. Podać do masy posiekaną szynkę, parmezan, pietruszkę,
majeranek, bazylię, sól i pieprz, lekko wymieszać. Lekko roztrzepać jajka w małej misce i
dodać do masy. Na patelni z żaroodporną rączką o średnicy 25 cm rozgrzać masło. Gdy
piana osiądzie, zmniejszyć ogień na bardzo mały. Wyłożyć masę na patelnię tak by
powstała równa warstwa. Gotować bez mieszania na bardzo małym ogniu, aż całość z
wyjątkiem półcentymetrowej warstwy u góry będzie ścięta przez 8-10 minut. Patelnię z
potrawą włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i
zostawić do momentu, aż górna warstwa się całkowicie zetnie. Nie pozwolić żeby masa
się przyrumieniła, bo wówczas frittata będzie za sucha. Jest pyszna na ciepło i równie
dobrze smakuje na zimno.
--
www.lloretdemar.yoyo.pl
agiosgeorgios.w.interia.pl

Frittata - omlet z kuchni włoskiej - grumko 17.08.07, 09:21    
Re: Frittata - omlet z kuchni włoskiej - nikka00 17.08.07, 11:04    
straszne te Twoje zdjęcia - poughkeepsie 17.08.07, 11:53    
Re: straszne te Twoje zdjęcia - trzy-gwiazdki 17.08.07, 12:13    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd