FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  weselnie:)
   kwieta4   26.08.07, 18:52 zarchiwizowany
znajomi poprosili mnie o zrobienie tortu weselnego dla swojej corki. ciasto mialo byc
marchewkowe(ciezkie), z serowym kremem:)/taki tort mial podobno na swoim weselu J.
Kennedy/
skorzystalam z wielokrotnie sprawdzonych przepisow na ciasto i krem (ktore podaje w
oryginale). dekoracja / 'Marshmallow Foundant' - forumowa slynna masa ugnieciona z
mashmallows/ - na zyczenie bardzo 'skapa', granatowa 'wstazka' na dole tortow
wspolgrala z reszta dekoracji na sali. na najmniejszym torcie figurki dostaczone przez
mlodych


Sam's Famous Carrot Cake
------------------------------------
Original recipe yield:1 - 8x12 inch pan
INGREDIENTS
3 eggs
3/4 cup buttermilk
3/4 cup vegetable oil
1 1/2 cups white sugar
2 teaspoons vanilla extract
2 teaspoons ground cinnamon
1/4 teaspoon salt
2 cups all-purpose flour
2 teaspoons baking soda
2 cups shredded carrots
1 cup flaked coconut
1 cup chopped walnuts
1 (8 ounce) can crushed pineapple with juice
1 cup raisins
DIRECTIONS
1.Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Grease and flour an 8x12
inch pan.
2.In a medium bowl, sift together flour, baking soda, salt and cinnamon. Set
aside.
3.In a large bowl, combine eggs, buttermilk, oil, sugar and vanilla. Mix well. Add
flour mixture and mix well.
4.In a medium bowl, combine shredded carrots, coconut, walnuts, pineapple and
raisins.
5.Using a large wooden spoon or a very heavy whisk, add carrot mixture to
batter and fold in well.
6.Pour into prepared 8x12 inch pan, and bake at 350 degrees F (175 degrees C)
for 1 hour. Check with toothpick.
7.Allow to cool for at least 20 minutes before serving



Cream Cheese Icing
----------------------------
Ingredients:
1 cup (2 sticks) butter
16 oz. cream cheese, softened
2 lb. (8 cups) confectioners' sugar
2 tablespoon milk
NOTE: Do not use light cream cheese or butter substitute. If margarine is used, icing will
be softer.

In a medium mixer bowl cream butter and cream cheese together until smooth. Add
sugar and milk. Beat on high until smooth (only 30 seconds to 1 minute). Thin to ice cake
smooth; use full strength for piping borders.

YIELD: Makes 5-1/2 cups.


  zdjecia do kompletu
   kwieta4   26.08.07, 18:55 zarchiwizowany
nie wiem dlaczego nie podpiely sie pod tekstem:(

  Re: zdjecia do kompletu
   nikka00   26.08.07, 18:58 zarchiwizowany
Ta figurka mnie zamurowała .... Na miejscu panny młodej chyba bym się obraziła za takie
insynuacje na torcie weselnym :(. A sam tort - misterny.
--
chcesz ukryć twarz? wyjdź nago :))

S.J.Lec

  Re: figurka :))
   kwieta4   26.08.07, 19:03 zarchiwizowany
mlodzi byli bardzo mlodzi - oni sobie sami te figurke kupili i postawili na torcie, ktory
potem wzieli w podroz poslubna:) amerykanski luz i tyle:)
zreszta cale wesele bylo na luzie co wszystkim sie bardzo podobalo. 85 letnia prababcia
panny mlodej tanczyla z nami ' w kolku' do ostatniego taktu. mnie zastanowil tylko ten
wybor marchewkowego ciasta. sobie bym takiego tortu nie zrobila.

  Re: figurki do ozdoby tortow
   kwieta4   26.08.07, 19:07 zarchiwizowany
do wyboru, do koloru. bardzo popularne za Oceanem.
www.weddingmountain.com/c-228-view-all-cake-toppers.aspx

  Re: zdjecia do kompletu
   trzy-gwiazdki   26.08.07, 19:25 zarchiwizowany
> Na miejscu panny młodej chyba bym się obraziła
> za takie insynuacje na torcie weselnym :(


oj, ale ty jesteś wrażliwa :)

zresztą na pierwszy rzut oka widać, że pan młody to somnambulik, któremu
ścierpły ramiona, a panna młoda rozmasowuje mu obolały kark... a nie żeby
uciekał od ołtarza, skąd! :)))

tort zaś świetny: dystyngowany, spokojny, niekiczowaty
bardzo udany wyrób, gratulacje!


  Re: zdjecia do kompletu
   mrsjo2000   30.08.07, 09:28 zarchiwizowany
Swietna realizacja !
Piekne !

--
Serdecznie pozdrawiam :0)

  Re: zdjecia do kompletu
   babeczkaa   31.08.07, 13:42 zarchiwizowany
pomysłowy :)))
pozdrawiam
B.
--
Labor est etiam ipsa voluptas
Jesteśmy już z Wami 2.5 roku - Subiektywny Przewodnik Babeczki

  Re: zdjecia do kompletu
   jswm   01.09.07, 09:44 zarchiwizowany
ho,ho,
wzorcowe!

  Re: weselnie:)
   bakerlady   26.08.07, 19:10 zarchiwizowany
robiłam kiedys ciasto marchewkowe z serową polewą i bylo przepyszne

a pomysł na weselny tort marchewkowy z kremem serowym uwazam za fantastyczny!
nie znam osoby której by ciasto marchewkowe nie smakowalo
za to znam wiele takich którzy meczą sie gdy dostaną talerzyk z tradycyjnym tortem

brawa dla tych Państwa !!! :-D

i natychmiast, bezczelnie ściagam pomysł do wykorzystania na moje wrzesniowe
urodziny ;-)

  Re: weselnie:)
   bakerlady   26.08.07, 19:15 zarchiwizowany
a figurka kiczowata, za to z dystansem co sie ceni ;-)

  Re: weselnie:)
   ania1022   29.08.07, 23:09 zarchiwizowany
16 oz to jest okolo 1 lb. Na funta serka 2 funty cukru ? czy aby napewno proporcja jest
dobra?

  a można poprosić o polską wersję językową
   fionabezogona   30.08.07, 08:30 zarchiwizowany
jak w temacie ;))


  Re: weselnie:)
   madzia_ja   30.08.07, 10:00 zarchiwizowany
Słynne ciasto marchewkowe Sam'a

Składniki na foremkę 20x30 cm
Uwagi ode mnie: "cup" zwykle zastępuję szklanką - mniej więcej to samo i w moich
przepisach zawsze się sprawdza:)

Składniki
3 jajka
3/4 szklanki maślanki
3/4 szklanki oleju roslinnego
1 1/2 szkl. białego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki soli
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki startej na tarce machewki
1 szklanka płatków/wiórków kokosowych
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 puszka (ok. 225 g) rozkruszonego ananasa z sokiem
1 szklanka rodzynek

1.Nagrzać piekarnik do 175 st. C. Natłuścić i obsypać maką formę 20x30 cm.
2.W średniej wielkosci misce przesiać razem makę, sodę, sól i cynamon. Odstawić.
3.W dużej misce wymieszać jajka, maślankę, olej, cukier i wanilię. Dobrze wymieszać.
Dodać mieszankę z mąki i dobrze wymieszać.
4.W średniej wielkości misce wymieszać marchewkę, kokos, orzechy, ananasa i rodzynki.
5. Za pomocą dużej drewnianej łyżki lub mocnej trzepaczki dodać do masy mieszankę z
marchewki i dobrze wymieszać.
6. Wylać do przygotowanej formy i piec 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem.
7. Odstawić do wystygnięcia na co najmniej 20 minut przed podaniem.


Krem:

1 szklanka masła
455 g serka kremowego
8 szklanek cukru pudru
2 łyzki mleka

Nie używać serka light ani substytutów masła. Jeśli użyjemy margaryny, krem będzie
bardziej miękki.

W średniej misce utrzeć na gładką masę masło z serkiem. Dodać cukier i mleko, ubijać na
gładka masę (30 sekund-1 minuta). Rozsmarować na cieście.




  serek kremowy ... chodzi o serek
   dakusia   31.08.07, 20:49 zarchiwizowany
typu Philadelphia czy cos innego?

--
Złośliwość to duch krytyki, a krytyka rodzi postęp i uświadomienie - T.Mann

  Re: serek kremowy ... chodzi o serek
   madzia_ja   01.09.07, 19:31 zarchiwizowany
Co prawda nie robiłam tego przepisu ale to chyba właśnie o Philadelphie chodzi:-)

  Re: weselnie:)
   alinka_li   29.01.08, 17:36 zarchiwizowany
Mam pytanie- na pewno przepis na foremkę 20x 30 cm, nie za mała? I do kremu
naprawdę osiem szklanek cukru?! Zapisałam sobie ten przepis już dawno, mam
ochotę zrobić, ale boję się, czy na pewno wszystko jest tu dobrze podane. Bardzo
proszę o odpowiedź!

  do alinki_li:)
   kwieta4   30.01.08, 07:45 zarchiwizowany
boszzzz, kiedy to bylo...
juz w miedzyczasie popelnilam kilka kolejnych pomyslow, ale ten tort pamietam
doskonale. tak, trzeba wcisnac w ser prawie kilogram pudru:) krem bedzie od niego
az 'sztywny'.
przepis rozni sie znacznie od receptury na moje ulubione 'codzienne', lekkie ciasto
marchewkowe z serowa masa na wierzchu (klasyka), ale tak podobno ma wygladac i
smakowac 'TORT marchewkowy'- nic na to nie poradze;)
tamtym gosciom smakowal bardzo, jednak ja swoim dzieciom upieklam we wrzesniu
zupelnie inne weselne torty, choc tez z tych 'ciezszych' byly, a nie klasycznie puszysto-
biszkoptowych. wklejam zdjecia, a jak znajde chwile - dolacze /niestety dosc
skomplikowane/ przepisy. kazdy tort byl inny w kolorach i smakach.

  Re: do alinki_li:)
   alinka_li   30.01.08, 13:32 zarchiwizowany
Dziękuję bardzo za odpowiedź! Jeszcze tylko raz sie upewnię, naprawdę proporcje
na 1 blaszkę 20x 30 cm, czy to na te wszystkie 3 torty? Może z 1/3 zrobić?
Proszę o wyrozumiałość i pozdrawiam ciepło:) Acha, ten tort różany piękny!

  Re: do alinki_li:)
   kwieta4   31.01.08, 20:01 zarchiwizowany
ja robilam z 2 porcji, bo pieklam 3 torty.
jedna porcja bedzie na jeden najwiekszy tort - dwie warstwy ciasta i krem miedzy
nimi.
mialam 3-roznej wielkosci foremki. jedna porcja zmiescila sie w sredniej i w
malej, druga w najwiekszej. powodzenia.
ps. mozesz zdradzic czy to bedzie tez weselny tort?;)

  Re: do alinki_li:)
   alinka_li   01.02.08, 11:56 zarchiwizowany
Nie, nie, żaden weselny, tak dla siebie po prostu:) Nie jadłam jeszcze żadnego
marchewkowego, więc jak zrobić to od razu super, bardzo podoba mi się bogaty
skład tego ciacha. Ale zastanawiam się nad odpuszczeniem sobie kremu jednak,
albo przynajmniej zubożenie go o parę szklanek cukru...

  Re: do alinki_li:)
   alinka_li   01.02.08, 12:01 zarchiwizowany
Acha, zapomniałam dodać , że najchętniej zrobiłabym w takiej tortownicy 22 cm,
lub max 24cm, bo nie mam większych. Albo może blaszka prostokąt 25X 40 cm... Co
o tym myślisz?

  Re: do alinki_li:)
   kwieta4   01.02.08, 23:24 zarchiwizowany
poczekaj, wieczorem po pracy wysle ci lepszy przepis na ciasto. ten tort jest wg mnie za
ciezki

  do alinki_li-moje ulubione ciasto marchewkowe
   kwieta4   03.02.08, 21:07 zarchiwizowany
proste, sprawdzone wielokrotnie, przepis 'sprzedany' wszystkim znajomym. b.puszyste, a
ten kremowo-cytrynowy krem na wierzchu ciasta jest naprawde pyszny.:)


Carrot Cake

TEMP: 350F TIME: 50min to 1 hour

Preheat oven

Grease ONE 9x14 inch OR TWO 9x9 inch pans


4 eggs -Beat until frothy

2 cups sugar- Gradually add to eggs while beating 1 ¼ cups oil

2 cups flour
2 tsp baking powder
1 tsp baking soda - Add to mix and beat until well blended
1 Tbsp cinnamon
¼ tsp nutmeg
½ tsp salt

2 cups grated carrots (sweet baby carrot taste better)
1 cup crushed, drained pineapple
1 tsp vanilla - Add to mix and beat until well blended
½ cup chopped walnuts

Pour mix into pan/pans and bake.



Cream Cheese Icing

250 g cream cheese (room temp)- Beat until smooth
¼ cup butter (room temp)

rind of 2 lemons-add and beat until smooth
2 cups icing sugar
½ tsp vanilla

juice of ½ to 1 lemon -Add to taste

*NOTE:There is lots of wiggle room with this recipe. You can add more or less lemon juice
and rind and adding more icing sugar will make it thicker.



  Re: do alinki_li-moje ulubione ciasto marchewkowe
   alinka_li   03.02.08, 22:05 zarchiwizowany
Serdeczne dzięki za przepis, ale ja w ogóle nie znam angielskiego! Tzn.
pojedyncze słówka , ale całość mnie przerasta:-( Bardzo proszę o polska wersję,
bo jeśli takie smaczne to zrobię w tygodniu( o ile oczywiście nie przesadzam już
z tymi prośbami:)) Pozdrawiam serdecznie!

  ciasto marchewkowe
   kwieta4   05.02.08, 05:46 zarchiwizowany
Carrot Cake

ubic dobrze 4 cale jajka z 2 szklankami cukru, dodac 1 i 1/4 szklanki oleju,
a nastepnie 2 szklanki maki, 2 lyzeczki proszku dopiecznia i 1 lyzeczke sody
wsypac 1 lyzke cynamonu, 1/4 lyzeczki galki muszkatolowej 1 1/2 lyzeczki soli. wszystko
wymieszac porzadnie, a na koncu dodac 2 szklanki utartej marchewki (najlepsza jest mini
tzw.'baby carrot', bo slodka i soczysta) i 1 puszke odcedzonych, drobno posiekanych
ananasow. na smym koncu dodajemy esencje waniliowa(1 lyzeczke) i posiekane wloskie
orzechy (1/2 szklanki).

ja pieke jedna blaszana, prostokatna, dosc gleboka(!) foremke z tej porcji ciasta. po
upieczeniu powinno w foremce zostac sporo miejsca na serowy krem, ktorym smaruje sie
wierzch ciasta. jak nie masz prostokatnej, albo masz, ale mniejsza, to mozesz czesc
ciasta upiec w jakiejs drugiej, mniejszej formie. mniej wiecej urosnie o polowe wzwyz,
wiec nie powinno sie go wkladac wiecej niz do polowy foremki.
temp. piekarnika ok 180 st, a czas + - 1 godz. (zawsze sprawdzam patyczkiem zanim
wyjme).

serowy krem
------------------

250 g sera kremowego (ja uzywam philadelphia) o pokojowej temperaturz ubic 1 1/4 szkl
miekkiego masla. dodac 2 szklanki pudru, 1/2 lyzeczki waniliowej esencji i sok z pol-lub
nawet z calej cytryny(do smaku) oraz skorke starta z 2 cytryn (moja corka mowi, ze to za
duzo, ze za bardzo krem cytryna zalatuje, a inni wlasnie za to uwielbiaja to ciasto:/

dobrze zmiksowany krem rozsmarowuje sie gruuubo!na zimnym ciescie, ktore potem kroi
sie w spore 'kwadratowe' porcje. ciasto przechowuje sie w lodowce, chociaz zwykle znika
bardzo szybko, szczegolnie na grupowych imprezach. robilam w wersji z kremem w
srodku, miedzy dwiema warstwami ciasta. tez dobre, ale to juz nie klasyka;)
smacznego!

  Re: ciasto marchewkowe
   alinka_li   05.02.08, 17:02 zarchiwizowany
Dziękuję, Kwieto, ale jeszcze Cię pomęczę:))
1) Marchew starta na grubych oczkach, jarzynowych? Czy na papkę?
2) 1 i 1/4 szklanki masła- jak to zmierzyć? Wpychać to masło do szklanki? Czy
można prościej przeliczyć?

  Re: ciasto marchewkowe
   kwieta4   05.02.08, 22:20 zarchiwizowany
ad1-ja scieram na jarzynowej, w mikserze
ad2-u nas (w Kanadzie) funt masla jest podzielony na porcje - bylo juz o tym tutaj-mala
kostka= 1/2 szklanki i wazy ok 11dkg, czyli 1 szklanka masla wazy 22 dkg. cos takiego.

czy na polskim papierze, w ktory opakowano maslo, nie ma wydrukowanej takiej
podzialki co by ulatwiala porcjowanie? sprawdz!

  Re: ciasto marchewkowe
   alinka_li   06.02.08, 12:44 zarchiwizowany
Dziękuję, teraz wiem już wszystko! Po zrobieniu wstawię fotkę :-) Tylko dodam
tak jeszcze , by się wytłumaczyć trochę: masło w kostce świetnie dzielę na oko,
i podziałki mi nawet nie trzeba. Trudniej mi tylko przełożyć wagę na objętość...
Pozdrawiam

  Kwieto,
   kundelburry   05.02.08, 23:01 zarchiwizowany
kwieta4 napisała:

> Carrot Cake ....

A czy potrafiłabys kundla nauczyc piec ciasta...? :-))

  Woooow:)
   figa9   31.08.07, 12:46 zarchiwizowany
Kwieto piękne te torty!

--
Walk On The Wild Side...Have Twins!!!

  Re: krem serowy
   kwieta4   01.09.07, 18:26 zarchiwizowany
ser Philadelphia uzywalam. krem jest faktycznie slodki ale jadalny. caly tort jest ciezki i
nieprzyzwoicie slodki /bo na dodatek i masa to przeciez sam cukier:).

podtrzymuje instrukcje fachowcow, ze tortu juz pokrytego masa nie wklada sie do
lodowki. zdecydowalam sie wiec na ten krem serowy, bo bylam spokojna, ze przetrwa
bez lodowki do nastepnego dnia i tort nie 'osiadzie'. zrobic deser dla setki gosci i to na
taka okazje to stres, wierzcie mi. rozumiem teraz dlaczego cukiernicy zycza sobie za to
$500.

  Re: weselnie:)
   alinka_li   11.03.08, 16:54 zarchiwizowany
Wreszcie zrobiłam moje pierwsze ciasto marchewkowe!(wg 2 przepisu, tego
ulubionego Kwiety4). Mimo obaw wyszło pyszne, niepotrzebnie tyle czasu się do
tego zbierałam:) Na zdjęciach bez kremu- zrobiłam, ale moim zdaniem jest
zupełnie do tego ciasta zbędny, zjedliśmy bez niego. Polecam, kto nie robił
jeszcze tej pychoty!

  Re: weselnie:)
   kkokoszkaa   11.03.08, 20:29 zarchiwizowany
przeczytałam cały wątek,chyba tez zrobie. A powiedz jaki jest w smaku...jaka nuta
przeważa?

  Re: weselnie:)
   alinka_li   11.03.08, 23:42 zarchiwizowany
Moim zdaniem- zdecydowanie nuta piernikowa;) Całość pyszna, wilgotna, długo
świeża, orzeszki fajnie chrupią w zębach. Nie wyczułam żadnej specjalnej nuty
marchewkowej (warzywnej?), a tego właśnie się obawiałam. Jak zrobisz, pochwal
się zdjęciem i napisz, jakie Ty miałaś odczucia, jestem ciekawa. Pozdrawiam:))

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd