FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Tarta czekoladowo-gruszkowa
   hani-2   27.08.07, 18:58 zarchiwizowany
Nie wiem po co robią takie ciasta. Potem ja piekę i pół zjadam jeszcze ciepłe
bo czekolada płynna.
Przepis z CZEKOLADA ŁATWE I PYSZNE PRZEPISY KROK PO KROKU, BIBLIOTEKA SMAKOSZA

Podaje oryginalny przepis chociaż nie wiem czy ja trochę w przyszłości go nie
zmienię. Tzn spód tylko zmienię bo jest . A ja chyba bardziej lubię jak ten
spód chrupie trochę. Poza tym trochę ciężko wyjąć ciasto na talerzyk w całości
jak jeszcze ciepłe bo najlepsze jak jeszcze ciepła jest ta czekolada.

Tarta czekoladowo-gruszkowa

Ciasto: 115 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki stołowe cukru (wydaje mi się ze powinien być cukier puder)
115 g pokrojonego na kawałki masła
1 żółtko
1 łyżka stołowa soku z cytryny

Farsz: 115 g startej czekolady deserowej
4 gruszki
125 ml śmietany
1 jajko plus 1 żółtko
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
3 łyżki stołowe cukru

Aby przygotować ciasto, należy przesiać do miski mąkę i sól. Dodać cukier i
masło, wymieszać elektrycznym mikserem lub przy pomocy dwóch widelców. Dolać
żółtko i sok z cytryny, wyrobić ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją w
folię spożywczą i schładzać w lodówce przez 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do temp 200st C. Rozwałkować ciasto na stolnicy oprószonej
mąką i wyłożyć nim formę do pieczenia tarty o średnicy 25cm. Ciasto posypać
startą czekoladą. Obrać gruszki, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne.
Ponacinać wzdłuż na cienkie plasterki i rozłożyć je jak najszerzej. Ułożyć
połówki gruszek na cieście.

Ubić śmietanę, jajko, żółtko i esencję migdałową. Gotowaną masą zalać gruszki
i posypać cukrem.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut. Zmniejszyć temp do 180st C i piec
przez następne 20 minut, aż cukier zacznie sie karmelizować a masa czekoladowa
stężeje. Poczekać, aby tarta nieco wystygła i dopiero wyjąc z formy. Przybrać
świeżą miętą i podawać.


Szczerze mówiąc to nie wiem jak po upieczeniu można tą tartę całą wyjąć z
formy.Ciasto się do takiego manewru raczej nie nadaje.
Na drugi raz przynajmniej podpiekę najpierw to ciasto a później nałożę farsz i
jeszcze raz zapiekę. Wtedy spód nie namięknie i będzie kruchy.
Ale nawet w wersji oryginalnej jest po prostu odlotowe zwłaszcza ciepłe.


  Re: Tarta czekoladowo-gruszkowa
   hani-2   27.08.07, 19:33 zarchiwizowany
Na początku wątku uciekł mi wyraz z jednego zdania. Chodzi o spód tej tarty. Nie
jest on kruchy za to jak ciepły to nawet trochę płynny jak ta czekolada. To
drugie zdjęcie może nie apetyczne ale chciałam pokazać dokładnie jak wygląda ten
spód.

  Re: Tarta czekoladowo-gruszkowa
   halberek   27.08.07, 20:45 zarchiwizowany
Ooo, ładna jest, wiem i ja co to znaczy zjeść połowę takiego ciasta. A tarty są
szczególnie niebezpieczne, bo niewysokie i połowę zjeść jeszcze łatwiej. Mimo to
dodaję do ulubionych :)

  Re: Tarta czekoladowo-gruszkowa
   hani-2   27.08.07, 21:04 zarchiwizowany
Druga część poleciała do sąsiadki bo bym tez się do niej dorwała. Gruszki i
czekolada to majstersztyk. Żadne tam połączenia z cynamonem i goździkami nie
przebiją tego cudownego zestawu.

  Re: Tarta czekoladowo-gruszkowa
   piegusek1976   27.08.07, 21:57 zarchiwizowany
ale pieknie wygląda ta tarta :o)) sezon gruszkowy w pełni więc dodaje do ulubionych :o))

  Re: Tarta czekoladowo-gruszkowa
   nobullshit   27.08.07, 23:24 zarchiwizowany
hani-2 napisała:
> Nie wiem po co robią takie ciasta.

Po to, żeby podać przepis, który ja wykorzystam :) Poszedł do ulubionych.

  Re: Tarta czekoladowo-gruszkowa
   komarka   28.08.07, 10:03 zarchiwizowany
A ja właśnie poszukuję przepisu na tartę gruszkową! :) Ten wydaje się idealny. Robię w
weekend.
--
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  Re: Tarta czekoladowo-gruszkowa
   hania55   28.08.07, 10:50 zarchiwizowany
Połączenie gruszek i czekolady to jedno z najlepszych pod słońcem.

--
"Wiadome wszystkim, nieliczne grupy awanturników prowadzą swoją zakulisową i
kierowniczą działalność."

  Przepiękna n/t
   cipcipkurka   28.08.07, 11:56 zarchiwizowany

--
Tato, ja Ciebie tak kocham, jak Kubica się ściga!

  Re: Tarta czekoladowo-gruszkowa
   justihr   28.08.07, 12:01 zarchiwizowany
Chyba też się skuszę bo wygląda tak zachęcająco:) Jedno tylko pytanie: śmietanę ubić
czu gotować? Bo jakoś tak niejasno dla mnie napisane.
Pozdrawiam

  Re: Tarta czekoladowo-gruszkowa
   hani-2   28.08.07, 12:46 zarchiwizowany
Nie gotować śmietanki.Tylko ubić z jajkami. Chwile ubić, tak żeby sie wszystko
dobrze wymieszało

  Hani? Dwa pytania
   nobullshit   30.08.07, 00:05 zarchiwizowany
Jakiej średnicy masz formę do tarty? Bo mi się wydaje, że jakoś mało tego ciasta
wychodzi.
A, i śmietana to jaka była? (Procenty, słodkość :)))


--
Złości i zawiści siła
Żabę w Trolla przemieniła (KS)

  Re: Hani? Dwa pytania
   hani-2   30.08.07, 07:24 zarchiwizowany
Mam formę do tarty 25 cm średnicy - tak jak w przepisie.Ciasta rzeczywiście
wychodzi bardzo mało. Mnie osobiście samo to ciasto nie podchodziło. Było
ciapciowate po upieczeniu i było go bardzo mało.Z tego też powodu ciężko było
wyjąć kawałek już gotowej tarty na talerzyk.

Ciasto oczywiście na pewno zagości na stałe w moim menu słodkości ale na drugi
raz koniecznie upiekę spód z innego przepisu- takiego tradycyjnego jaki mam. No
i oczywiście najpierw go podpiekę a potem nałożę farsz i jeszcze raz zapiekę.

Wydaje mi sie, ze te książki kucharskie tłumaczą czasami laicy kuchenni i potem
piszą bzdury w tych przepisach.
W tym akurat jest śmietana. Dla mnie śmietana to jest dwunastka albo osiemnastka
i to na dodatek gęsta, kwaśna. Śmietanka natomiast oznacza śmietanę kremówkę.
Ja zawsze do tart na słodko kładłam kremówkę więc i w tym przypadku użyłam
takowej.I nie wydaje mi sie żeby to miała być jakaś gęsta ukwaszona.A może...
zresztą wszystko jest możliwe. Ale ja osobiście nigdy nie piekłam słodkiej tarty
z kwaśną śmietaną.

Czasami na prawdę denerwują mnie te książki kucharskie tłumaczone przez
laików.Bo początkujący w kuchni na prawdę może mieć problem.
Ach. I znalazłam jeszcze coś. O ile wiem to do kruchego ciasta daje się cukier
puder. A tu w przepisie napisali cukier. I znowu niejasność i znowu można
popełnić błąd bo ciasto nie wyjdzie tak jak należy.

Przed wsadzeniem przepisu na galerie zastanawiam sie czy jeszcze nie poczekać i
nie dopracować tego przepisu po swojemu i dopiero później Wam go pokazać. Ale
stwierdziłam, że w tym roku już jej nie upiekę bo inne ciasta czekają na
spróbowanie.
Tarta jest naprawdę pyszna, wystarczy tylko moim zdaniem zmienić spód.













  Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
   nobullshit   30.08.07, 09:33 zarchiwizowany
To ja chyba też zrobię na "własnym" kruchym. A jeśli na tym, to je najpierw
podpiekę,
co zawsze robię.
Co do cukru, to imho można dodawać i puder, i zwykły, a nawet brązowy. Często
używa się też cukru drobnego ("do wypieków"). Fakt, ciasto z pudrem łatwiej
wyrobić, ale w smaku i fakturze różnicy nie ma, czy puder czy zwykły.


--
Złości i zawiści siła
Żabę w Trolla przemieniła (KS)

  nie ładuja mi się zdjęcia
   krysiaa7   30.08.07, 09:40 zarchiwizowany
czy moge prosic o ponowne wklejenie? z góry dziekuje

  Krysiu,
   lunatica   30.08.07, 09:49 zarchiwizowany
to, że Tobie nie ładują się zdjęcia, nie znaczy, że ich nie ma :-) Ja je widzę :-) Jeśli masz
problem z GP po prostu wejdź w fotoalbum Hani - tam zanjdziesz zdjęcia tarty.

--
- O żesz ty, jakaś ty brzydka! Potworna z ciebie maszkara! (Strasznie brzydka królewna)

  Re: Tarta czekoladowo-gruszkowa
   dorga1   30.08.07, 09:49 zarchiwizowany
Wszystkie tak zachwalacie, a ja znowu nic nie widzę. Czy może ktoś wie, dlaczego
czasami nie widać zdjęć?


  Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyych a!!!!!
   rybkaw   30.08.07, 19:12 zarchiwizowany
Zrobiłam i pozarlismy w mgnieniu oka.
Baaardzo mi smakuje - najlepsze gruszkowe jakie w życiu jadłam ;-)
Świetny balans smakowy - gruszki - czekolada i kawaskowaty troche spód.
Spód podpiekłam trochę jak radziłaś ale i tak wyszedł ciapkowaty. Faktycznie zrobię
moze na moim kruchym - ale koniecznie dodam łyżkę soku z cytryny ( ja dodałam ocet
jabłkowy - tez dobre) - bo to fajnie łamie smak słodkiej całości.
Tez wahałam sie nad śmietanka - dałam słodką 30% z kartonika .
polecam wszystkim ten przepis - ciacho pyszne , ciekawe w smaku , takie eleganckie i
wykwintne ;-)
Jedyna wada - mało go!!!!
Następne zrobie z podwójnej porcji .
pozdrawiam i dziękuję za swietny przepis ;-)

  Re: Krysiu,
   jswm   30.08.07, 19:20 zarchiwizowany
ja nie widzę tych zdjęć nawet po wejściu w fotoalbum :(

  Re: Tarta czekoladowo-gruszkowa
   halberek   30.08.07, 22:30 zarchiwizowany
Hej, Hania, a Ty ją posypywałaś cukrem ? (jutro ją piekę, zmienię tylko
proporcje, żeby było ciut więcej i zastosuję własny spód, jak już koleżanki
radziły).

  Re: Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
   hani-2   31.08.07, 14:32 zarchiwizowany
Co do cukru w kruchym cieście. Czytałam w fachowej książce jakiś czas temu, że
trzeba jednak dodawać cukier puder dlatego,że zwykły się karmelizuje i pojawiają
sie plamy ciemne na cieście. Rzeczywiście, kilka razy dałam zwykły i miałam
plamki brązowe. Teraz sie pilnuję

  Re: Tarta czekoladowo-gruszkowa
   hani-2   31.08.07, 14:36 zarchiwizowany
Tak. Posypywałam cukrem przed wstawieniem do piekarnika. Najlepiej masę lać
miedzy gruszki (nie na gruszki) a głównie na gruszki ten cukier

  Re: Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
   nobullshit   31.08.07, 15:01 zarchiwizowany
Plamek od białego cukru nigdy nie zauważyłam, od brązowego owszem, ale mi nie
przeszkadzały, zwłaszcza że w tartach ciasta praktycznie nie widać. Ciasto na
tarte tatin robię zawsze z brązowym cukrem, wg. przepisu Liski, i smak jest super.

(Twoja tarta właśnie siedzi w piekarniku :)) Zrobiłam "swoje" ciasto 3:2:1, ale
dodałam sok
z cytryny, jak w Twoim przepisie. Zobaczymy... )



--
Złości i zawiści siła
Żabę w Trolla przemieniła (Kroniki Spiderwick)

  Jest boska
   halberek   01.09.07, 21:01 zarchiwizowany
Haniu, dzięki za przepis. Jest naprawdę rewelacyjna, posłuchałam Twojej rady i
podałam ją na ciepło. Spokojnie może w smaku dla mnie konkurować z czekoladową
pavlową. Zmieniłam proporcje, żeby było jej więcej - użyłam 5 gruszek, 175 ml
śmietanki wymieszanej z jajkiem i 2 żółtkami.
Spód kruchy - każdy ma swój przepis, ale ja dorzucę moje proporcje(na średnicę
25 cm) - 150 gr mąki krupczatki, 25 gr cukru, 125 gr bardzo zimnego masła,
szczypta soli, łyżka soku z cytryny. Z tą Twoją tartą wyszedł mi idealny pomimo
płynnej czekolady. Podpiekałam go 8 minut z folią i 10 bez, a potem postąpiłam
jak w przepisie.



  Re: Tarta czekoladowo-gruszkowa
   komarka   02.09.07, 22:06 zarchiwizowany
Jak zapowiedziałam, tak zrobiłam :)
Bardzo dobra i bardzo zyskuje na ciepło (ach ta półpłynna czekolada...). Jak wystygnie
albo na drugi dzień, przed podaniem wystarczy porcję potraktować mikrofalami przez 10
s. i znów jest taka, jak tuż po upieczeniu :)

Spód zrobiłam wg przepisu na tartę malinową:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,65137573,65579383,0,2.html?v=2
i upiekłam przed nałożeniem gruszek i reszty. Dzięki temu spód był kruchy i "stały" ;)
Sok z cytryny dodałam nie do ciasta, ale do polewy jajecznej.
--
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  Re: Tarta czekoladowo-gruszkowa
   edelka   03.09.07, 09:18 zarchiwizowany
po co ja weszłam w ten watek tak rano???????
Ślina mi normalnie kapie na klawiaturę....
I cały dzień w pracy jeszcze bez słodkiego:(
Muszę wypróbować tę tartę:)
--
Kasia i Natka
NATALCIA ma już...
STYCZNIOWE mamy 2006

  pytanie
   olenka_a   12.09.07, 11:04 zarchiwizowany
Gotowaną masę czy gotową? bo nie weim czy ta śmietanke trzeba podgotować?!!!


  Re: pytanie
   alinka_li   12.09.07, 11:43 zarchiwizowany
nie trzeba gotować, ja wszystko zmiksowałam i polałam.

  Re: pytanie
   alinka_li   12.09.07, 11:45 zarchiwizowany
acha, i koniecznie więcej mąki do ciasta, i upiec przed nałożeniem reszty

  Re: pytanie
   olenka_a   12.09.07, 12:15 zarchiwizowany
ok, dziękuję.
a jak nie mam miksera to moge wymieszać po prostu? Czy trzeba ubić na sztwyno?
--
<Mój suwaczek w portalu Ślub-Wesele.pl

  Re: pytanie
   hani-2   12.09.07, 12:18 zarchiwizowany
Na sztywno to tego nigdy nie ubijesz. Wymieszaj wszystko bardzo dobrze np.
zwykłą rózgą

  Re: pytanie
   olenka_a   12.09.07, 13:05 zarchiwizowany

Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi. Biorę się do pracy. Mam nadzieję, że uda się upiec
moje pierwsze ciasto w nowym piekarniku, a trzecie ciasto w moim zyciu :-)))

Ostatnio robiłam tartę malinową z czekoladą, ale zamiast białej jak w przepisie dałam
gorzką. W dodatku maliny były kwaśne jak diabli. Tylko kochanemu mężowi smakowało :-
))) I toc hyba szczerze, bo zjadł całą :-)

  Moje zdjęcie
   nobullshit   12.09.07, 13:21 zarchiwizowany
Przypomniało mi się, że go dotąd nie wstawiłam.
Tarta pyszna, ale w przeciwieństwie do wielu przedmówczyń, wolałam ją na zimno.
Na ciepło wierzch smakował mi zbyt budyniowato. :)


--
Złości i zawiści siła
Żabę w Trolla przemieniła (Kroniki Spiderwick)

  Re: Moje zdjęcie
   olenka_a   12.09.07, 13:42 zarchiwizowany
piekna i piekne zdjęcie!

Moje ciasto siedzi teraz w lodówce.
Postaram się zrobić i wkleić zdjęcie gotowej...

  relacja na żywo :-)))
   olenka_a   12.09.07, 14:33 zarchiwizowany
Ciasto "siedzi" w piekarniku.
Strasznie duże te gruszki!

  jeszcze jedno pytanie dot.masy...
   olenka_a   12.09.07, 14:44 zarchiwizowany
Czy ta masa śmietanowo-jajeczna ma być mokra? Czy się spiecze?
--
<Mój suwaczek w portalu Ślub-Wesele.pl

  jestem z siebie dumna
   olenka_a   12.09.07, 15:29 zarchiwizowany
i z wypieku też. Pychotka! Niebo w gebie, nie spodziewałam się.

Oczywiście pomyliłam się i zapach migdałowy dodałam do ciasta zamiast do masy. Ale
tez bardzo pyszne. Do masy już nie dodawałam :-)

  zapomniałam dodać
   olenka_a   12.09.07, 15:32 zarchiwizowany

Ciasto piekłam według przepisu na tarte malinową z biała czekoladą cipcipkurki.
ciasto podpiekłam 8 minut przykryte folią aluminiową, potem 10 mint. bez folii na
180stopni. Potem dodałam czekoladę, gruszki i masę i piekłam jeszcze 20 min.
ciasto wyszło kruche.

  Re: jestem z siebie dumna
   nobullshit   12.09.07, 15:48 zarchiwizowany
Piękna!
Na pierwszym zdjęciu wygląda jak kwiatek :)

--
Złości i zawiści siła
Żabę w Trolla przemieniła (Kroniki Spiderwick)

  Re: Tarta czekoladowo-gruszkowa
   alinka_li   18.09.07, 12:52 zarchiwizowany
Mój debiut zdjęciowy, proszę o łagodny wymiar kary;-)

  W ramach kary uprasza się
   cipcipkurka   18.09.07, 20:38 zarchiwizowany
o przesłanie jednego kawałka na adres gazetowy ;-)

Hm, tak długo tu nie zaglądałam... i czemu teraz zajrzałam?!
Piękne te Wasze tarty.
--
...i nic nie myśleć, no bo jak, gdy mózgu mi niestety brak...

  Re: Tarta czekoladowo-gruszkowa
   alinka_li   11.02.08, 23:44 zarchiwizowany
Kurczę, znów ją zrobiłam, a miałam testować tylko NOWE przepisy. A jak zrobiłam,
to i przypominam, kto nie robił jeszcze niech żałuje...

  Re: Tarta czekoladowo-gruszkowa
   olenka_a   19.05.08, 23:32 zarchiwizowany
Robiłam to ciasto - wklejałam nawet zdjęcia, ale nie moge sobie przypomnieć ile
% musi mieć śmietana...
Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd