FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  misiankowa szarlotka - dlaczego dopiero teraz?!
   kabushka   30.08.07, 20:01 zarchiwizowany
Watek zarchiwizowany, wiec rozpoczynam nowy.
Nie wiem, dlaczego wczesniej jej nie zrobilam... Durna bylam. ;-) Wiecie co, wywalam
wszystkie przepisy na szarlotki... albo nie - schowam je gdzies na jakis czas, bo nie
przewiduje w najblizszym czasie innej. Ta jest... FANTASTYCZNA!!! Nie wiem, czy to
dzieki ciastu, ktore wyszlo mi tym razem wyjatkowo dobre (generalnie mam problemy z
zagnieceniem go), czy dzieki jablkom... Nie wiem dokladnie, jakich uzylam, bo kupilam od
znajomego sprzedawcy za grosze cala torbe roznistych, ktore wedlug niego nie
nadawaly sie do sprzedazy, bo niby poobijane... Na pewno byly tam Goldeny, Granny,
Pink Lady... Obsypalam je szczodrze mieszanka cynamonu i gozdzikow i siup! do pieca!
No i jestem pod wrazeniem... Zaraz mam gosci i nie moge sie doczekac, jak ich
poczestuje! :-) Nie wiem, kto wymyslil ten przepis, ale chyle czolo przed ta osoba!
Dziekuje!!!!
A moja szarlotka jest bardziej kocia niz misiankowa... ;-)

  Re: misiankowa szarlotka - dlaczego dopiero teraz
   wiolunia79   30.08.07, 20:02 zarchiwizowany
piękna ale ja bym prosiła o przepis :)
--
Dobra dziewczyna lepsza od wina

  Re: misiankowa szarlotka - dlaczego dopiero teraz
   kabushka   30.08.07, 20:05 zarchiwizowany
Wlasnie sie zorientowalam, ze z tej radosci zapomnialam o przepisie! ;-) Przepraszam,
juz wklejam.

Misiankowa szarlotka
Danie wegetariańskie: tak
Autor: Misia Zielińska

Składniki:
- 1 kg kwaśnych jabłek - obranych
- przekrojonych na połówki i oczyszczonych z gniazd nasiennych
- mielony cynamon
- cukier waniliowy
- cukier
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny.
Kruche ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1 kostka masła
- 1 filiżanka cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli oraz 1 białko

Sposób przyrządzania:

Jabłka przełóż do miski, posyp cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (tyle,
ile lubisz), dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj, aby przyprawy pokryły jabłka.
Przykryj i odstaw na 2 godziny. Przygotuj kruche ciasto: mąkę posiekaj z
masłem, dodaj cukier, żółtka, śmietanę i sól. Zagnieć, wyrób i włóż na 2
godziny do lodówki. Rozwałkuj połowę ciasta, wyłóż nim tortownicę. Posmaruj
surowym roztrzepanym białkiem i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temp.
160°C. Na podpieczonym cieście ułóż jabłka, przykryj resztą rozwałkowanego
ciasta, piecz godzinę w temp. 160°C.


  Re: misiankowa szarlotka - dlaczego dopiero teraz
   wiolunia79   30.08.07, 20:07 zarchiwizowany
w weekend robię! ślinka mi już cieknie :)
--
Dobra dziewczyna lepsza od wina

  Re: misiankowa szarlotka - dlaczego dopiero teraz
   majajusta   31.08.07, 08:51 zarchiwizowany
A na jakiej wielkości tortownicę wystarczy tego ciasta?


  Re: misiankowa szarlotka - dlaczego dopiero teraz
   kabushka   31.08.07, 13:46 zarchiwizowany
Moja ma srednice 26 cm. A ciasta mi troche zostalo.

  To ja pozwolę sobie wkleić
   cipcipkurka   30.08.07, 20:24 zarchiwizowany
linkę do wątku zarchiwizowanego ;-)
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,28105851,59449012,0,2.html?v=2
--
Tato, ja Ciebie tak kocham, jak Kubica się ściga!

  A ja pozwolę sobie wyjaśnić niezorientowanym
   nobullshit   30.08.07, 21:07 zarchiwizowany
że nazwa szarlotki pochodzi od imienia pani Misi, właścicielki kultowej
cukierenki Misianka
w warszawskim Parku Skaryszewskim. Tak więc z misiami nie ma nic wspólnego.
Rzeczonej szarlotki - ani oryginalnej, ani w innym wykonaniu - nigdy nie jadłam,
ale informuję z pobudek patriotyczno-lokalnych. :)


--
Złości i zawiści siła
Żabę w Trolla przemieniła (Kroniki Spiderwick)

  Re: A ja pozwolę sobie wyjaśnić niezorientowanym
   malgosia.w   31.08.07, 08:23 zarchiwizowany
też już innej nie robię, ta jest świetna i efektownie wygląda

  Nobull, polecam.
   iwu   31.08.07, 15:37 zarchiwizowany
Warto upiec. Pyszna jest.

--
no woman no cry
nie ma kobiety - nie ma płaczu

  Re: misiankowa szarlotka - dlaczego dopiero teraz
   trzy-gwiazdki   01.09.07, 14:15 zarchiwizowany
nie da się ukryć, jesień za pasem: cynamonowo-pachnąco-owocowo się w galerii
zrobiło...

--
.rzuć sobie mięsem.

  pyszotka
   wiorka_mrau   12.10.07, 21:02 zarchiwizowany
Właśnie dziś upiekłam, choć miałam ten przepis jeszcze z poprzedniego wątku ;-).
Faktycznie przepyszne, choć miałam problemy z ciastem - było bardziej
kruszonkowe niż zwarte, góra była mocno poszarpana, ale nie miało to chyba
wpływu na smak. Na przyszłość (a to na pewno niebawem nastąpi ;D ) dam jabłek
miejsce w miejsce. POLECAM. Dzięki za przepis!

  ojejku jakie sliczne kotki-
   wolffie   12.10.07, 21:13 zarchiwizowany
dlaczego dopiero teraz je widzę
koniecznie musze zrobić

  Re: ojejku jakie sliczne kotki-
   mysz78   13.10.07, 08:33 zarchiwizowany
a ja mam pilne pytanie: filiżanka cukru to ile w gramach? dziękuję :)

  Re: ojejku jakie sliczne kotki-
   kabushka   13.10.07, 10:13 zarchiwizowany
To bedzie okolo 200g.


  Re: ojejku jakie sliczne kotki-
   mysz78   13.10.07, 11:01 zarchiwizowany
dziękuję ślicznie. zawsze lepiej czułam się w gramach lub szklankach ;)

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd