FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Leczo

Jeżeli ktoś jeszcze nie zrobił to podaję przepis, który pochodzi z książki
Roberta Makłowicza PODRÓŻE KULINARNE ROBERTA MAKŁOWICZA SMAK WĘGIER

LECZO

4 duże cebule
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 kg żółtej papryki
2 ostre zielone lub czerwone papryki
1 kg dojrzałych pomidorów
3 ząbki czosnku
sól

W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną w półplasterki cebulę, dodać
pokrojoną w duże kawałki paprykę oraz sparzone, obrane ze skórki i posiekane
pomidory, drobno posiekany czosnek, nieco posolić. Dusić do miękkości,
najpierw pod pokrywką, pod koniec odkryte, by odparować nieco ewentualny
nadmiar sosu. Uważać , żeby nie rozgotować papryki na miazgę. Podawać na
ciepło z ryżem albo jajkami, które wbija się do leczo kilka minut przed końcem
gotowania. Doskonałe również na zimno.


Z leczo można zrobić jeszcze kilka dobrych potraw. Tak więc spokojnie można
zapasteryzować potrawę w słoikach (oczywiście bez jajek). Z podanych
składników wychodzą 2 słoiki 0,9l.
Jeżeli pasteryzuje to duszę w garnku tylko 5 minut potem przekładam do słoików
i pasteryzuje 20-30 minut.

Leczo - hani-2 31.08.07, 21:06    
Re: Leczo - monia_77 31.08.07, 23:09    
Re: Leczo - wiktoria244 31.08.07, 23:10    
Re: Leczo - monia_77 31.08.07, 23:12    
Re: Leczo - hani-2 01.09.07, 08:40    
Re: Leczo - hani-2 01.09.07, 08:42    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd