FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Smak jesieni - tarta kurkowo-bekonowa

Sezon grzybiarski już się zaczął, więc zrobiłam coś, co nieodłącznie kojarzy mi się z
jesienią - tartę kurkowo-bekonową.

Ciasto robi się tak:
3 szklanki mąki i 20 dag margaryny posiekać nożem. Dodać 2 żółtka, 1/3 szklanki
śmietany i szczyptę soli. Szybko wyrobić na jednolitą masę, uformować kulę, zawinąć w
folię aluminiową i schłodzić 30 min. w zamrażarce.

Farsz:
2 cebule posiekać. 25 dag kurek oczyścić i jeśli są duże przekroić na połówki. 20 dag
wędzonego boczku pokroić w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu,
wrzucić cebulę, a gdy stanie się szklista dodać kurki i boczek. (Można trochę podlać
wodą). Gdy odparuje cały sok, farsz zdjąć z ognia i przyprawić solą i pieprzem.
Wystudzić. Dodać do farszu 2 jajka i ? szklanki śmietany. Dokładnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto wyciągnąć, rozwałkować i wylepić nim foremkę
na tartę (z tej porcji, którą podałam starczyło mi ciasta na dużą tartę i 6 małych). Ciasto
nakłuć widelcem. Podpiec około 10 minut. Na podpieczone ciasto nałożyć farsz (Można
posypać jeszcze wiórkami żółtego sera i ewentualnie doprawić) i piec jeszcze 20-30
minut. Podawać na gorąco posypane pietruszką...

Polecam...


--
Mój potomek...

Smak jesieni - tarta kurkowo-bekonowa - ewelinaxxi 14.09.07, 13:13    
Re: Smak jesieni - tarta kurkowo-bekonowa - ewaktw 14.09.07, 13:29    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd