FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Eklerki Pascala po mojemu

Czyli bez polewy (przyznaje bez bicia: nie chciało mi się jej robić ;)) i z
kremem wiśniowym zamiast czekoladowego. Podaję oryginalny przepis ze strony
Pascala poprostugotuj.onet.pl/

Eklerki są pyszne, polecam gorąco!

P.S
Wybaczcie mało eklerkowaty wygląd ale to pierwszy raz kiedy robiłam ciasto
ptysiowe.



Eklerki z czekoladą

Jeśli chodzi o nakładanie polewy czekoladowej na eklerki to są dwie opcje.
Albo można nią malować wierzchy ptysiów pędzelkiem, albo można ptysie zanurzać
w niej na kilka sekund. Oba sposoby skuteczne. Ważne tylko, żeby polewa nie
była ani za ciepła (bo wtedy będzie zbyt rzadka i spłynie z ptysiów), ani zbyt
zimna (bo wtedy będzie ją ciężko rozsmarować). Czas przygotowania: 40 minut
Dla 6 osób

Ciasto ptysiowe:
125 ml mleka
125 ml wody
115 g masła pokrojonego w kosteczkę
1/4 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
140 g mąki
5 jajek

Krem cukierniczy czekoladowy:
200 g posiekanej gorzkiej czekolady
1/2 l mleka
4-5 jajek
45 g mąki ziemniaczanej
40 g masła pokrojonego w kosteczkę

Polewa czekoladowa:
125 ml wody
65 ml śmietanki 36%
35 g cukru
20 g masła
65 g czekolady

Jak to zrobić:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st.
2. Zagotuj mleko z wodą, masłem, cukrem i solą w dużym garnku. Kiedy zawrze,
zdejmij je z ognia. Dodaj od razu całą mąkę i bardzo energicznie mieszaj
drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa. 3. Postaw garnek z powrotem na
małym ogniu i cały czas mieszaj, aż nadmiar płynu odparuje, a masa zacznie
przypominać gęste puree ziemniaczane. Potrwa to ok. 5 minut. Zdejmij z ognia i
poczekaj aż garnek nieco ostygnie.
4. Jajka roztrzep w miseczce i powoli dodawaj do garnka z ciastem. Cały czas
energicznie mieszaj. Kolejną porcję jajek dodaj dopiero, kiedy ciasto dobrze
wchłonie poprzednią.
5. Kiedy ciasto będzie lśniące i zacznie przypominać konsystencją gęsty budyń,
jest gotowe.
6. Nałóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj podłużne ,,paluchy? na blachy
wyłożone papierem do pieczenia. Z podanej porcji powinny wyjść 2-3 blachy.
7. Wstaw do piekarnika, po 5 minutach obniż temperaturę do 200 stopni i piecz
jeszcze 15 minut.
8. Pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika, zanim ptysie nie będą porządnie
upieczone, bo inaczej opadną. Skórka ze wszystkich stron musi być sztywna i
złocista!
9. Przygotuj nadzienie. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Zagotuj mleko w
średnim garnku. Oddziel żółtka od białek.
10. Ubij żółtka z cukrem na kogel-mogel. Dodaj do żółtek 45 g mąki. Wymieszaj.
Dodaj połowę gotującego mleka, wymieszaj i całość wlej z powrotem do garnka z
gotującym się mlekiem. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Dodaj masło i
ponownie dobrze wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia co jakiś czas mieszając.
11. Rozpuść w garnuszku składniki polewy i lekko ostudź. 12. Ostudzone ptysie
rozetnij na pół, nałóż do środka krem cukierniczy, posmaruj polewą.

--
Od kuchni :) picasaweb.google.pl/urbanska.sylwia/OdKuchni

Eklerki Pascala po mojemu - angelina.s 22.09.07, 14:54    
Re: Eklerki Pascala po mojemu - pani.losica 22.09.07, 19:35    
Re: Eklerki Pascala po mojemu - angelina.s 22.09.07, 20:09    
Przepis na krem wiśniowy poprosimy! n/t - cipcipkurka 22.09.07, 20:37    
Re: Przepis na krem wiśniowy poprosimy! n/t - angelina.s 23.09.07, 15:33    
Dziękujemy :-) n/t - cipcipkurka 23.09.07, 21:38    
Re: Eklerki Pascala po mojemu - piegusek1976 25.09.07, 21:27    
Re: Eklerki Pascala po mojemu - angelina.s 26.09.07, 11:52    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd