FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

"kawior" z bakłażana

Niesamowity ma smak. Zbierałam się do niego jak przysłowiowy pies do jeża, ale
bardzo ciekawe wyszło. Mniamm. Ostrawe i fajne w konsystencji.

Kawior z bakłażana
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżeczka do natłuszczenia folii
1 kg bakłażana (najlepsze małe, włoskie)
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
garść (ok 5g) natki pietruszki (dałam więcej)
1/4 nasion kuminu
1 łyżeczka soli morskiej
świeżo mielony pieprz
szczypka chili

Rozgrzej piekarnik do 180st. Wyłóż folię do pieczenia na blachę i spryskaj
oliwą. Nakłuj bakłażany na całej powierzchni widelcem. W najbardziej okrągłej
części każdego z nich zrób nacięcie i włóż weń ząbek czosnku. Piecz je ok
godziny - aż będą całkiem miękkie obracając w trakcie pieczenia 2-3 razy.
Wyjmij bakłażany z pieca, natnij wzdłuż bardzo głęboko, ale nie do końca na
pół. Ułóż na sicie nacięciem w dół i odstaw na godzinę. Wywróć bakłażany na
drugą stronę (jak skarpetkę) i odsącz delikatnie resztki soków. Wyskrob łyżką
wnętrze (usuwając pestki). Zmiksuj w malakserze miąższ z upieczonym czosnkiem
i pozostałymi składnikami. Należy schłodzić co najmniej na godzinę przed
podaniem.

Mniammm


Przepis pochodzi z książki Clotilde Dusoulier "Chocolate & Zucchini"

"kawior" z bakłażana - szellka 24.09.07, 11:46    
Re: "kawior" z bakłażana - ptasia 24.09.07, 12:01    
Re: "kawior" z bakłażana - hania55 24.09.07, 16:27    
Re: "kawior" z bakłażana - jswm 24.09.07, 17:18    
Re: "kawior" z bakłażana - szellka 25.09.07, 18:23    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd