FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Tarta z figami i kozim serem
   nobullshit   24.09.07, 11:48 zarchiwizowany
Dla tej tarty, przedstawionej na okładce, kupiłam piątą z kolei książkę o
tartach (Maya Barakat - Nuq, "Tarty na słodko i słono", Wiedza i Życie), a
potem musiałam czekać kilka miesięcy na pojawienie się świeżych fig. Ale warto
było, oj warto. To jedno z dań, bo których zjedzeniu umiera się i idzie do nieba.

Składniki:
1 porcja mrożonego ciasta francuskiego
750 g świeżych fig (mnie na tartownicę o średnicy 24 cm weszło 9 sztuk)
400 g koziego sera (?? wystarczyło mi niecałe 250 g, dwa serki Soignon)
parę łyżek pokrojonego szczypiorku
garść orzechów włoskich
100 ml śmietany kremówki
masło
cynamon, pieprz, ewentualnie sól

Wykonanie:
1. Wylepić formę rozmrożonym ciastem i podpiec. (W przepisie nie każą, ale ja
podpiekłam, i dobrze, bo figi puszczają dużo soku.)
2. Figi pokroić na połówki i przesmażyć na maśle, ok. 5minut. Oprószyć
cynamonem i pieprzem.
3. Na podpieczonym cieście ułożyć figi i plasterki sera. Polać śmietanką,
posypać szczypiorkiem, udekorować orzechami. Ewentualnie posolić (ja nie
soliłam i było ok.)
4. Piec 15-20 minut (do roztopienia się sera) w nagrzanym do 200 stopni
piekarniku.



--
Trolle to paskudne stwory, równie wstrętne mają nory.
Zastosują chwyty tanie, aby ukraść ci śniadanie. (Kroniki Spiderwick)

  Re: Tarta z figami i kozim serem
   ptasia   24.09.07, 12:00 zarchiwizowany
zdjęcia piękne. szkoda, że świeże figi mnie nie kręcą...
--
- What are the three secrets of French cuisine?
- Butter, butter and butter ("No reservations"/"Życie od kuchni")
oraz Bica

  cudne po prostu
   wolffie   24.09.07, 14:48 zarchiwizowany
nobullshit napisała:

> Dla tej tarty, przedstawionej na okładce, kupiłam piątą z kolei książkę o
> tartach

jeśli okładka wyglądała tak jak twoje zdjęcia to nie dziwi mnie twój zakup

  Re: cudne po prostu
   zlota-puma   24.09.07, 14:55 zarchiwizowany
Mam tę książkę i także kupiłam ją ze względu na okładkę :)
Gdybym miała robić tę tartę (bo jeszcze nie robiłam), to pewnie jednak na
kruchym, nie na francuzie. Przynajmniej tak planowałam, bo bałam się namoknięcia
delikatnego spodu z francuza.
A jednak można .. :)

--
Optymizm to chwilowa utrata kontroli nad organizmem.

  Eee tam,
   cipcipkurka   24.09.07, 16:30 zarchiwizowany
krzywo pokrojona, rozpada się, pewnie leciała capem, tylko nie chcesz się przyznać.
No i phi, masz TYLKO pięć książek o tartach?

;-)
--
...co za nuda na Boga,
czuję bezsens istnienia i zdrętwiała mi noga...

  Re: Tarta z figami i kozim serem
   pinkink2   24.09.07, 16:46 zarchiwizowany
Bardzo interesujacy zestaw: figi, kozi ser, orzechy. Brzmi pysznie, intrygujaco
i jak dla mnie na teraz.))

Szukalam wlasnie zastosowania dla rosnacych w nadmiarze fig w moim ogrodzie.
Te, ktorych ptaki nie obrobia, leza na trawie ale jeszcze ciagle ich jest
mnostwo na drzewach.
Szkoda, ze tak sie marnuja.

Interesuje mnie czy uzywalas dojrzalych, bardzo slodkich fig, czy takich troche
cierpkawych?
To moze miec znaczenie dla calosci potrawy.
Ze zdjecia wynikaloby raczej to drugie, ale sa rozne gatunki fig.
Ja mam odmiane ciemnogranatowa, z bialymi paskami pekajacej skorki na znak, ze
juz sa slodkie. BARDZO slodkie.
Ale do przepisu moze lepsze beda we wczesniejszym stadium.



  Re: Tarta z figami i kozim serem
   jswm   24.09.07, 17:17 zarchiwizowany
intrygujący to w tym zestawie jest szczypiorek :)

zdjęcia super!

też mam tę książkę, ze względu na okładkę

  Re: Tarta z figami i kozim serem
   pani.serwusowa   24.09.07, 17:00 zarchiwizowany
Kobieto! opanuj sie! Kiedy ja to wszystko zrobie??? ;PPP
Cudne, jak zwykle :)
--
No, on second thought, let's not go to Camelot.
It is a silly place.

  Hurcik
   nobullshit   24.09.07, 18:26 zarchiwizowany
Złota Pumo - rzeczywiście francuz odrobinkę namiękł. Następnym razem po
podpieczeniu go na ślepo zdejmę alufolię ze spodu (ale nie z brzegów) i jeszcze
dopiekę spód. A o kruchym też myślałam.

CCK - a ile Ty masz książek o tartach? Sześć? To oddawaj tę, którą Ci upolowałam
na Allegro! :)

Pinkink - moje figi były dojrzałe i trochę zmęczone podróżą z Grecji do Polski
oraz leżakowaniem w sklepie :)

Jswm - mnie też szczypiorek nieco zdziwił i posypałam nim tartę ostrożnie. Ale
potem jeszcze doszczypiorkowałam swój kawałek na talerzu, bo pasował świetnie.

Hi hi, skoro wszyscy mają tę książkę - i z tych samych powodów co ja - cieszę się,
że byłam pierwsza :)))



--
Trolle to paskudne stwory, równie wstrętne mają nory.
Zastosują chwyty tanie, aby ukraść ci śniadanie. (Kroniki Spiderwick)

  Re: Tarta z figami i kozim serem
   trzy-gwiazdki   24.09.07, 18:40 zarchiwizowany
> To jedno z dań, bo których zjedzeniu umiera się i idzie do nieba.

trochę umarłam po przeczytaniu przepisu i obejrzeniu zdjęć :)
aj, piękna sprawa ta tarta...

  masz jeszcze jakies ksiazki kupione dla okladki
   jo.hanna   24.09.07, 20:43 zarchiwizowany
i z przepisami, ktore bedziesz wyprobowywac? Jesli tak, to prosze. Zdjecia
obledne, ale mam awersje do prawie wszystkich wyrobow kozich, wiec tarty robic
nie bede. Chyba, chyba, ze zrobie z innym serem.....Musze sie w La Spina
rozejrzec....
--
Reluctance is polite as far as compliments are concerned (z fortune cookie)

  Re: Tarta z figami i kozim serem
   delie   24.09.07, 21:37 zarchiwizowany
uuu, za późno:( właśnie WRÓCIŁAM z miejsca gdzie świeże figi spadały mi na głowę z
drzewa w ogródku przyjaciół...

--
Był sobie Chłopczyk…

  Kochane,
   pinkink2   24.09.07, 23:19 zarchiwizowany
czy moglybyscie polecic mi jakies PEWNE i SPRAWDZONE kruche ciasto, bo nie mam
jakiegos swojego, a powod: cukiernik ze mnie byle jaki.
Ale na te tarte sie uparlam i gotowa jestem na pogonienia mojego lenia, ktory polegalby
na kupnie gotowca francuskiego ciasta, ale, jak slysze, lubi namoknac.
Wiec bedzie na kruchym.
Ale jakim?
Przepraszam, ze stawiam w tym szacownym gronie tak banalne i prostackie pytanie, ale
tarty z figami mi sie bardzo chce. Moze ktos sie zlituje? I poda?

Sciele sie w podziekowaniach.)))

  Pinkink
   nobullshit   25.09.07, 00:29 zarchiwizowany
Moje ulubione - i najprostsze - kruche ciasto to 3-2-1. Czyli trzy części mąki,
dwie części masła, jedna część cukru. (Oczywiście kiedy ma to być spód do tarty
wytrawnej, cukier pomijam.) Do tego szczypta soli. No i żółtka, mniej więcej
jedno na 150 - 200 g mąki. Nigdy nie dodaję do kruchego ciasta całych jajek, bo
w nimi imho kruche jest mniej kruche.

Czyli do tej tarty zrobiłabym ciasto (na małą foremkę) ze 150 g mąki, 100 g
masła i
1 żółtka.

--
Trolle to paskudne stwory, równie wstrętne mają nory.
Zastosują chwyty tanie, aby ukraść ci śniadanie. (Kroniki Spiderwick)

  Re: Pinkink
   pinkink3   25.09.07, 08:27 zarchiwizowany
Bardzo Ci dziekuje. Regula latwa do zapamietania.))
Dzis sie przyjrzalam fidze i widze, ze musze sie pospieszyc, bo juz sie owoce
koncza.
A tyle tego sie w trawie poniewiera........ech!


  Re: Tarta z figami i kozim serem
   komarka   24.09.07, 23:36 zarchiwizowany
O matko! Te świeże figi! Tylko gdzie ja je teraz znajdę na mojej prowincji :-( Pozostaje
wspomnienie smaku z Krety. A połączenie z serkiem rzeczywiście musi być genialne.
--
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  Fajowa. Ale ja nigdy w Pl nie widzialam świezych
   vespertinee   25.09.07, 11:53 zarchiwizowany
fig. Slepota czy pech? :)

nie bedę oryginalna, jesli powiem, że tez mam ta książkę? :)Ale przynajmniej
kupilam ja z innego powodu- to moja druga w kolekcji o tartach, dlatego nabylam
ją bez wahania.

Bardzo mi się podoba światlo na Twoich zdjeciach.
--
Truskawki

  Re: Fajowa. Ale ja nigdy w Pl nie widzialam świez
   nobullshit   25.09.07, 12:31 zarchiwizowany
vespertinee napisała:
> fig. Slepota czy pech? :)
Stawiałabym na ślepotę - na podstawie własnego doświadczenia. Wyprawiłam się po
figi na drugi brzeg Wisły, do Bomi. A dwa dni później osłupiałam, widząc je na
osiedlowym bazarku w mojej bardzo zapyziałej dzielnicy. Nie przyszłoby mi do
głowy, żeby szukać tam fig.


> Bardzo mi się podoba światlo na Twoich zdjeciach.
Dziękuję. Akurat było piękne, złotojesienne słońce.


--
Trolle to paskudne stwory, równie wstrętne mają nory.
Zastosują chwyty tanie, aby ukraść ci śniadanie. (Kroniki Spiderwick)

  Re: Fajowa. Ale ja nigdy w Pl nie widzialam świez
   jop   25.09.07, 18:12 zarchiwizowany
Bywają - na co bardziej ekskluziw bazarkach i w co bardziej delikatesowatych
sklepach, np. w Almie. Tylko trzeba polować. bo nie ma w stałej sprzedaży. Dziś
nie było ani na Nowym Kleparzu, ani w Almie.

  Re: Fajowa. Ale ja nigdy w Pl nie widzialam świez
   belly_button   25.09.07, 18:25 zarchiwizowany
vespertinee napisała:

> fig. Slepota czy pech? :)

ja kupowałam w leclercu: 1,5 zł za sztukę

--
Pozdrawiam,
Lidka

  Re: Tarta z figami i kozim serem
   pani.serwusowa   02.11.07, 15:29 zarchiwizowany
Co za masakra :( Kupilam wszystkie skladniki, na moim zadupiu figi znalazlam az 2
(slownie: DWIE), nie bede miala czasu jechac na zakupy wieczorem do oddalonego o 15
mil TESCO (i tak nie mam gwarancji, ze je tam dostane). No i mam nauczke - planowac
posilek po tym, jak kupi sie najmniej spotykane produkty.

Wieczorem przychodza znajomi, nie zmienie planow co do tarty z figami, poza tym, ze
zrobie je w malych tartaletkach, po pol figi na jedna (chyba?). Podpowiedzcie prosze,
jaki inny dodatek (zamiast fig) bedzie wspolgral z ta tarta? Nie mam dzis kompletnie
weny i w dodatku telefon w biurze nie przestaje dzwonic :(
--
So why do witches burn?
...Because they're made of wood...?

  kup suszone i...
   giezik   02.11.07, 15:55 zarchiwizowany
gotuj na wolnym ogniu ok 20 min w czerwonym wytrawnym winie z odrobiną miodu (albo
w tym wypadku nawet bez)



--
"25 % pożarów, których przyczyny są nieznane, powoują na świecie szczury" z
Kalendarza Goździkowej, wyd. Bellona

  Re: kup suszone i...
   pani.serwusowa   02.11.07, 16:07 zarchiwizowany
OOO i to jest pomysl. Musze sie urwac z pracy i zobaczyc czy dostane suszone. Bo to nie
takie oczywiste :(
--
So why do witches burn?
...Because they're made of wood...?

  Re: kup suszone i...
   pani.serwusowa   04.11.07, 14:53 zarchiwizowany
Dziękuję Gieziku! Zrobiam wg. Twojej rady, małe tartaletki - były przepyszne. Gotowałam
w mocno wytrawnym winie, bez miodu, za to z cynamonem i pieprzem.

Tobie, Nobull dziękuję za przepis, zdecydowanie najlepsza tarta jaką jadłam w życiu :)
Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć, nadrobię nastepnym razem, bo wiem na pewno, że
następne razy będą :)))
--
So why do witches burn?
...Because they're made of wood...?

  Cieszę się, Pani S, że Ci tarta smakowała
   nobullshit   08.11.07, 21:14 zarchiwizowany
(Podobnie jak moje przegrzebki - zauważyłam, że robiłaś, ale nie chcę już
podbijać wątku :))

Moja reakcja jest nieco spóźniona, ponieważ bawiłam urlopowo w krajach, w
których mają jeszcze świeże figi. A tutaj listopadowa ponurość i nawet nie mogę
sobie nic na pociechę upichcić, bo w podróży trochę utyłam :(

  Re: Cieszę się, Pani S, że Ci tarta smakowała
   pani.serwusowa   09.11.07, 10:08 zarchiwizowany
Tak, bardzo mi smakowaly Twoje propozycje :) Mam nadzieje, ze urlop udany :)
--
So why do witches burn?
...Because they're made of wood...?

  Re: Tarta z figami i kozim serem
   jop   03.11.07, 08:44 zarchiwizowany
Nie wiem, w jakim kraju mieszkasz, ale szanse na upolowanie świeżych fig w
polskim Tesco oceniam na przyzerowe.

Natomiast są takie "nieświeże", z których wychodzi całkiem-całkiem, a mianowicie
zapakowane w walcowate, pomarańczowe opakowanie, jest chyba na nim napisane, że
te figi są miękkie. Oczywiście nie są aż tak boskie jak świeże, ale znośne, bo
niewysuszone na kość, tylko podsuszone, i nic z nimi nie trzeba robić przez
wrzuceniem na tartę.

A mnie się wczoraj udało upolować świeże w Almie, ha! I to w niezaporowej cenie
1,99 zł za sztukę.

  Re: Tarta z figami i kozim serem
   pani.serwusowa   03.11.07, 11:48 zarchiwizowany
W Wielkiej Brytanii. Ale na totalnym zadupiu ;)
--
So why do witches burn?
...Because they're made of wood...?

  Re: Tarta z figami i kozim serem
   jop   03.11.07, 17:38 zarchiwizowany
Ach, to nie jest jeszcze tak źle. Brytolskie Tesco jest znośne, w Polsce to dno
i pięć metrów mułu - same "Tesco Korzystny Zakup" i inne marki własne, jedna
gorsza od drugiej.

Korzystając z okazji, chciałabym serdecznie podziękować wątkotwórczyni za
wrzucenie tego przepisu. Ta tarta jest po prostu fe-no-me-nal-na. Robiłam już
dwa razy, raz z miękkimi figami, raz ze świeżymi, moi faceci pochłaniają ją, aż
furczy.





  Re: Tarta z figami i kozim serem
   halberek   02.11.07, 17:45 zarchiwizowany
O wróciła! A ja tak o niej myślałam...Dobry pomysł gieziku z tym gotowaniem, ja
zapoluję na bazarki, w eksluziw stoisku mają figi :))

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd