FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Bagietka

Podejrzewam , ze przepis na bagietki Bajaderki pojawiał się już nie raz jednak
nie moglam sie oprzec :)
To moje drugie w życiu spotkanie z pieczeniem pieczywa ( na pierwszy ogien
poszly kajzerki Dorotus76) i cos czuje , że zaraz będę kolejna "ofiarą" strony
Mirabbelki , która będzie radośnie przerabiać wszystko po koleji;)

Do tych bagietek brakowało mi tylko słonecznego niedzielnego poranka gdzieś na
wsi. To sobie dorobilam;)


Zrobiłam z połowy porcji.
Marzą mi się takie długaśne bagietki jednak to była maksymalna długość jaką
mogłam wcisnąć do mojego piekarnika.


Link do przepisu : www.cincin.cc/index.php?showtopic=1037

Cytuję Bajaderkę:

" 1 szklanka mleka
2 lyzeczki masla
2 lyzeczki cukru
1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
2 lyzeczki drozdzy instant
2 lyzeczki soli
4 szklanki maki

czysta woda w butelce ze sprayem

Mleko zagotowac, dodac maslo i cukier i wymieszac az maslo sie rozpusci.
Przelac do duzej miski, dodac wode i lekko przestudzic, okolo 10 minut.
Dodac drozdze, wymieszac, wsypac sol i 1 szkalnke maki - wymieszac drewniana
lyzka az maka zostanie wchlonieta. Ciagle mieszajac odac reszte maki po 1
szklance (jezeli bedzie konieczne, mozna dodac dodatkowe 1/2 szklanki maki) i
bardzo energicznie mieszac (ja robilam to mikserem) az ciasto bedzie gladkie i
zacznie odchodzic od scianek. Ciasto bedzie bardzo miekkie i lekko lepiace -
takie ma byc.

Duza miske dobrze posmarowac olejem, przelozyc do niej ciasto, szczelnie
przykryc folia plastikowa i zostawic do wyrosniecia (powinno podwoic swoja
objetosc). Bardzo ostroznie, aby ciasto nie siadlo za bardzo przelozyc je na
stolnice, przekroic wzdluz na 2 czesci i delikatnie uformowac bagietki
dlugosci okolo 40 cm, przeniesc na natluszczona blache i zostawic az sie lekko
napuszy, okolo 30 minut.

W tym czasie rozgrzac piekarnik do temperatury 260 st. C. Kiedy bagietki sa
gotowe do pieczenia, spryskac piekarnik woda (8-10 psikniec, ta goraca para w
piekarniku tworzy te piekna skorke), wlozyc blache i piec 10 minut. Zmniejszyc
temperature do 200 st. C i piec az beda bardzo rumiane i lekko "postukane"
beda brzmialy jak puste. "



Bagietka - made.in.po.land 27.09.07, 12:21    
Re: Bagietka - agalove 27.09.07, 14:17    
Re: Bagietka - piegusek1976 27.09.07, 15:24    
Re: Bagietka - nobullshit 27.09.07, 23:29    
Re: Bagietka - dorotus76 28.09.07, 08:56    
Re: Bagietka - made.in.po.land 28.09.07, 13:24    
Re: Bagietka - fettinia 28.09.07, 10:37    
pomóżcie proszę - masiczka 28.09.07, 10:58    
Re: pomóżcie proszę - made.in.po.land 28.09.07, 13:18    
Re: pomóżcie proszę - masiczka 10.10.07, 15:28    
Re: pomóżcie proszę - made.in.po.land 10.10.07, 15:33    
Re: pomóżcie proszę - lunatica 10.10.07, 16:03    
Re: Bagietka - pani.serwusowa 28.09.07, 11:50    
Re: Bagietka - malanna 28.09.07, 19:14    
Re: Bagietka - agalove 30.09.07, 16:38    
Dzięki! - malanna 30.09.07, 19:40    
Za szybko klawisz wcisnęłam - malanna 30.09.07, 19:41    
Re: Za szybko klawisz wcisnęłam - gabi_10 01.10.07, 10:40    
Re: Bagietka - pani.serwusowa 01.10.07, 11:00    
Re: Bagietka - trzy-gwiazdki 02.10.07, 09:25    
Re: 2 łyżeczki drożdży instant, ile to zwykłych? - anula52 02.10.07, 16:19    
Re: 2 łyżeczki drożdży instant, ile to zwykłych? - made.in.po.land 02.10.07, 21:35    
Re: 2 łyżeczki drożdży instant= 25 g zwykłych - anula52 02.10.07, 21:50    
:-D - lunatica 10.10.07, 16:05    
Re: :-D - jagasz 11.10.07, 11:40    
Re: :-D - lunatica 11.10.07, 13:15    
Re: :-D - jagasz 14.10.07, 19:33    
Re: :-D - althea35 14.10.07, 21:06    
Re: Bagietka - ptasia 25.10.07, 13:00    
Re: Bagietka - ptasia 25.10.07, 13:04    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd