FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Tarta z grzybami, kozim serem i nie tylko
   pinos   28.09.07, 21:16 zarchiwizowany
12 kg maślaków stanowi dość poważny problem, zwłaszcza gdy po zbieraniu nie
można już na nie patrzeć, a spiżarnia pełna jest słoików z marynowanymi.
Jeżeli jednak znajdziemy chętnego na zajęcie się koszami (który to chętny w
dodatku zobowiązuje się oddać grzyby w postaci ususzonej), warto zachować
sobie kilogramik… No i dwie prawdziwkowe czapeczki…

Na dwie tarty:
ciasto:
Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
2-3 łyżeczki wody (albo wywaru spod grzybów przeznaczonych na marynowanie ;o)
szczypta (duża) soli
duża garść ziół – tymianku, bazylii, rozmarynu – drobno posiekać

Standardowo:
Przesianą mąkę rozetrzeć z masłem i ziołami na "piasek", dodać lekko ubite
widelcem jajko rozmieszane z wodą, wyrobić nożem na kulę. Schłodzić w lodówce
ok. pół godziny. Podzielić na dwie równe części, rozwałkować, przełożyć do
natartych masłem form. Nakłuć widelcem, przykryć papierem, zasypać fasolą
dobrze dogniatając brzegi (ja ostatnio stawiam na papierze foremki do małych
tart…). Wstawiać do nagrzanego do temp. 180 stopni (elektryczny bez
termoobiegu) piekarnika. Piec aż brzegi lekko się zarumienią, następnie wyjąć
papier razem z fasolą i jeszcze podpiec (aż zarumieni się środek).

Nadzienie:
¾ kg grzybów (maślaki)
25 dag koziego białego sera
300 ml śmietany 12%
duża garść drobno posiekanych ziół – jak wyżej
sól, pieprz
1 jajko
6-7 posiekanych pomidorów suszonych z oliwy

Grzyby smażyć na dość mocnym ogniu aż odparują; przestudzić; wymieszać z
resztą składników. Posolić, doprawić pieprzem i czym tam jeszcze ma się
życzenie. Nadzienie podzielić na dwie części, wyłożyć na podpieczone spody.
Udekorować prawdziwkami ;o)
Piec w 180stopniach do zrumienienia.

--
... me with my memories, him with his whiskers,
me and the cat...

  Tarta z grzybami
   sinistra80   28.09.07, 22:43 zarchiwizowany
kozinie podziękujemy. Ale te grzyby... Ależ to musiało pachnieć podczas
pieczenia. Rozmarzyłam się.
--
Tsun_am: Gdybym musiała wybierać sobie kraj muzułmański do zamieszkania strzeliłabym
sobie w łeb...
Gotlama: Masz nikłe zdolności adaptacyjne ;D

  Re: Tarta z grzybami
   pinos   28.09.07, 23:18 zarchiwizowany
Najbardziej pachniało podczas przewożenia, bo było tych grzybów jakieś 15-18 kg...
--
... me with my memories, him with his whiskers,
me and the cat...

  To trochę ich było, dobrze że tego sera
   mwookash   04.10.07, 21:37 zarchiwizowany
nie było 15-18 kilo :-)
--
Słonia widzieć zwiastuje pomyślność, ale "jedynie wówczas, gdy śniącemu zdaje
się, że widzi go w Italii lub w Indiach" (sennik Artemidora, II w . n.e.)

  Re: Tarta z grzybami
   em_es   05.10.07, 08:09 zarchiwizowany
> .. było tych grzybów jakieś 15-18 kg

niektórym to się w głowie przewraca! tyle dobra!

nie jestem fanką tart, ale takiej grzybowej bym się raczej nie oparła, raczej na
pewno bym się nie oparła :)
--
obudziło się we mnie zwierzę - obawiam się, że to leniwiec...

  Re: Tarta z grzybami, kozim serem i nie tylko
   brunosch   04.10.07, 21:51 zarchiwizowany
Ignoruję. Nie widzę i nawet sobie nie wyobrażam jak to musiało smakować ;)
--
Rozum nie jest w stanie tego ogarnąć

  Re: Tarta z grzybami, kozim serem i nie tylko
   hania55   04.10.07, 21:56 zarchiwizowany
Następnym razem podziel się problemem :)

A tarta musiała być doooobra :)

--
What a night to fly my kite on

  Re: Tarta z grzybami, kozim serem i nie tylko
   pinos   05.10.07, 09:58 zarchiwizowany
Się podzieliłam ;o) z Dziadkiem i Teściem.
Aktualnie obserwuje się wysyp kurek i rydzów.
--
Rzucenie tortem może odkryć niejedną twarz. (ŁM)

  Re: Tarta z grzybami, kozim serem i nie tylko
   hania55   05.10.07, 10:13 zarchiwizowany
Uprasza się o niedenerwowanie z rana :)))

--
What a night to fly my kite on

  Re: Tarta z grzybami, kozim serem i nie tylko
   alinka_li   05.10.07, 13:20 zarchiwizowany
Ależ to apetycznie wygląda...mniam!

  Re: Tarta z grzybami, kozim serem i nie tylko
   trufla3   05.10.07, 18:46 zarchiwizowany
Pinos jak widzę, ty jesteś taką samą grzybiarą jak ja:) Ja grzybów mam po dziurki w
nosie i ostatnimi czasy rodzinę obdzielam.
Tarty takiej jeszcze nie robiłam.Na pewno upiekę, bo wygląda wyśmienicie.
............
Trufla i jej kuchnia


  Re: Tarta z grzybami, kozim serem i nie tylko
   pinos   05.10.07, 20:38 zarchiwizowany
Dziś powinnam jeść rydze z blachy... a zamiast tego wcinam kangury w podróży
służbowej. Jak dla mnie kiepska zamiana... Kocham grzyby. Na szczęście
wszystkie, które jadłam, były "wielokrotnej" jadalności...

--
... me with my memories, him with his whiskers,
me and the cat...

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd