FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

zapiekanka pomidory-kiełbaski Jamie'ego O.

przepis pochodzi z książki Jamie w domu, oryginał tu:
www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/food_and_drink/article2531522.ece
i uwaga: w programie Jamie robił zapiekankę nieco inaczej, bo przeczytaniu
przepisu w książce poczułam się początkowo zdezorientowana ("i jak mam teraz
to zrobić?"), ale wersja drukowana jest chyba prostsza. poniżej przepis z
książki, i moje uwagi; robiłam z 1/2 porcji.
2kg dojrzałych pomidorów cherry, najlepiej w różnych kolorach (zrobiłam ze
zwykłych drobnych pomi w 2 kolorach)
1 łyżka suszonego oregano
po 2 gałązki świeżego tymianku i rozmarynu
2 liście laurowe (olałam; w programie J.O zalecał świeże)
3 ząbki czosnku, obrane i posiekane (nie siekałam, a obrały się same)
12 dobrej jakości kiełbaski grubomielone (cumberland, włoskie - na naszym
rynku może najlepsza byłaby biała kiełbasa; ja nie kocham i użyłam...
frankfurterek, w ilości 9 szt./1 kg pomi - są mniejsze niż zwykłe)
Oliwa extra vergine
Ocet balsamiczny
Sól morska, pieprz

Nagrzewamy piekarnik do 190C. Umieszczamy pomi w jednej warstwie w naczyniu
żaroodpornym/brytfance razem z oregano, ziołami, czosnkiem, kiełbaskami.
Uwaga: w programie Jamie najpierw nalał do blaszki trochę oliwy, wrzucił parę
plastrów boczku, zezłocił boczek/wytopił z niego tłuszcz w piekarniku (a
właściwie kuchni węglowej w ogrodzie), na gorący tłuszcz wrzucił zioła i
dopiero na to pomidory na parę minut, żeby je zblanszować. Jak ściągnął
skórkę, to wtedy dopiero dołożył kiełbaski i resztę przypraw i piekł w 180,
nie 190 st. W wersji prostszej (drukowanej) nic nie blanszujemy, tylko
polewamy oliwą, octem, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dobrze,
sprawdzamy, czy kiełbaski są na górze, do piekarnika. Mi boczek pasował i
chciałam go mieć w daniu, ale wizja oparzeń gorącym tłuszczem nie do końca mi
leżała, więc zezłociłam/wytopiłam 2 plastry boczku na suchej patelni i
dorzuciłam je do pomidorów itd. przed wsadzeniem do piekarnika.
Po 30 min pieczenia potrząsamy naczyniem, obracamy kiełbaski i pieczemy dalej
15-30 min (moje piekło się dłużej, bo M się spóźnił :) Jemy z czymś, co
wchłonie sos (chleb, polenta, ryż); jak ktoś ma naczynie, które można postawić
na kuchence, może odparować sos, jeśli będzie za rzadki (ja nie mam naczynia,
które może być na płycie witroceramicznej, a sos imho był w sam raz do
wchłonięcia przez chleb).
I tak: w programie, z tych zblanszowanych pomi i kiełbasek Jamie miał
jednolitą zapieczoną masę, stadium pośrednie pomiędzy sosem a pomidorami; moja
była upieczona, ale niezbyt jednolita :), co zapewne, poza tym, że obecność
skórki trzymała kształt pomi, też wiąże się z rodzajem pomidorów. Cherry na
pewno szybciej się zrobią, ale też będą słodsze (właściwie nie wydaje mi się,
by te użyte w programie były cherry, a w każdym bądź razie nie wszystkie).
Niemniej danie jest bardzo smaczne, ziołowo-czosnkowe, i dobre na jesień, a
każdy widelcem może nadać porcji jednolity kształt na talerzu. Jeśli ktoś, jak
ja, moja rodzina lub rodzina M nigdy nie blanszuje pomidorów (skórka nigdy nam
nie przeszkadza), może spokojnie sobie to tu darować, choć następnym razem je
lekko natnę.
Jako bonus do obiadu był pieczony fenkuł: mój 1szy w życiu :) Warzywo o
zapachu anyżku mnie fascynowało jako zjawisko. Wrzuciłam go do folii i
upiekłam z solą, pieprzem, kapką oliwy, octu i ząbkiem czosnku (ok. 30-35
min). Nie jest to do końca moja bajka - ok, lepsze niż karczochy czy szparagi,
ale blisko - ale cieszę się, że spróbowałam.
--
- What are the three secrets of French cuisine?
- Butter, butter and butter ("No reservations"/"Życie od kuchni")
oraz Bica

zapiekanka pomidory-kiełbaski Jamie'ego O. - ptasia 07.10.07, 16:12    
Re: zapiekanka pomidory-kiełbaski Jamie'ego O. - pani.serwusowa 07.10.07, 17:28    
Nie wygląda to zbyt apetycznie... - negest 07.10.07, 17:33    
Re: Nie wygląda to zbyt apetycznie... - ptasia 07.10.07, 19:57    
Re: Nie wygląda to zbyt apetycznie... - miss_coco 08.10.07, 13:02    
o_O - lunatica 07.10.07, 18:27    
Re: o_O - ptasia 07.10.07, 20:00    
:-( - lunatica 07.10.07, 21:41    
zgodnie z życzeniem - ptasia 09.10.07, 12:14    
Lunatica mnie ubiegla... - evamarija 09.10.07, 12:29    
Re: Lunatica mnie ubiegla... - ptasia 09.10.07, 12:35    
Re: zgodnie z życzeniem - lunatica 09.10.07, 15:05    
Re: zgodnie z życzeniem - pani.serwusowa 09.10.07, 16:07    
Re: zgodnie z życzeniem - pani.serwusowa 09.10.07, 16:10    
Ja nie jem kiełabasy, oni pomidorów ;-)))) - cipcipkurka 07.10.07, 19:48    
Re: Ja nie jem kiełabasy, oni pomidorów ;-)))) - ptasia 07.10.07, 20:03    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd