FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Ciastka czekoladowe Nigelli z 4 składników
   halberek   20.10.07, 15:26 zarchiwizowany
Bez uwzględnienia sody oczyszczonej i proszku do pieczenia, to jest z 4
składników. W oryginale bowiem jest self-rasing flour, czyli mąka samorosnąca.
To są najlepsze ciastka czekoladowe jakie jadłam w życiu, intensywne w smaku,
kruche i wilgotne jednocześnie. Do tego kubek lodów śmietankowych i jesteśmy w
niebie.
300 gr mąki (+ 1/2 łyżeczki sody + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia)
250 gr miękkiego masła
30 gr kakao
125 gr cukru pudru.
Mąkę łączymy z kakao (i proszkiem i sodą), odstawiamy na chwilę, żeby
przeszedł ją kakaowy aromat. Miksujemy razem masło z cukrem, dodajemy mąkę z
kakao. Miksujemy aż składniki się połączą - wbrew pozorom żaden płyn typu
mleko/woda/śmietanka jest niepotrzebny.
Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy. Układamy na
blasze zachowując odstępy, bo ciastka rosną. Pieczemy 5 minut w temp. 170
stopni, następnie przykręcamy piekarnik do 150 stopni i pieczemy jeszcze ok.
10. Nie widać niestety czy ciastka są upieczone, bo są ciemne, ale powinny być
spójne od góry, jednak nie twarde. Po ostygnięciu zdejmujemy z blachy.
Z "How to be..."

  Re: Ciastka czekoladowe Nigelli z 4 składników
   ptasia   20.10.07, 16:51 zarchiwizowany
o, ciekawe, jak ja te przegapiłam. jak one się nazywają w oryginale? Czy to może
ciasteczka Babci Boyd?
i rozumiem, że taka ilość sody i proszku była wystarczająca - bo N. gdzieś
pisała, żeby dać 1/2 łyżecz. sody i tyle samo proszku na każde 150 g.
--
- What are the three secrets of French cuisine?
- Butter, butter and butter ("No reservations"/"Życie od kuchni")
oraz Bica

  Re: Ciastka czekoladowe Nigelli z 4 składników
   halberek   20.10.07, 17:33 zarchiwizowany
Tak, to właśnie ciasteczka babci Boyd, zapomniałam dodać :) Taka ilość proszku i
sody jak najbardziej była ok, możesz tać ciut więcej, ale one wtedy chyba
wyrosną jak szalone. Bardzo niepozorne są w książce, a takie dobre.

  Re: Ciastka czekoladowe Nigelli z 4 składników
   halberek   20.10.07, 23:22 zarchiwizowany
Wiem, że to paskudne, ale podciągam je do góry, bo się boję, że zginą.

  Re: Ciastka czekoladowe Nigelli z 4 składników
   made.in.po.land   21.10.07, 00:32 zarchiwizowany
Cudownie , ze je wyciagnelas bo uratowalas mojemu M. noc;)
Zrobilam z 1/2 porcji gdy ujrzalam go walesajacego sie po mieszkaniu z smetnym
kieliszkiem wina i "cos chce ale nie wiem co" wydobywajacym sie z jego ust.

Zrobilam z 1/2 porcji ale dodałam troche startej czekolady bo znajac go ta ilosc
kakao by go nie zadowolila.

Mowi , ze sa cudowne i ja tez przy okazji;D


dzieki;D

  Bardzo się cieszę
   halberek   21.10.07, 19:11 zarchiwizowany
i pozdrawiam męża.
Prawda, że szybko się je robi ?

  Re: Ciastka czekoladowe Nigelli z 4 składników
   sakiko   24.10.07, 22:58 zarchiwizowany
właśnie zrobiłam, świetne!
zapomniałaś napisać jednego: trzeba to robić min. podwójna porcje, jedna to za
mało dla dwóch ciasteczkowych potworów żyjących pod jednym dachem! :) pozdrawiam

  Re: Ciastka czekoladowe Nigelli z 4 składników
   pestka86   26.10.07, 15:01 zarchiwizowany
rewelacyjne ciasteczka, intensywnie czekoladowe, rozpływają się w ustach. Polecam!:)

  Sobota= kawa+ciasteczka+WO
   vespertinee   27.10.07, 16:17 zarchiwizowany
nie mogłam sie powstrzymać i ich nie zrobić :) są pyszne! nastepnym razem wrzucę
do ciasta trochę gorzkiej czekolady, by zintensyfikować przyjemność. dzięki,
Halberku.
--
Truskawki

  Re: Sobota= kawa+ciasteczka+WO
   winoczerwone   29.10.07, 11:22 zarchiwizowany
vespertinee, siostro! u mnie taki sam rytuał sobotni, ew. jeszcze kawa+chałka z
dżemem+WO:-)

  no tak, KAWA! toż to oczywistość! :)
   vespertinee   29.10.07, 15:34 zarchiwizowany

  Re: Ciastka czekoladowe Nigelli z 4 składników
   winoczerwone   29.10.07, 11:29 zarchiwizowany
nie chciało mi sie wyciagać miksera, wiec masło z cukrem ubiłam trzepaczka rózgową
(świetnie sie ubija) [tylko nastepnym razem nie będę eksperymentować z masłem w
sklepie: kupiłam jakies osełkowe po raz pierwszy, miało wszystkie atrybuty masła na
etykiecie, włacznie z ceną, i jakis dziwny posmak, który mi w tych ciasteczkach lekko
przeszkadzał]
ale same ciastka rewelacja, roboty na 10 minut, a smak boski i naprawde czkeoladowy (i
jak u Halberka - z lodami waniliowymi tworzą połaczenie idealne)
Nigella rules!
do wielokrotnego powtórzenia

  Cieszę się dziewczyny !
   halberek   29.10.07, 16:23 zarchiwizowany
Że Wam smakują. Dla mnie one są z kategorii takich niepozornych, które potem
intensywnością zaskakują.

  Re: Cieszę się dziewczyny !
   teletombola1   02.11.07, 00:38 zarchiwizowany
Po prostu rewelka! Są boskie! Dzisiaj robiłam i hm...nie zdążyły ostygnąć...;-)
Wygląd rzeczywiście niezbyt zachęcający, ale naprawdę są pyszne. Kto jeszcze nie
robił, niech spróbuje. Moje dzieciaki mówią, że jutro też je muszę zrobić.
Któraś z Was pisała, że są miękkie w środku. Ja włączyłam termoobieg i włożyłam
dwie duże blaszki naraz no i wyszły kruche, ale to chyba raczej niczego im nie
ujmuje. Chociaż następnym razem spróbuję upiec inaczej, zobaczymy które lepsze.
Aha, no i uważam, że nie trzeba ulepszać czekoladą gorzką - nie ma czego
ulepszać ;-)

  żeby były miękkie w środku
   halberek   02.11.07, 12:16 zarchiwizowany
Żeby były miękkie w środku trzeba właśnie w trakcie pieczenia przykręcić
temperaturę do 160 stopni. Imho miękkie są jeszcze bardziej rozpustne, ale to
oczywiście kwestia gustu :)

  Re: Ciastka czekoladowe Nigelli z 4 składników
   malena.torun   02.12.07, 18:54 zarchiwizowany
Już dawno nosiłam się z zamiarem zrobienia tych ciasteczek, bo lubię takie mało
skomplikowane przepisy. I rzeczywiście, większość roboty odwalił za mnie mikser, a to
co ja musiałam zrobić to mały miki:) i sama przyjemność.
Trochę białej czekolady dla kontrastu i wzmocnienia efektu wizualnego.
Efektu smakowego wzmacniać nie trzeba:)

  Re: Ciastka czekoladowe Nigelli z 4 składników
   katee1   04.12.07, 21:14 zarchiwizowany
Zrobiła, przepyszne, polecam.
Pieknie wyglądają z tym białym lukrem :)
--
"Ludzie nie zdają sobie zwykle sprawy,że
na szczęście trzeba ciężko zapracować"

  Re: Ciastka czekoladowe Nigelli z 4 składników
   ani_chybi   05.12.07, 12:50 zarchiwizowany
Czy to te ciastka smakowała u Cię Very?
Wysłuchiwałam pień:)

  Re: Ciastka czekoladowe Nigelli z 4 składników
   majelka2   05.12.07, 12:55 zarchiwizowany
Bosssskie! zabrakło mi kakao i dodałam trochę kawy rozpuszczalnej (15g kakao i 15g
kawy). Nawet Mężulowi smakowały, chociaż on niesłodyczowy :O)

  Re: Ciastka czekoladowe Nigelli z 4 składników
   coronella   06.12.07, 20:58 zarchiwizowany
halberku
popazylam sobie język :)
ciacha przepyszne!!!
pół było z samą polewą, pół z brzoskwinką.

--
A nam jest szkoda lata...

  Pytanie;-)
   foretka   08.12.07, 09:36 zarchiwizowany
Czy mozna zamiast masla dodac Kasie (75% tl. roslinnych)??
Zaraz chce sie zabierac z corka a w domu tylko Kasia...

Pozdrawiam ~ foretka ~ mama Paulinki
Zakątek Szczecińskich MaM:-)__1% dla Mateuszka
Wakacje 2008

  Re: Pytanie;-)
   coronella   08.12.07, 09:54 zarchiwizowany
można. Ja dałam Ramę.
Wcześniej robiłam z masła i nie widze róznicy.

--
A nam jest szkoda lata...

  Re: Ciastka czekoladowe Nigelli z 4 składników
   agagrzes   08.12.07, 21:51 zarchiwizowany
Jak zwykle , przepisy Nigelli moje ulubione
--
border="0"
src="http://www.suwaczek.pl/cache/fa7c97113a.png"></a>

  Re: Ciastka czekoladowe Nigelli z 4 składników
   india78   11.01.08, 18:22 zarchiwizowany
Oto moje dzieło
Pychaaaa!:-)



  Re: Ciastka czekoladowe Nigelli z 4 składników
   piegusek1976   11.01.08, 21:19 zarchiwizowany
ale piekne te wasze ciacha musze sie na nie skusic :o))

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd