FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Zupa z soczewicy i szpinaku z cytryną

Wciagnelam 4 miski prawie na raz.
Przepis z "Tamarind & Saffron" Claudia Roden.

1 duza cebula, posiakana,
2 lyzki oliwy z oliwek,
3 zabki czosnku, posiekane,
250 g brazowej soczewicy ( u mnie zielona),
2 srednie ziemniaki, pokrojone w kostke,
2 l wody, albo bulionu (dalam 1,5 bo lubie geste zupy),
500 g szpinaku,
duzy peczek kolendry, posiekanej,
sol pieprz,
sok z 1 i 1/2 cytryny, albo wiecej do smaku.

Podsmazyc na oliwie cebule, kiedy sie zezloci dodac czosnek i smazyc chwile. Dodac
soczewice, ziemniaki i wlac wode, lub bulion. Gotowac 25 min, albo do momentu kiedy
soczewica bedzie miakka. Dodac posiekany szpinak (mozna chwile wczesniej go
podgotowac, az straci jedrnosc i dopiero wtedy posiekac) i kolendre, doprawic sola,
pieprzem i jeszcze chwile gotowac. Przed podaniem dodac sok z cytryny.
--
Malezja 18.01.2004-01.02.2004
Chiny 16.06.2006-01.07.2006
Tajlandia 07.01.2007-24.01.2007

Zupa z soczewicy i szpinaku z cytryną - thiessa 20.10.07, 23:06    
Re: Zupa z soczewicy i szpinaku z cytryną - pani.serwusowa 21.10.07, 13:05    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd