przepis z jednej z moich ksiazek kuchnio-chinskich, zmodyfikowany
slodko kwasna - czyli tak jak nam Polakom 'podchodzi" z ostra seczuanska nuta
cwierc glowki kapusty (zwyklej lub 'sugarloaf') pokrojonej na spore kawalki
lyzeczka pieprzu seczuanskiego
2-3 suszone chilli
olej
olej sezamowy
lyzka cukru (a leszcze lepiej miodu)
2-3 lyzki octu (zwykly moze byc)
sos sojowy : 2-3 lyzki
sol(jesli nieslone)
czilli i pieprz seczuanski podsamzyc na oleju (uwaga drazni drogi oddechowe)
wrzucic kapuste, samzyc przez 3 minuty
dodac sos sojowy i miod (cukier) zamieszac, nastepnie dodac ocet i olej sezamowy
sprobowac - ew. dodac cukru /soli/octu - rownowaga smakow jest wazna
podawac
ja znam to jako przystawke ale swietnie nadaje sie jako dodatek do innych hinskich dan
np z kurczaka
slodko kwasna - czyli tak jak nam Polakom 'podchodzi" z ostra seczuanska nuta
cwierc glowki kapusty (zwyklej lub 'sugarloaf') pokrojonej na spore kawalki
lyzeczka pieprzu seczuanskiego
2-3 suszone chilli
olej
olej sezamowy
lyzka cukru (a leszcze lepiej miodu)
2-3 lyzki octu (zwykly moze byc)
sos sojowy : 2-3 lyzki
sol(jesli nieslone)
czilli i pieprz seczuanski podsamzyc na oleju (uwaga drazni drogi oddechowe)
wrzucic kapuste, samzyc przez 3 minuty
dodac sos sojowy i miod (cukier) zamieszac, nastepnie dodac ocet i olej sezamowy
sprobowac - ew. dodac cukru /soli/octu - rownowaga smakow jest wazna
podawac
ja znam to jako przystawke ale swietnie nadaje sie jako dodatek do innych hinskich dan
np z kurczaka