FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Sernik pieczony piankowy

Różne ciasta piekłam, ale serników unikałam jak ognia, bo zwykle opadają albo
są suche itp. W końcu się odważyłam, gdy dostałam tzw. sprawdzony przepis.
Sernik jest lekki, piankowy i prosty w zrobieniu.

Na blaszkę o średnicy pon. 20 cm:

Ciasto:
1/4 kostki margaryny
1 czubata łyżeczka proszku
1 żółtko (białko odłożyć)
3/4 szkl. mąki
1/4 szkl. cukru
1 czubata łyżeczka kakao

Zagnieść ciasto. Wyłożyć ciastem natłuszczoną blaszkę, uformować wysoki brzeg.

Masa:
2 kostki twarogu (nie kwaśnego)
sok z 1/2 cytryny
1/2 szkl. cukru
2 małe jaja
1/2 opak. cukru wanil.
1 budyń wanil. (na 0.5 l)
1 szkl. mleka
kilka łyżek oleju

Pianka:
Ubić pozostałe białko z kilkoma łyżeczkami cukru.

1. Najlepiej zmiksować w blenderze. Masa powinna być gładka i płynna.
2. Wlać powoli na ciasto.
3. Piec w 180 st. 40 min. na niższej półce.
4. Po 40 min. wyłożyć piankę i piec co najmniej 20 min.
5. Po upieczeniu pozostawiłam w otwartym, wyłączonym piekarniku na 15 min,
potem wyjęłam, żeby nie opadło.



--
Będę mamą :)

Sernik pieczony piankowy - jollka2 26.10.07, 19:20    
Re: Sernik pieczony piankowy - jotrope 26.10.07, 20:53    
Re: Sernik pieczony piankowy - jollka2 26.10.07, 21:51    
Re: Sernik pieczony piankowy - ingapol 26.10.07, 23:20    
Budyniu nie gotujemy n/t - jollka2 27.10.07, 17:06    
Ja tez mam mały uraz do serników, - vespertinee 27.10.07, 16:30    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd