FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Pigwa smak jesieni

Kiedy pare lat temu poprosilam na FK o propozycje dan z pigwa, jedyne jakie dostalam to
sporzadzenie nalewki. Problem w tym, ze mnie nalewka w ogole nie interesowala, bo za
alkoholem nie przepadam a pigwe chcialam zjesc na obiad. W koncu pigwa wyladowala w
herbacie. Teraz jestem juz madrzejsza i dysponuje niezlym zbiorem ksiazek, gdzie i
przepisy na pigwe sie znajda. Sporo tego a przeciez nie sposob jesc ja codziennie a i
babciny ostatnio nie widzialam, ktora je sprzedaje. Oto co udalo mi sie uwarzyc w tym
roku. Reszta czeka na nowy sezon pigwowy.

Zupa pigwowa z bekonem

Przepis z pazdziernikowego wydania "Soli i pieprzu".

1/2 kg pigwy, obranej i pokrojonej w kostke,
2 szalotki, posiekene,
200 g sypkich ziemniakow, pokrojonych,
1 lyzka oliwy,
2 zabki czosnku,
1 l wywaru warzywnego,
100 g cienkich plasterkow bekonu,
1 lyzka posiekanej natki,
2 lyzeczki cukru,
sol, pieprz.
3 lyzki octu balsamico (u mnie sos ostrygowy).

Na rozgrzanej oliwie poddusic szalotke z pigwa. Dodac ziemniaki, poddusic, wcisnac
czosnek, poddusic. Wlac bulion, przykryc i gotowac na malym ogniu 25 min. albo do
momentu az ziemniaki i pigwy beda miekkie.
Bekon pokroic w paski, wysmazyc.
Zupe zmiksowac z posiekana natka, doprawic sola, pieprzem i cukrem, dodac tluszcz
wytopiony z bekonu. Ja dodalam jeszcze odrobine mleka.
Zupe posypac bekonem i pietruszka, skropic octem.

Wołowina z pigwami

W oryginale jagniecina, ale ta ciezko zdobyc, wiec u mnie zastepnik. Przepis z "Tamarind
& Saffron" Claudia Roden.

1 kg wolowiny (lopatki jagniecej), pocietej na duze kawalki,
2 cebule, pokrojone na plasterki,
4 lyzki masla (ja uzylam klarowanego, bo pewnie takie w oryginale wystepuje, no i ten
zapach),
sol i duzo pieprzu,
1 lyzeczka mielonego imbiru,
1/2 lyzeczki sproszkowanego szafranu,
1 kg pigw,
sok z 1/2 cytryny,
1 lyzeczka mielonego cynamonu,
3-4 lyzki miodu.

Posolone i popieprzone mieso, cebule, imbir i szafran smazyc na masle przez 5 min. Zalac
woda i dusic przykryte 1,5 godz. Pod koniec zdjac pokrywke, aby odparowac ewentualny
nadmiar plynu.
Pigwy pokroic na cwiartki i usunac gniazda nasienne. Wlozyc do gotujacej sie wody z
sokiem z 1/2 cytryny. Gotowac, az beda miekkie, moze to trwac w zaleznosci od gatunku
od 10 do 30 min. Uwazac, zeby nie byly zbyt miekkie i sie nie rozpadly.
Kiedy mieso jest ugotowane polozyc pigwy na wierzchu, posypac cynamonem i polac
miodem. Doprawic sokiem z cytryny, gotowac 5 min, przewrocic pigwy na druga strone i
gotowac kolejne pare minut.

Gulasz cielęcy z pigwami

Przepis stad:
www.gourmed.gr/italian-recipes/1/12/9282/Veal-stew-with-quince.htm
Zrobilam z polowy skladnikow podanych ponizej.

4 srednie pigwy,
375 ml bialego wina,
3 lyzki oliwy z oliwek,
1,5 kg cieleciny z lopatki albo udzca, pokojone na 5 cm kawalki (moze byc tez inne mieso),
1 cebula, pokrojona,
2 zabki czosnku, posiekane,
1 duza marchewka, obrana i pokrojona,
1 lodyga selera naciowego, obrana i posiekana,
1 maly peczek pietruszki, posiekany,
pare ziaren jalowca.
okolo 1,5 l wody.


Pigwe obrac, usunac gniazda nasienne, pokroic na 2 cm kawalki. Wlozyc do naczynia do
zapiekania, wlac 125 ml wina, przykryc folia aluminiowa i piec 2 1/2 godz. w piekarniku
nagrzanym do 160 C. W tym czasie przewrocic raz pigwe. W razie potrzeby dolac wody,
Pigwa powinna przybrac gleboka barwe rozowo-czerwona, jesli jest to konieczne
zostawic jeszcze na jakis czas, zeby sie podpiekla. Moze mialam jakis dziwny gatunek, ale
daleko bylo tej mojej do opisanego kolorku.
Rozgrzac na patelni 2 lyzki oliwy, podsmazyc posolone i popieprzone mieso na brazowo,
odlozyc.
Dolac oliwe i smazyc cebule, czosnek, seler i pietruszke przez pare minut az beda miekkie.
Dolozyc do miesa, dodac pare jagod jalowca i wlac 250 ml wina. Zagotowac, wlac wode,
przykryc i gotowac minimum 1 godz. Ja gotowala, 1,5 do momentu kiedy mieso bylo tak
miekkie, ze niemal sie rozpadalo.
Dodac upieczone pigwy i gotowac 5 min. zeby aromaty sie pomieszaly.
--
Malezja 18.01.2004-01.02.2004
Chiny 16.06.2006-01.07.2006
Tajlandia 07.01.2007-24.01.2007

Pigwa smak jesieni - thiessa 28.10.07, 22:36    
Bardzo lubię Twoje wątki, - cipcipkurka 29.10.07, 10:15    
Re: Pigwa smak jesieni - halberek 29.10.07, 10:36    
brawo! :-) i mniam. A do tego nalewka:-) n/t - jacek1f 29.10.07, 11:34    
Re: Pigwa smak jesieni - thiessa 29.10.07, 22:14    
Re: Pigwa smak jesieni - trufla3 30.10.07, 09:34    
Karda? - cipcipkurka 30.10.07, 10:37    
Re: Karda? - thiessa 30.10.07, 18:00    
Dziękuję :-) - cipcipkurka 31.10.07, 11:25    
Przy szukaniu obrazka znalazłam takie coś: - cipcipkurka 01.11.07, 15:07    
Re: Przy szukaniu obrazka znalazłam takie coś: - thiessa 01.11.07, 15:17    
a kard - jo.hanna 28.11.07, 18:45    
Re: Pigwa smak jesieni - gosha74 31.10.07, 07:58    
Re: Pigwa smak jesieni - trzy-gwiazdki 01.11.07, 10:09    
Re: Pigwa smak jesieni - qubraq 27.11.07, 23:32    
Re: Pigwa smak jesieni - thiessa 28.11.07, 18:25    
Re: Pigwa smak jesieni - qubraq 01.12.07, 22:45    
Re: Pigwa smak jesieni - thiessa 02.12.07, 17:17    
Re: Pigwa smak jesieni - jl76 28.11.07, 23:19    
Re: Pigwa smak jesieni - thiessa 01.12.07, 20:52    
Re: Pigwa smak jesieni - jl76 01.12.07, 21:20    
Re: Pigwa smak jesieni - thiessa 02.12.07, 17:07    
Re: Pigwa smak jesieni - ptasia 02.12.07, 20:30    
Re: Pigwa smak jesieni - trzy-gwiazdki 04.12.07, 11:34    
Re: Pigwa smak jesieni - kamila29091 01.12.07, 12:35    
Re: Pigwa smak jesieni - jl76 01.12.07, 16:36    
Re: Pigwa smak jesieni - dalenne 03.12.07, 09:41    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd