FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  sernik z rosą
   kiniasok   01.11.07, 19:12 zarchiwizowany
Ciasto:
3 szkl. mąki,
1 masło roślinne,
3 żółtka,
0,5 szkl. cukru + cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki wody

Wszystkie składniki zagnieść. Ciastem wylepić formę (dno i boki)


Ser:
80 dag sera (ja kupuję taki w wiadereczku i daje cały 1 kg),
1 szkl. cukru + cukier waniliowy,
0,5 szkl. oleju,
2 budynie,
3 całe jajka,

Jajka z cukrem utrzepać, dodawać do sera, wszystko zmiksować (z pozostałymi
składnikami) i wylać na ciasto. Ciasto z serem piec ok. 50 min.

Ubić pianę z 3 białek + 0,5 szkl. cukru na sztywno, dodać 2 łyżeczki mąki
ziemniaczanej. Wyłożyć pianę na gorące ciasto. Piec z ciastem ok. 15 min. (ale
pilnować żeby nie spiec za bardzo, bo później nie wyjdzie rosa)


  Re: sernik z rosą
   lamatha   01.11.07, 19:56 zarchiwizowany
piekne, dzieki za przepis , nigdy nie wiedzialam jak te rose zrobic :))

  Re: sernik z rosą
   legwan4   01.11.07, 20:37 zarchiwizowany
Rosa wygląda super:DDD

  Re: sernik z rosą
   marzena6m7   01.11.07, 23:53 zarchiwizowany
Najlepszy sernik jaki jadłam.Polecam wszystkim miłośnikom sernika.Wypróbujcie bo
naprawdę WARTO.

  Re: sernik z rosą
   tess.88   02.11.07, 00:41 zarchiwizowany
Nie widzę w przepisie warunków pieczenia tego wspaniałego sernika, chodzi mi o
temperature pieczenia samego senika, a później podpieczenia wierzchu. I jak się
zachować już po wyłaczeniu piekarnika, żeby sernik nie "oklapł" i byl taki piekny jak na
zalączonym zdjeciu. Bardzo prosze o odpowiedź.

  Re: sernik z rosą
   kiniasok   02.11.07, 08:45 zarchiwizowany
Ja piekę w piekarniku elektrycznym i szczerze mówiąc nie wiem jaka tam może być
temperatura ( nie mam w nim wskaźnika temp., ale myślę że ok 180 stopni) Po
upieczeniu wyciągam i tak stoi sobie w blaszce do ostygnięcia.Pamiętajcie tylko
żeby nie odwracać sernika!!

  Re: sernik z rosą
   lullaby22   02.11.07, 09:46 zarchiwizowany
Udał się popisowo :)
--
Mój blog NA DESER

  Re: sernik z rosą
   althea35   02.11.07, 15:46 zarchiwizowany
Kiedys pokazywalam ten sernik w wersji bez ciasta i z alternatywnego sera. Uwielbiam
ten sernik.

Musze przyznac, ze rosa wyszla ci rewelacyjnie!!!

--
Althea i Marysieńka

  Re: sernik z rosą
   jo.ann   02.11.07, 19:54 zarchiwizowany
Czy to masy serowej nie dodajesz mleka?
--
Plecy po których cię klepią kończą się tyłkiem, w który możesz dostać kopa ;-)

  Re: sernik z rosą
   althea35   02.11.07, 20:11 zarchiwizowany
Faktycznie, nie ma mleka w przepisie na ser. Ja mam przepis z mlekiem.
--
Althea i Marysieńka

  Re: sernik z rosą
   kiniasok   02.11.07, 20:19 zarchiwizowany
tak jak pisałam: ja do sernika używam sera w wiadereczku( serek półtłusty firmy
Pilos), więc nie ma potrzeby dodawania mleka.

  Re: sernik z rosą
   ola2004   02.11.07, 21:06 zarchiwizowany
Wygląda smakowicie, i ślicznie z tą rosą:) A na jak dużą blachę to przepis?
--
Takich dwóch jak nas trzech to nie ma ani jednego:)
/)/)
(`;`)

  Re: sernik z rosą
   nanetta   03.11.07, 22:10 zarchiwizowany
Na jaką blachę Ci to ciasto wystarcza.
--
www.skierniewice.com.pl/

  Re: sernik z rosą
   kiniasok   04.11.07, 08:34 zarchiwizowany
Przepis na sernik jest na dużą blachę. Moja ma 24/40 cm

  Re: sernik z rosą
   keenzone   06.11.07, 17:14 zarchiwizowany
Kochane Forumowiczki ja piekłam to ciasto od lat przepis przywiozłam od ciotki z
Białegostoku ona robi istne cuda....a co moge wam polecić to do tej skorupki na wirzchu
ja daję całe duże , albo 2 małe opakowania wiórek kokosowych i na wierzchu jak sie one
zrumienią to moje dzieci obskubują kokoska heheh musze pilnować ciacha .Poecam
dodać do białek kokos i delikatnie wymieszać .Asia P.

  Re: sernik z rosą
   kiniasok   16.11.07, 08:49 zarchiwizowany
Znowu piekłam, więc przesyłam kolejne fotki serniczka jeszcze w całości. Pewnie
za chwilę go nie będzie :)

  Re: sernik z rosą
   veronka1980   16.11.07, 12:51 zarchiwizowany
smakowicie wygląda ten sernik! Szkoda tylko, że ja mam dwie lewe ręce do pieczenie :(

  Re: sernik z rosą
   dorotus76   16.11.07, 16:06 zarchiwizowany
Śliczny jest ten serniczek :-)
Mam pytanko, podpiekasz najpierw spód, czy nie ma takiej konieczności?
--
Nic nie trwa wiecznie. Niebezpiecznie jest wierzyć w to, że coś trwa wiecznie.
moje SŁODKIE życie

  Re: sernik z rosą
   kmxc   16.11.07, 16:20 zarchiwizowany
A ja mam pewnie ...yhm..głupie pytanie: z czego wychodzi ta rosa?
Białka z cukrem i mąką ziemniaczaną to raczej standard, więc dociekam i dociec nie mogę
skąd te przepiękne kropelki :-/

  Re: sernik z rosą
   althea35   10.01.08, 20:00 zarchiwizowany
Rosa, wychodzi z oleju, ktory dodaje sie do sera.
--
Althea i Marysieńka

  Re: sernik z rosą
   kiniasok   16.11.07, 19:10 zarchiwizowany
Ciasto pieczesz razem z serem. Nie ma potrzeby podpiekania go osobno.

  Re: sernik z rosą
   wolffie   16.11.07, 20:31 zarchiwizowany
ślicznie wygląda ta rosa na drugim zdjęciu
jak klejnociki
cudnie by ten sernik wyglądał w okrągłej formie zrobiony

  Re: sernik z rosą
   patrycja0608   10.01.08, 13:05 zarchiwizowany
Tak mi się spodobał ten sernik że zrobię go na imieniny męża. Mam tylko pytanie: czy
mogę go zrobić dzień wcześniej? Czy nic mi się nie stanie z tą pianą? Jak go wtedy
przechować ? Z góry dzięki za odpowiedź bo imieniny już w sobotę:)

  Re: sernik z rosą
   dorotus76   10.01.08, 13:19 zarchiwizowany
Jeśli mogę doradzić, 1 budyń do sera w zupełności wystarczy.
--
Nic nie trwa wiecznie. Niebezpiecznie jest wierzyć w to, że coś trwa wiecznie.
moje SŁODKIE życie

  Re: sernik z rosą
   althea35   10.01.08, 19:57 zarchiwizowany
Spokojnie mozna zrobic dzien wczesniej. Tylko nie nakrywaj go niczym co bedzie dotykalo
do piany, bo bedzie po rosie.
--
Althea i Marysieńka

  Kiniasok, ukradziono Ci to zdjęcie :(
   nobullshit   18.01.08, 13:10 zarchiwizowany

  Re: Kiniasok, ukradziono Ci to zdjęcie :(
   pani.serwusowa   18.01.08, 13:53 zarchiwizowany
Ale swinstwo! Ta osoba nawet nie zadala sobie trudu, aby napisac przepis wlasnymi
slowami, wyglada na to, ze go skopiowala.

--
So why do witches burn?
...Because they're made of wood...?

  Re: Kiniasok, ukradziono Ci to zdjęcie :(
   jo.ann   18.01.08, 16:54 zarchiwizowany
Niestety większość zamieszczonych w podanym linku zdjęc i potraw jest żywcem
skopiowanych z innych stron. Co za bezczelność :-(
--
Plecy po których cię klepią kończą się tyłkiem, w który możesz dostać kopa ;-)

  O, kurka, a tak mi się wydawało, że i to
   cipcipkurka   18.01.08, 17:28 zarchiwizowany
zdjęcie skądś znam :-(
--
...Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów...

  Dzięki za powiadomienie
   kiniasok   18.01.08, 22:01 zarchiwizowany
Nigdy nie widziałam tego forum, a teraz to na pewno nie będę z niego korzystała !
Dzięki za komentarze umieszczone na tamtym forum.

  Re: sernik z rosą
   alinka_li   02.02.08, 14:48 zarchiwizowany
Zrobiłam ten sernik, ale z troszeczkę innego przepisu, podanego kiedyś przez
Cipcipkurkę na FK:
Ciasto:1/2 szkl.cukru
1/2 kostki masła
2 szkl.mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki śmietany.
Zagnieść, wylepić formę ( u mnie 25x40 cm.)

Masa serowa:
3 jajka
1 kg sera w wiaderku
1 szkl.cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1/2 szkl.oleju
2 szkl.letniego mleka
Zmiksować jajka z cukrami, dodać twaróg i resztę składników, jeszcze raz
zmiksować. Wylać na spód, piec 1 godz i 10 min w 180 stopniach, wyłożyć pianę
ubitą z 2 białek z 1/2 szkl.cukru, piec jeszcze 10 min

Piekłam za długo chyba, no nie mam rosy:-( Ale sernik pyszny, polecam

  Re: sernik z rosą
   trzy-gwiazdki   02.02.08, 16:48 zarchiwizowany
nie przejmuj się brakiem rosy, i tak widać, że ciacho pyszne :)
a tak swoją drogą osiągnięcie stanu "rosy" na wierzchu sernika zawsze wydawało mi się
zadaniem z pogranicza magii ;)))

  Mi też :-)
   cipcipkurka   03.02.08, 07:38 zarchiwizowany
A moja Mama i Bratowa pieką właśnie z tego przepisu, który cytowany jest powyżej. I im
wychodzi rosa jak malowana, a u mnie tak ledwo ledwo ;-)
--
...Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów...

  Re: sernik z rosą
   sarna73   03.02.08, 08:42 zarchiwizowany
a ten budyn to sie wsypuje poprostu proszek? przepraszam jesli pytanie jest glupie ale
do tej pory robilam taki sernik z brzoskwiniami i tam robilam budyn z mlekiem i potem
dodawalam go do masy
--
Mikołaj 19/9/02; Aleksandra 17/7/06
Jest taki kraj na południu, gdzie wyspy toną w błękitach, Gdzie Bog zapomniał o grudniu,
I zawsze dźwięczy muzyka

  Re: sernik z rosą
   dorotus76   03.02.08, 08:54 zarchiwizowany
Wsypuje się proszek. Jeli mie masz możesz dodać 2 łyzki maki ziemniaczanej.
--
Nic nie trwa wiecznie. Niebezpiecznie jest wierzyć w to, że coś trwa wiecznie.
moje SŁODKIE życie

  Re: sernik z rosą
   doomicella   12.04.08, 23:28 zarchiwizowany
Zrobiłam ten sernik, ale mi pianka z wierzchu wyszła taka jakaś byle jaka. I żadnej rosy
nie ma. Co zrobić żeby utworzyła się taka chrupiąca beza?
--
doomicella@gazeta.pl

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd