FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Basbousa/Revani

Ciasto w Egipcie zwane basbousa, w Turcji revani.
Przepis stad:
e-dz.co.uk/ipb/index.php?showtopic=213
1/2 szklanki miekkiego masla,
3/4 szklanki cukru,
1 lyzeczka aromatu waniliowego,
2 jajka,
2 szklanki semoliny (spokojnie mozna dac kasze manna),
1 lyzeczka proszku do pieczenia,
1/2 lyzeczki sody,
3/4 szklanki jogurtu naturalnego,
1 szklanka posiakanych migdalow (nie dodalam).

SYROP

2 szkalnki cukru
1 1/2 szklanki wody
1 lyzka soku z cytryny.

1. Maslo, cukier i aromat waniliowy ubic na puszysta mase. Dodac jajka dobrze ubic.
2. Pomieszac semoline z proszkiem do pieczenia i soda. Dodac do ubitej masy razem z
jogurtem. Wszystko dobrze wymieszac.
3. Mase wylozyc na blaszke i posypac migdalami.
4. Piec 30-35 min. w temp, 180 C.
5. W czasie kiedy ciasto sie piecze gotowac syrop z podanych skladnikow przez 10 min.
Ostudzic poprzez wstawienie garnka do zimnej wody.
6. Ciasto od razu po wyjeciu z piekarnika polac syropem.
Podawac z lodami, albo bita smietana. Mi cos kiepsko wyszla ta smietana, bo nie dosc, ze
cukier sie nie rozpuscil, to sie rozplynela.
--
Malezja 18.01.2004-01.02.2004
Chiny 16.06.2006-01.07.2006
Tajlandia 07.01.2007-24.01.2007

Basbousa/Revani - thiessa 04.11.07, 17:44    
Re: Basbousa/Revani - ptasia 04.11.07, 19:07    
Re: Basbousa/Revani - thiessa 04.11.07, 19:31    
Re: Basbousa/Revani - ciociapolcia 04.11.07, 23:41    
Re: Basbousa/Revani - bene_gesserit 05.11.07, 09:35    
Re: Basbousa/Revani - thiessa 05.11.07, 18:17    
Miałam przyjemność kosztować takie coś - cipcipkurka 05.11.07, 10:09    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd