Przepis pochodzi z książeczki, która była dodatkiem do Good Food Magazine, wieki
temu ;) Jej tytuł to "Healthy One-Pots". Prezentuje ona przepisy na proste,
jednogarnkowe, 30 minutowe dania, o niskiej zawartości tłuszczu ;>
Jedno z nich to właśnie kurczak po hiszpańsku, pojęcia nie mam, czy on rzeczywiscie taki
hiszpański, podchodzę z rezerwą do angielskich przepisów opisujacych skład dań
narodowych, po tym jak zobaczyłam przepis na bigos polski w jednej z książek.
Wracając do... :) Danie niezwykle lekkie, pyszne, jak dla mnie nie potrzebuje niczego
poza akompaniamentem dobrego, wytrawnego wina ;) Przynajmniej wino, które dzisiaj
otwarłam do kolacji było z pewnością hiszpańskie :) Moja kochana Rioja :)
Luby zjadł z makaronem, bardzo mu smakowało, ja jednak stawiam na samodzielne
danie, bez żadnych dodatków. Po tym przydługim wstępie może wymienię składniki ;)
4 nogi kurczaka bez skóry (często robię z pałkami lub piersią, jeśli akurat to mam)
2 łyżki oliwy (w przepisie cooking spray, ja kupiłam go kiedyś, ale zatkał mi się ;P )
2 cebule, pokrojone w plasterki
2 czerwone papryki pocięte w paski (dziś miałam czerwoną i zieloną)
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
400g puszka pomidorów bez skóry, krojonych
50 g oliwek czarnych z zalewy (w przepisie pokrojone na pół, ja nie lubię masakrować
oliwek, daję całe)
1 lyżeczka cayenne
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka zmieszanych suszonych ziół (dałam bazylię, oregano i szałwię)
150ml bulionu kurczakowego (pomijam i dobrze, nie rozumiem po co rozrzedzać ten
pyszny sos)
1 pomarańcza pokrojona na ósemki (skórka pozostawiona)
Sól, pieprz
Kurczaka posolić i popieprzyć i obsmażyć w głębokiej patelni na lekki brąz z obu stron,
po czym odstawić na bok. Ja daję go na blachę do gorącego piekarnika, dzięki temu
skracam nieco czas przygotowania. Kiedy kurczak jest w piekarniku, zajmuję się sosem.
Na oliwę po smażeniu kurczaka daję cebulę, czosnek, parykę i smażę ok. 5 minut,
mieszając. Dodaję pomidory z puszki, oliwki, koncentrat, zioła, cayenne i gotuję kolejne
2 minuty. Dodaję kurczaka i obkładam go cząstkami pomarańczy ze skórą. Przykrywam i
duszę ok. 15 minut. No i gotowe :)))
To jedna z tyh potraw, któe lepiej smakują niż wyglądają ;)
--
So why do witches burn?
...Because they're made of wood...?
temu ;) Jej tytuł to "Healthy One-Pots". Prezentuje ona przepisy na proste,
jednogarnkowe, 30 minutowe dania, o niskiej zawartości tłuszczu ;>
Jedno z nich to właśnie kurczak po hiszpańsku, pojęcia nie mam, czy on rzeczywiscie taki
hiszpański, podchodzę z rezerwą do angielskich przepisów opisujacych skład dań
narodowych, po tym jak zobaczyłam przepis na bigos polski w jednej z książek.
Wracając do... :) Danie niezwykle lekkie, pyszne, jak dla mnie nie potrzebuje niczego
poza akompaniamentem dobrego, wytrawnego wina ;) Przynajmniej wino, które dzisiaj
otwarłam do kolacji było z pewnością hiszpańskie :) Moja kochana Rioja :)
Luby zjadł z makaronem, bardzo mu smakowało, ja jednak stawiam na samodzielne
danie, bez żadnych dodatków. Po tym przydługim wstępie może wymienię składniki ;)
4 nogi kurczaka bez skóry (często robię z pałkami lub piersią, jeśli akurat to mam)
2 łyżki oliwy (w przepisie cooking spray, ja kupiłam go kiedyś, ale zatkał mi się ;P )
2 cebule, pokrojone w plasterki
2 czerwone papryki pocięte w paski (dziś miałam czerwoną i zieloną)
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
400g puszka pomidorów bez skóry, krojonych
50 g oliwek czarnych z zalewy (w przepisie pokrojone na pół, ja nie lubię masakrować
oliwek, daję całe)
1 lyżeczka cayenne
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka zmieszanych suszonych ziół (dałam bazylię, oregano i szałwię)
150ml bulionu kurczakowego (pomijam i dobrze, nie rozumiem po co rozrzedzać ten
pyszny sos)
1 pomarańcza pokrojona na ósemki (skórka pozostawiona)
Sól, pieprz
Kurczaka posolić i popieprzyć i obsmażyć w głębokiej patelni na lekki brąz z obu stron,
po czym odstawić na bok. Ja daję go na blachę do gorącego piekarnika, dzięki temu
skracam nieco czas przygotowania. Kiedy kurczak jest w piekarniku, zajmuję się sosem.
Na oliwę po smażeniu kurczaka daję cebulę, czosnek, parykę i smażę ok. 5 minut,
mieszając. Dodaję pomidory z puszki, oliwki, koncentrat, zioła, cayenne i gotuję kolejne
2 minuty. Dodaję kurczaka i obkładam go cząstkami pomarańczy ze skórą. Przykrywam i
duszę ok. 15 minut. No i gotowe :)))
To jedna z tyh potraw, któe lepiej smakują niż wyglądają ;)
--
So why do witches burn?
...Because they're made of wood...?