FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Caldeirada - portualski kociołek rybny

W weekend zmierzyłam się z caldeiradą, specjalnością portugalską, która, kiedy za
oknem prawie zima, świetnie rozgrzewa i przywodzi miłe wakacyjne (nie koniecznie
portugalskie) wspomnienia.
Z powodu uczulenia na większość owoców morza, z przepisu wyleciały wszelkie małże,
omułki itp. Ostały sie krewetki i kalmary, w zamian za to pojawiły sie 3 gatunki ryb -
łosoś, halibut i makrela. Reszta, jak w przepisie poniżej.
Proporcje o połowę mniejsze, a i tak wyszedł prawdziwy wielki kocioł.
Pracy przy nim sporo i danie nie jest najtańsze, ale kiedyś warto zaszaleć ;)

Kociołek wystąpił w towarzystwie słynnego młodego zielonego wina portugalskiego -
vinho verde.

----------------------------------------------------------------------------------

PORTUGALSKI KOCIOŁEK RYBNY
(CALDEIRADA)

kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,1559
Składniki
6 średniej wielkości posiekanych cebul
8 zmiażdżonych ząbków czosnku
2 duże zielone papryki, pokrojone w paski
75 militrów oliwy
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
duża szczypta szafranu
450 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
2-3 listki laurowe
12 ziarenek pieprzu
4 duże, soczyste, dojrzałe pomidory, pokrojone drobno
75 mililitrów koncentratu pomidorowego
500 mililitrów białego wytrawnego wina
250 mililitrów wody
450 g kalmarów (oczyszczonych)
25 małych małży
900 g tłustej ryby, jak makrela, miecznik lub tuńczyk
900 g ryby o białym mięsie, jak strzępiel, żabnica lub łupacz (ewentualnie dorsz)
225 g dużych krewetek
24 omułki
świeżo mielony czarny pieprz
30 g posiekanej świeżej kolendry

Przygotowanie
Na małym ogniu smażyć w rondlu cebulę, czosnek i paprykę przez około 10 minut.
Następnie zakryć rondel pokrywką i dusić na bardzo małym ogniu prze około 15 minut,
od czasu do czasu mieszając. Papryka powinna się rozpadać pod koniec duszenia.
Dodać natkę pietruszki, szafran, ziemniaki, listki laurowe, ziarenka pieprzu, pomidory i
koncentrat pomidorowy, wlać wino i wodę. Przykryć i gotować 10 minut na małym ogniu.
Włożyć pokrojone w paski kalmary i małże, gotować na małym ogniu kolejne 10 minut.
Układać warstwami pokrojoną w spore kawałki rybę, krewetki oraz omułki. Nie mieszać,
aby ryba się nie rozpadła. Posypać hojnie mielonym pieprzem, zakryć rondel i gotować
na małym ogniu przez kolejne 10 minut, aż ryba będzie ugotowana, a małże i omułki się
pootwierają. Należy usunąć te, które się nie pootwierały. Delikatnie nalać zupę do
głębokich miseczek, uważając, by nie uszkodzić kawałków ryby. Posypać posiekaną
kolendrą. Podawać z chlebem.



Caldeirada - portualski kociołek rybny - corrina_f1 11.11.07, 18:12    
Re: Caldeirada - portualski kociołek rybny - nobullshit 11.11.07, 18:40    
Re: Caldeirada - portualski kociołek rybny - trzy-gwiazdki 14.11.07, 13:57    
Re: Caldeirada - portualski kociołek rybny - thiessa 14.11.07, 14:30    
Re: Caldeirada - portualski kociołek rybny - pani.serwusowa 20.11.07, 20:19    
Re: Caldeirada - portualski kociołek rybny - corrina_f1 21.11.07, 10:40    
Re: Caldeirada - portualski kociołek rybny - pani.serwusowa 21.11.07, 12:12    
Re: Caldeirada - portualski kociołek rybny - aska2000 22.11.07, 09:22    
Re: Caldeirada - portualski kociołek rybny - corrina_f1 22.11.07, 09:47    
Re: Caldeirada - portualski kociołek rybny - aska2000 22.11.07, 12:57    
Re: Caldeirada - portualski kociołek rybny - alinka_li 21.11.07, 11:06    
Re: Caldeirada - ale ja robię brazylijską:) - marta_malkowska 21.11.07, 18:25    
Re: Caldeirada - ale ja robię brazylijską:) - marta_malkowska 21.11.07, 18:26    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd