FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Pierniczki 2007
   ptasia   17.11.07, 17:51 zarchiwizowany
jest piernik staropolski, a kto już pierniczkuje?
rok temu:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54081677,54897433.html?f=777&w=54081677&a=54897433
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,52610575,54308519.html?f=777&w=52610575&a=54308519
my pierniczki towarzyskie ok. Mikołajek, jak co rok, ale zrobiłam jedną turę
dzisiaj, żeby przetestować a/robienie witrażyków (bdb), b/lukier z białka
(jakbym miała szprycę, to może i by było bdb, przy torebce foliowej to mała
masakra), c/mięknięcie pierniczków gł. z miodu sztucznego, bo z naturalnego
miękły nieco za wolno, d/perełki cukrowe (srebrne i złote; super).
przepis:
50dkg maki (ale trzeba więcej, podsypywałam)

30 dkg miodu (dałam 27 dkg sztucznego i dwie pełne łyżeczki naturalnego)

10 dkg cukru pudru (dałam 9 dkg)

12 dkg masła

2 dkg tłuszczu do formy

1 jajko

1 dkg sody oczyszczonej (tj. ok. 2 łyżeczek)

4 paczki przypraw korzennych

różne różności do ozdabiania (orzechy, migdały, polewy)

dodatkowe jajko do przylepiania różności

Wszystko sie miesza ( miód po podgrzaniu) i wyrabia aż ciasto będzie
jednolite w przekroju. Ew. można podsypać mąką, jeśli będzie zbyt wilgotne.
Wałkować nie za cienko, wykrawać. Jeśli chcemy dekor, smarujemy pierniczki
jajem, naklejamy perełki, orzechy itd. Piec ok. 8-10 min w 180 st, z
witrażykami - ok. 11-12 w 150 st.

Witrażyki: wykrawamy dziurki w pierniczkach, sypiemy potłuczone landrynki (bdb
są Eco+ z Leclerca) w jednym kolorze do równego wypełnienia dziurki, pieczemy
na pergaminie w 150 st. do rozpuszczenia się landrynek. Zostawiamy do
zastygnięcia i ostudzenia.

Lukier z białka (do białych "ramek"): ubijamy 1 białko ze szklanką cukru
pudru, ew. podsypujemy cukru. Nakładamy szprycą lub z woreczka z uciętym
końcem (nie polecam, chyba, że ktoś ma większe zdolności manualne niż ja -
wszystko było upaprane, woreczek nie jest poręczny do wyciskania itd.) na
upieczone pierniczki, zostawiamy do zastygnięcia.

--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

  Re: Pierniczki 2007
   zlota-puma   17.11.07, 18:12 zarchiwizowany
Piękne Twoje pierniczki !
Pomysł na witraże bardzo efektowny, tak własnie zrobię z piernikami na prezenty :)
Wydrążasz dziurki do końca, czy robisz tylko wgłębienie? Mam wrażenie, że masa z
rozpuszczonych landrynek przyklei się do papieru na amen...

--
Mizerne się pojęcie ma co karą jest a co nagrodą ...

  Re: Pierniczki 2007
   ptasia   17.11.07, 18:27 zarchiwizowany
dziurki całkiem do końca - wycinam foremkami, albo nożykiem (ale gorzej
wychodzą). i właśnie wcale nie przyklejają się do papieru, tylko trzeba dać im
na nim ostygnąć, bardzo ładnie odchodzą.
--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

  Re: Pierniczki 2007
   zlota-puma   17.11.07, 18:36 zarchiwizowany
Tak właśnie zrobię :)
Tylko na landrynkach się nie znam, muszę poszukać tych, co je rekomendujesz :)

--
Mizerne się pojęcie ma co karą jest a co nagrodą ...

  Re: Pierniczki 2007
   ptasia   17.11.07, 19:35 zarchiwizowany
ważne, żeby landrynki miały ładne, czyste kolory, nie pudrowane - wychodzą
zamazane, no i nie mieszać kolorów.
jeśli chodzi o pieczenie: piekłam, jak pisałam, w 150 st., ok. 11 min, wyjęłam,
studziłam na pergaminie, jak wystygły, przełożyłam do puszek - tak, jak zawsze
przechowuję pierniki. sucho im było stale :), nie bardzo widzę możliwość, by te
landrynki po wystudzeniu wypłynęły - przybrały obecnie formę twardego szkiełka,
tj. wyjściową.
--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

  Re: Pierniczki 2007
   szadoka   17.11.07, 19:30 zarchiwizowany
Jesli moge cos dodac w kwesti landrynkowych witrazykow. Takie pierniki musza
miec idealnie sucho bo inaczej cala dekoracja moze splynac.

  Re: Pierniczki 2007
   mamasama1   17.12.07, 12:50 zarchiwizowany
Przywarły te rozpuszczone landrynki na amen:( następną porcję próbowałam szybciej
zdjąć - niestety skończyło się to połamaniam perników tudzież witrażykami
wybrakowanycmi, niepełnymi. Ale na choince i tak wyglądają nieźle:)

  Re: Pierniczki 2007
   pani.serwusowa   17.11.07, 18:42 zarchiwizowany
Jakie śliczne! :) W tym roku moja siostra robi pierniczki, coś czuję, że się będę po kuchni
kręcic wtedy ;)
--
So why do witches burn?
...Because they're made of wood...?
Już za momencik, już za chwileczkę

  Re: Pierniczki 2007
   joma24   18.11.07, 11:26 zarchiwizowany
piekne :))) ja tez sie nidługo będę brac za pierniki , z landrynkami super pomysł !
a gdzie kupić te perełki i czy do piekarnika idą czy dekoruje się nimi później ?

  Re: Pierniczki 2007
   sue007   18.11.07, 15:42 zarchiwizowany
A jak dlugo można przetrzymywac pierniczki polane lukrem z surowych białek? Np.
gdybym chcaiała je zrobić 1 grudnia to czy wytrzymają i będądobre do zjedznia w
Świeta i nowy rok ? Pozdrowionka !

  Re: Pierniczki 2007
   ptasia   18.11.07, 16:57 zarchiwizowany
Hurtowo: perełki kupiłam na allegro, nakleiłam na jajko na pierniczki przed
pieczeniem. A białko mam nadzieję, że wytrwa długo :)) - ale z autopsji nie
wiem, bo sama pierwszy raz robiłam. jednak zasadniczo to proporcje cukru do
białka są takie, że chyba powinno być ok (mam nadzieję). a same pierniczki mogę
poświadczyć, przechowują się prawie wiecznie - moja mama ma dwie sztuki z
zeszłego roku. jak najbardziej jadalne.
--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

  Re: Pierniczki 2007
   bene_gesserit   25.11.07, 23:42 zarchiwizowany
Ukrecilysmy z siostra w dziecinstwie pierniczki z takim lukrem. Nie wiem, czy byl jeszcze
jadalny, ale w pudelku z ozdobami swiatecznymi te pierniczki kilka lat sie poniewieraly i
wygladaly jak nowe.

--
Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.

  pierniczki z witrażykami zawsze mnie rozczulają
   wolffie   18.11.07, 15:58 zarchiwizowany
ależ są urocze

i znowu nie zrobię
w tamtym roku za późno zauważyłam
a w tym, sezon zaczął się wcześniej, zapowiada się długa i śnieżna zima i jedyną
deską jaką się będę zajmować nie będzie kuchenna ;-)

  Re: Pierniczki 2007
   halberek   18.11.07, 17:11 zarchiwizowany
Już z jednej strony zrobiłam oczy jak spodki, że tak wcześnie, a potem zdałam
sobie sprawę z tego, że przecież już kupiłam sporo prezentów (nienawidzę
weekendów w centrach handlowych w grudniu, nienawidzę), więc wszystko by się
zgadzało.
I podziwiam, bo mnie pierniczków zwyczajnie się nie chce robić :)

  Re: Pierniczki 2007
   ptasia   18.11.07, 17:26 zarchiwizowany
hehe, ja też już parę prezentów kupiłam :)) przez internet :))
a robiłam tak wcześnie, bo, jak pisałam wyżej: w celach testów, przed Pierniczki
Party właściwym. nie mówiąc o tym, że miło by było zjeść raz pierniczki
miękkie... lub miękkawe...
poza tym, to fajna zabawa. wyrabianie ciasta nie trwa długo, więcej jest roboty
przy wykrawaniu i zdobieniu. ale to przyjemne ;)
--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

  Re: Pierniczki 2007
   rena31   18.11.07, 18:56 zarchiwizowany
Jeśli ktoś nie ma szprycy, to polecam kupić w aptece taka megastrzykawkę, są dostępne
ogromne, moza się zdziwić :)
--
.
.
rymy częstochowskie

  Re: Pierniczki 2007
   ptasia   18.11.07, 21:00 zarchiwizowany
kazałam mężowi wystarać się o strzykawkę :)
pomacałam właśnie pierniczki i faktycznie: z miodem sztucznym można już jeść!
natomiast z dużymi okienkami landrynkowymi warto zabezpieczyć zawijając osobno,
bo faktycznie mogą się trochę posklejać.
--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

  Re: Pierniczki 2007
   s.u.n.d.a.y   18.11.07, 21:17 zarchiwizowany
Czy jeśli dodam tylko miód sztuczny to to zmieni jakoś smak? Lepsze z naturalnym czy
obojetnie? :) Postanowiłam, że w kóncu własnoręcznie upiekę pierniczki :) Pracochłonne,
trudne?? Aha, i czy z tym witrażykiem nie są za słodkie? Z góry pieknie dziękuję za
wszystkie odp.
--
Coraz bliżej święta :)

  Re: Pierniczki 2007
   ptasia   19.11.07, 07:17 zarchiwizowany
> Czy jeśli dodam tylko miód sztuczny to to zmieni jakoś smak?

nie sądzę

Lepsze z naturalny
> m czy
> obojetnie? :)

kiedyś sądziłam, że lepszy naturalny, ale wtedy trzeba sporo czekać, aż zmiękną.
ze sztucznym wychodzą imho b. smaczne, a można jeść niemal od razu.

Praco
> chłonne,
> trudne??

Trzeba wyrobić ciasto, ale jak ktoś przyzwyczajony/ma mikser, to żaden problem.
Pracochłonne może być wycinanie/bawienie się w ozdoby, zwłaszcza, jeśli ktoś
wymagający ;)

>Aha, i czy z tym witrażykiem nie są za słodkie?

szczerze mówiąc, te landrynkowe planowałam głównie na ozdoby. w 2, które
zjadłam, objadłam dookoła landrynki - no, bo to jest twarda landrynka, taka
raczej do ssania jako cukierek. same pierniczki, w wariancie z 4 torebkami
przyprawy Kamis, wychodzą całkiem pikantne - ale mi to pasuje. Choć jeśli mają
być dla dzieci, można trochę zredukować ilość przypraw.
--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

  Oddam szprycę za porcję pierniczków!!! n/t
   cipcipkurka   19.11.07, 10:52 zarchiwizowany

--
...Jeśli muszę i wybrać będę mógł, jak odejść, to przecież dobrze o tym wiem, chciałbym
umrzeć przy Tobie..

  Re: Piernikowe wypociny
   pastyl_ka   19.11.07, 23:07 zarchiwizowany
Chylę czoła przed Twoimi Ptasiu piernikami.Najgorzej było z lukrowaniem i w końcu się
poddałam/co widać nestety/.W smaku nawet smaczne i ten zapach cudny korzenny.

  Re: jeszcze jedna proba
   pastyl_ka   03.12.07, 18:24 zarchiwizowany


  Re: Pierniczki 2007
   pani.serwusowa   20.11.07, 12:33 zarchiwizowany
Kupilam dzis foremki, niestety tylko mala gwiazdke, mezczyzne i kobietke. Oprocz tego w
sklepie byla krowa i swinka, jakos sobie nie wyobrazam swiatecznych pierniczkow w tym
ksztalcie ;)
--
So why do witches burn?
...Because they're made of wood...?
Już za momencik, już za chwileczkę

  Re: Pierniczki 2007
   ptasia   20.11.07, 12:40 zarchiwizowany
> krowa i swinka, jakos sobie nie wyobrazam swiatecznych pierniczkow
> w tym
> ksztalcie ;)

no wiesz... rok temu zrobiliśmy trochę wielbłądów i żyraf, jak tradycyjne
kształty się znudziły :)
można im dorobić czapeczki z lukru ;)
--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

  Gdzie ????
   atojaxxl   21.11.07, 16:17 zarchiwizowany
Od lat szukam krówki i świnki, tzn. foremek ... chyba mi zostało z dzieciństwa
(pamietacie, jak dzieci z Bullerbyn robiły pierniczki i miały foremkę- świnkę ?)
Ja w tym roku zdobyłam komplet foremek do zrobienia pierniczkowej szopki i jest
tam krówka, ale taka uproszczona. Więc proszę, gdzie są te krówki i świnki ?
Pozdrawiam, Bożena

  Re: Gdzie ????
   bene_gesserit   25.11.07, 23:45 zarchiwizowany
W Duce widzialam. Facet, kobitka, swinka i jeszcze pare innych. Na takich poręcznych
obręczach, parę wersji. Tylko swinka malutenka i ledwo-ledwo swinkowa.
--
stereotypes are a real time-saver

  Re: Pierniczki 2007
   37373aa   22.11.07, 13:45 zarchiwizowany
A gdzie kupiłaś foremki w kształcie ludzików?

  Re: Pierniczki 2007
   pierozek_monika   20.11.07, 21:44 zarchiwizowany
Moje pierniczki:

  Re: Pierniczki 2007
   pastyl_ka   20.11.07, 21:52 zarchiwizowany
Jake piękne:):):) .Mam pytanie,czy lukier robiłaś sama,czym go nakładałaś?

  Re: Pierniczki 2007
   pierozek_monika   20.11.07, 22:40 zarchiwizowany
ptasiu i pastyl_ko, mnie się bardzo podobają Wasze pierniki z witrażykiem z
galaretki, kolejny raz spróbuję zrobić właśnie takie.

Lukier nakładałam pipetką zrobioną z papieru do pieczenia, robię trójkącik i
zwijam go tak, aby dzióbek był przy najdłuższym boku. Średnicę dostrajam ręką ;)
Dziurka jest tak mała, że wychodzą wąskie paseczki lukru. Można dodać barwnika
spożywczego (np. tego do jajek, ale teraz nigdzie nie widziałam w sprzedaży) ale
mnie się podobają takie białe.

Żeby lukier się tak nie lał, to do jednego ubitego białka dodaję dużo więcej niż
szklankę cukru-pudru. Najpierw szklankę, a potem dodaję cukru dotąd, aż zadowoli
mnie konsystencja.



  Re: Pierniczki 2007
   nobullshit   20.11.07, 23:54 zarchiwizowany
Bardzo piękne, Moniko!
Aczkolwiek świeczka do góry nogami wygląda dość... frywolnie :)

--
Kiedy nudzą się w swym bagnie,
na żer TROLLE chodzą stadnie. (Kroniki Spiderwick)

  Nobull!!!! n/t
   cipcipkurka   21.11.07, 09:42 zarchiwizowany

--
...Got thirteen channels of shit on the tv to choose from...

  No co?!!!
   nobullshit   22.11.07, 00:38 zarchiwizowany
Sama autorka przyznaje, że skojarzenia jednoznaczne.

--
Kiedy nudzą się w swym bagnie,
na żer TROLLE chodzą stadnie. (Kroniki Spiderwick)

  Re: Pierniczki 2007
   pani.serwusowa   21.11.07, 10:33 zarchiwizowany
Dobrze, ze sie pierwsza odezwalas Nobull, nie wyszlam na tego pierwszego perwera ;)
Z drugiej strony moze sprobowac zrobic jakies bardzo frywolne? Warto byloby zobaczyc
mine babci... ;> "Pierniczki swiateczne - 5 funtow, mina babci, kiedy je zajada -
bezcenna" :)))))))))
--
So why do witches burn?
...Because they're made of wood...?
Już za momencik, już za chwileczkę

  Re: Pierniczki 2007
   atojaxxl   21.11.07, 16:31 zarchiwizowany
świetne !!! a co powiesz na tekst "zjadłaś babciu trumienkę ? to spróbujmy
teraz nagrobka" - taka refleksja mnie naszła po przeglądzie oferty na stronie
www.americantraditioncookiecutters.com/ w dziale Halloween :)

  hehe:D
   fettinia   08.12.07, 14:26 zarchiwizowany
To widze nas tu wiecej "kojarzacych":DD
A pomysl na frywolne ciasteczka super:)Musze podrzucic kolezance bo wlasnie
szuka czegos podobnego:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Pierniczki 2007
   abbra   23.11.07, 20:12 zarchiwizowany
Głodnemu chleb na myśli ;p

A dekoracje pierniczkowe i same pierniczki piękne :)
Zapachniało świętami - moje ciasto dojrzewa w lodówce .
--
mojekucharzenie.blox.pl/html

  Re: Pierniczki 2007
   szadoka   21.11.07, 08:11 zarchiwizowany
O kurna. Twoje pierniki w tym roku najladniejsze. Gratuluje.

  Re: Pierniczki 2007
   komarka   21.11.07, 09:38 zarchiwizowany
Jakie śliczne aniołki! Pierniczki pierwsza klasa! :) Takie jednokolorowe lubię najbardziej.
--
Every Cake You Bake - wyłącznie kulinarnie
Komarka Foto Blog

  Re: Pierniczki 2007
   alinka_li   21.11.07, 10:43 zarchiwizowany
Piękne pierniczki, takie szykowne!

  Re: Pierniczki 2007
   ptasia   21.11.07, 11:44 zarchiwizowany
cudne! zwłaszcza anioł. niestety, z tutką papieru obawiam się, że poradziłabym
sobie jeszcze gorzej niż z woreczkiem foliowym ;/. a co frywolnej świeczki:
:))). i slogan reklamowy Serwusowej baardzo mi się podoba ;) (btw, chyba w
Bridget Jones - książce - właśnie babcia miewała podobnie frywolne skojarzenia z
większością przedmiotów).
--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

  Re: Pierniczki 2007
   pierozek_monika   21.11.07, 12:21 zarchiwizowany
z lukrem to jeszcze mniej-więcej na świeczkę wygląda, ale nieprzybrany
piernik..... tu już nie ma miejsca na niedomówienia, co to jest ;))))))))

  Re: do pierozek_monika
   mag-ia1   21.11.07, 21:31 zarchiwizowany
ja tez takie chce, cieniuśienkie cudeńka, a z ktorego one przepisu?

  Re: do pierozek_monika
   pierozek_monika   21.11.07, 23:18 zarchiwizowany
to przepis z forum galeria potraw sprzed 2 lat chyba.... przepraszam, jeśli
czyjeś prawa autorskie nadużywam ;) i nie podaję czyj przepis, teraz podaję z
zeszytu:

składniki:
kilo mąki luksusowej
pół kilo cukru
pół kilo miodu
3 jajka
2 paczki przyprawy do piernika
margaryna
pół paczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody

gotuję na wolnym gazie miód, jak się zagotuje
dodać margarynę i przyprawę do piernika, wymieszać

cukier z jajkami utrzeć
w dużym garnku, wymieszać mąkę z proszkiem i sodą
dodać resztę

do lodówki na 0,5 h

a potem ciasto wałkiem traktuję i foremkami


  Re: do pierozek_monika -w sprawie przepisu
   ppolkaa   06.12.07, 18:17 zarchiwizowany
a tej margaryny to ile? całe 250 g?


--
fotoforum.gazeta.pl/72,2,621,19500964,19500964,0.html
fotoforum.gazeta.pl/72,2,621,19500964,55451851.html
<<mocne jest tylko drzewo w które często uderza wichura>>

  Re: Pierniczki 2007
   pastyl_ka   20.11.07, 22:58 zarchiwizowany
Dziękuje Moniko,jutro będę trenować z tym lukrem i czekam z nieciepliwością na Twoje z
witrażykami.Pozdrawiam.

  Re: Pierniczki 2007
   delie   21.11.07, 12:31 zarchiwizowany
Jak robicie lukier ?
--
Był sobie Chłopczyk…

  Re: Pierniczki 2007
   ptasia   21.11.07, 13:56 zarchiwizowany
Delie, miło Cię tu zobaczyć :)
tak, jak gdzieś wyżej opisane: białko ubija się na sztywno ze szklanką cukru,
bada się konsystencję i ew. dosypuje cukru. Mi wystarczyła pełna szklanka, ale
białko białku nierówne, i preferencje też różne.
--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

  Re: Pierniczki 2007
   ptasia   21.11.07, 13:57 zarchiwizowany
a, cukier: cukier-puder.
--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

  Re: Pierniczki 2007
   delie   05.12.07, 12:39 zarchiwizowany
Ptasiu: Ciebie również:)))
Dziękuję za przepis na lukier.
Piekłam całą niedzielę. Jak się uda to wstawię zdjęcia.
--
Był sobie Chłopczyk…

  Re: Pierniczki 2007
   ptasia   21.11.07, 20:47 zarchiwizowany
przyznam się, że codziennie zaglądam do swoich pierniczków (patrzę, jak się
czują, a one jak 10 Małych Murzynków u A. Christie - mniej ich i mniej...) i tym
razem uwieczniłam te drobniejsze, bez okienek, tylko z dekoracją i lukrem...
--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

  lukier??
   bir.ke   22.11.07, 11:01 zarchiwizowany
a czy ktos ma pomysl na lukier bez jajka??


--
___________________________________
"Co za czasy parszywe, jeszcze dziesięć lat temu kolesie od podsłuchów udawali, że ich
tam nie ma, a teraz nie dość, że się nie kryją, to jeszcze wchodzą w polemiki" A.Pilipiuk

  Re: lukier??
   ptasia   22.11.07, 12:57 zarchiwizowany
można robić lukier z cukru pudru i wody/soku z cytryny, ale np. mi nigdy nie
wyszedł taki gęsty, jak ten białkowy.
--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

  Re: Pierniczki 2007
   mponia   22.11.07, 11:21 zarchiwizowany
mam pytanie odnośnie tych twoich pierniczków ,jeżęli teraz upieke to nic im sie nie
stanie do świąt? i czy teraz lukrowac czy lepiej przed samymi świetami?

  Re: Pierniczki 2007
   ptasia   22.11.07, 12:56 zarchiwizowany
jak pisałam gdzieś wyżej, do tej pory pierniczki były nieśmiertelne: tzn. można
było przechowywać niemal w nieskończoność (jak dowodzi przykład mojej mamy, rok
spokojnie). rok temu robiłam z tego samego przepisu - były to co prawda
pierniczki z miodem naturalnym, więc miękkie zrobiły się po dłuuugim czasie
(jedliśmy na Święta i po nich, starczyły chyba do końca stycznia, ale były wciąż
twardawe), te ze sztucznym są miękkie na drugi dzień - jednak nie sądzę, by to
sprawiało różnicę. były bez lukru, ale za to np. z czekoladową polewą i tak jak
tu, z różnymi dekoracjami (orzechy itd). sądzę, że w szczelnym pojemniku powinny
się bez problemu przechować, jeśli obawiasz się o dekoracje - możesz lukrować
przed samym BN, choć jeśli będą miały sucho, nie sądzę, by coś im się stało.
pierniczki z witrażykami rzeczywiście warto zabezpieczyć, bo tak jak landrynki w
słoiku się sklejają, tak i witrażyki mogą się posklejać. swoje obecnie
przełożyłam w płaskich puszkach woskowanym papierem, zobaczymy.
--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

  Re: Pierniczki 2007
   pani.serwusowa   22.11.07, 12:15 zarchiwizowany
Bardzo, ale to bardzo mi sie podobaja te witrazyki i tak sobie mysle, czy kazde landrynki
bez pudru sie nadadza... Sprobuje z cukierkami FOX'a bo to moje ulubione landrynki.
Mysle, ze w przyszly weekend sie zabiore sama za ich robienie, siostra robi na upominki
dla angielskich znajomych w ten weekend, a ja sie tak naogladalam tutak slicznosci, ze
mnie naszla ochota na zrobienie swoich :)))
--
So why do witches burn?
...Because they're made of wood...?
Już za momencik, już za chwileczkę

  Re: Pierniczki 2007
   dorotus76   22.11.07, 13:42 zarchiwizowany
Ptasiu zamierzam niedługo zrobić Twoje pierniczki bo sa przecudne!
A powiedz mi czy dałaś troszkę kakao, czy są ciemne od miodu i przyprawy?
(przepraszam, jeśli takie pytanie juz padło, ale nie mam czasu na czytanie
całego wątku :)
pozdrawiam
--
Nic nie trwa wiecznie. Niebezpiecznie jest wierzyć w to, że coś trwa wiecznie.
moje SŁODKIE życie

  Re: Pierniczki 2007
   ptasia   22.11.07, 15:27 zarchiwizowany
Dorotus, bardzo mi miło, ale tam u Ciebie już widziałam bardzo atrakcyjne
pierniczki :)
nie dodawałam kakao, one są takie ciemne przypuszczalnie od przypraw.
najbardziej lubię Kamis do pierników, a ona jest brązowa w kolorze.
--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

  Re: Pierniczki 2007
   dorotus76   22.11.07, 15:42 zarchiwizowany
Porównywałam przepisy, niby podobne, ale troszke inne ;)
Tak myslę, że zrobię, to zdążą zmięknąć do świąt...
No i chyba cukier puder lepszy pomysł od brazowego, bo kryształki brązowego
widac później po upieczeniu...
--
Nic nie trwa wiecznie. Niebezpiecznie jest wierzyć w to, że coś trwa wiecznie.
moje SŁODKIE życie

  Re: Pierniczki 2007
   ptasia   22.11.07, 16:11 zarchiwizowany
> Tak myslę, że zrobię, to zdążą zmięknąć do świąt...

no, nam rok temu z miodu natur. niespecjalnie zmiękły ;) mi twarde ciasteczka
niestraszne, ale zdecydowanie nie ma porównania w miękkości między tegorocznym
rzutem a poprzednim.
--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

  Re: Pierniczki 2007
   sue007   22.11.07, 15:53 zarchiwizowany
Ponownie powroce do tematu lukru z bialek- ja dlugo mozna trzymac lukier z surowych
bialek ? tzn. czy bedzie mozna zjesc pierniki ozdobione bialkowym lukrem po miesiacu od
czasu polukrowania?Czy lukier na pierniczkach bedzie jadalny po miesiacu - patrz -
surowe jajka ? chcialabym polukrowac wczesniej a nie tydzien lub dwa przed BN. Bardzo
prosze o odpowiedz :) Pozdrawiam wszystie piernikujace:)

  Re: Pierniczki 2007
   ptasia   22.11.07, 16:09 zarchiwizowany
jak pisałam wyżej, z własnego doświadczenia: nie wiem, może ktoś, kto robił np.
rok temu...? z tym, że nie wydaje mi się, by taki lukier mógł np. spleśnieć.
Jest zupełnie suchy, przypomina w wyglądzie i dotyku trochę zaschniętą pastę do
zębów, i zawiera naprawdę % dużą ilość cukru.
--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

  Re: Pierniczki 2007
   anetaw2   22.11.07, 20:18 zarchiwizowany
zrobiłam tzn. moje chłopaki 3 tyg. temu i juz sa prawie miękkie i pyszne

  Re: Pierniczki 2007
   dorotus76   23.11.07, 12:48 zarchiwizowany
Ptasiu, zrobiłam!!! Są wspaniałe, ale nie wiem, czy doczekają do swiąt... ;))
Zdjęcia dałam na blog, dziekuję!

--
Nic nie trwa wiecznie. Niebezpiecznie jest wierzyć w to, że coś trwa wiecznie.
moje SŁODKIE życie

  Re: Pierniczki 2007
   ptasia   23.11.07, 17:53 zarchiwizowany
już zajrzałam i skomentowałam :)
no, fajne są, to prawda, bardzo miło się je pogryza tak mimochodem :) Wiesz,
zawsze możesz dorobić ;)
--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

  Re: Pierniczki 2007
   s.poline   23.11.07, 13:44 zarchiwizowany
pierwsza partia w tym roku zrobiona:-)

--
styczen2006.photosite.com/Album13/

  Re: Pierniczki 2007
   ptasia   23.11.07, 18:00 zarchiwizowany
o! anyż jako dekoracja. a czy jego można tak zjeść potem, w całości? czy trzeba
bardzo lubić anyż?
--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

  anyz
   s.poline   24.11.07, 17:08 zarchiwizowany
jak sie myle to poprawcie, ale gwiazdki anyzu sa chyba malo jadalne:) te pierniki sa
choinkowe, dlatego niejadalne- pomaranczowy lukier robiony z przecierem pomidorowym
np-ohyda:))))
--
styczen2006.photosite.com/Album13/

  Re: Pierniczki 2007
   asik12   24.11.07, 15:08 zarchiwizowany
Pokazuję moje zeszłoroczne pieniczki, bo tegoroczne jak zwykle będę piekła w okolicach
Barbórki. Wtedy wkleję nowe fotki.

  Re: Pierniczki 2007
   mama_fasolki   24.11.07, 21:10 zarchiwizowany
No to i ja zaprezentuję "dzieło" moje i mojej 4-latki. Cały dzień spędziłyśmy w
kuchni, a efekt... oceńcie same:-)

  Re: Pierniczki 2007
   mama_fasolki   24.11.07, 19:44 zarchiwizowany
No to i ja zaprezentuję "dzieło" moje i mojej 4-latki. Cały dzień nam się
zszedł, a efekt... oceńcie same:-)

  Re: Pierniczki 2007
   ona251   25.11.07, 13:02 zarchiwizowany
To nasze pierniczki z tamtego roku, nowe będą po 06.12.2007

  Re: Pierniczki 2007
   malena.torun   25.11.07, 16:34 zarchiwizowany
Pięć godzin robienia, ale nudne niedziele są właśnie po to, żeby produkować hurtowe
ilości pierniczków:) Wyszła ponad setka. Największe hece z lukrem, kupiłam dwa
gotowce i rękaw, żeby wyszły ładne wzorki. Lukier zapchał rękaw i tyle było:) szybko
wyprodukowałam białkowo - cukrowo - pudrowy i zamiast estetycznych białych
rameczek, które sobie wymyśliłam, powstały jakieś mazaje, które przysypałam
kolorowymi wiórkami:D
Swoją drogą nikt nie musi o tym wiedzieć, wszystkim mogę mówić, że tak właśnie miało
być;)
Wczoraj w Realu dostałam foremki wielkanocne, tak że mam zajączki,kurczaczki i
wiosenne motylki, na szczęście w Piotrze i Pawle mieli też choinkowe.
Landrynki na witrażyki tłukłam dziadkiem do orzechów na ziemi, tak że sąsiedzi mnie
pewnie nienawidzą.
Konkluzja : następne pierniczki za jakieś 5 lat, jak mi przejdzie trauma po tych:D

  Re: Pierniczki 2007
   yoric   25.11.07, 23:56 zarchiwizowany
Bardzo ładne :).

  Re: Pierniczki 2007
   hadda   25.11.07, 16:35 zarchiwizowany
A moje będą dopiero po 10 grudnia chyba ...
Poza tym istnieje niezawodna - niestety - metoda na zmięknięcie pierniczków, zwłaszcza
tych z piernika Apolki i pepparkakor - po prostu wrzucenie razem z nimi do puszki
biszkoptów albe delicji albo inny tego typu ciastek. Niestety metodę odkryłam przez
przypadek bo lubię pierniczki raczej kruche niż miękkie. Podobno tak samo podziała
umieszczenie w puszce jabłka - ale nie sprawdzałam.

  Re: Pierniczki 2007
   ptasia   26.11.07, 07:32 zarchiwizowany
hm, ja testowałam jabłko 2 lata temu (tamte pierniczki były naprawdę kamienne).
Niestety ma ono do siebie, że się psuje po paru dniach, a wraz z nim także
najbliższe otoczenie (przylegające pierniczki), poza tym zmiękło też tylko to,
co w najbliższej okolicy, więc niespecjalnie przypadła mi do gustu ta metoda. a
łączenia z innymi ciasteczkami nie próbowałam.
--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

  Szopka betlejemska
   hania731   25.11.07, 22:05 zarchiwizowany
Oto dzisiejszy dzień naszej pracy w kuchni, zrobiłyśmy z córeczką szopkę
betlejemską w 6 nakładach.
Foremki zobaczyła córka w Lidlu i strasznie się napaliła,żeby to zrobić.

  Re: Szopka betlejemska
   rena31   25.11.07, 23:39 zarchiwizowany
Pełen odlot!
--
.
.
rymy częstochowskie

  Re: Szopka betlejemska
   ptasia   26.11.07, 07:29 zarchiwizowany
szkopka imponująca - podziwiam.
--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

  Re: Pierniczki 2007
   mamamalgosi   26.11.07, 12:50 zarchiwizowany
Upiekłam i są bardzo smakowite :) Na zdjęciach porcja na choinkę. Reszta czeka
do późniejszego malowania.
Co go piernikowatości owych wypieków, to na mój gust to raczej ciasteczka
korzenne. Pierniki to raczej te z leżakowanego około 6 tygodni ciasta. Ale te są
szybkie i pyszne... a to najważniejsze :) Dzięki za przepis

Pozdrawiam wszystkich piernikożerców !!!

  nasze witrażyki
   hania731   27.11.07, 18:25 zarchiwizowany
Kolejny dzień pracy i mamy witrażyki, jeszcze tylko trzeba im nawlec sznurki do
zawieszania na choince.
Daleko im do pierwowzorów jakie zobaczyłam na forum, ale jak na debiut, to
jesteśmy z córką całkiem zadowolone.

  Re: nasze witrażyki
   ptasia   27.11.07, 21:15 zarchiwizowany
no co Ty, cudne są! duch/aniołek z gwiazdką w brzuchu na zdjęciu nr 2 mnie
rozbroił. i małe witrażyki. kojarzą mi się z ilustracjami do książek z bajkami.
--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

  Re: nasze witrażyki
   szadoka   28.11.07, 08:21 zarchiwizowany
Fajne anioly a Buki jeszcze fajniejsze :)

  Re: nasze witrażyki
   hania731   28.11.07, 10:49 zarchiwizowany
No właśnie te duchy to iby foremki aniołków, ale my od razu stwierdziłyśmy, że
to duchy, ale ciągle chodziło mi pom głowie co mi to przypomina, a to po prostu
Buka.

  Re: Pierniczki 2007
   pastyl_ka   27.11.07, 19:33 zarchiwizowany
Brawo,udany debiut-gratuluję,

  Re: Pierniczki 2007
   marta_monika   28.11.07, 21:51 zarchiwizowany
Uwielbiam pierniczki! Lukrowanie nie jest moja najmocniejsza strona. Witrazykow
tym razem nie probowalam ale nastepna porcja na pewno bedzie z szybkami. Czy ja
dobrze gdzies przeczytalam, ze mozna tez uzyc zelkow zamiast landrynek? Jesli
tak to jak dlugo je piec i w jakiej temperaturze?

  Re: Pierniczki 2007
   go_pa   28.11.07, 22:16 zarchiwizowany
Do hani731 czy możesz podać mi przepis na twoje pierniczki a może jest taki sam jak
podała ptasia dziękuje Małgosia.
--
Zuzania lipiec 2001
Jasio wrzesień 2006

  Re: Pierniczki 2007
   hania731   29.11.07, 10:44 zarchiwizowany
Robiłam za dwóch przepisów, jeden przepis buni_buni z forum, tylko zamiast
imbiru dałam dużo przyprawy po piernika 1 paczkę albo 2, cukier tez dałam zwykły
i nie dawałam rodzynek.
Oto link do tego wątku:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,52610575,53968866,0.html?v=2
A drugie ciasto to tego linku:

www.cincin.cc/index.php?showtopic=17323
z tego pierwszego na złote pierniczki.

Nie pamiętam, które są z którego ciasta, ale w obu wychodziły ładne szybki.


  Re: Pierniczki 2007
   jowa3   29.11.07, 11:27 zarchiwizowany
Ciasto na pierniki Apolki się chłodzi, ale że dziecko chore się trochę nudzi więc trzeba
było spróbować czy dobre pierniki z tego ciasta wyjdą i upiekłysmy dwie blaszki. Dziecko
dostało kolorowe lukrowe flamastry i dekoruje od dwóch dni. Frajda niesamowita. Tylko
te udekorowana od razu są zjadane :)

--
fotoforum.gazeta.pl/5,2,jowa3.html

  Re: Pierniczki 2007
   pastyl_ka   29.11.07, 13:51 zarchiwizowany
Lukrowe flamastry? Gdzie takie mozna kupić,będę wdzięczna za odpowiedz.

  Re: Pierniczki 2007
   jowa3   29.11.07, 15:28 zarchiwizowany

  Re: nie pierniczki ale...
   grazyna10   30.11.07, 22:26 zarchiwizowany
Nie moge upiec pierniczkow z tak prostej przyczyny, ze nigdzie w NL nie widzialam
przyprawy do piernikow (a moze nie potrafie szukac) a co to za pierniki bez przyprawy.
Ale zeby sobie nie odmowic radosci pierniczkowego tworzenia upieklam kruche ciastka,
ktore na fotce moga uchodzic za pierniczki. Za to ozdobilam wedlug wszelkich prawidel
pierniczkowego zdobienia.
--
moj blog:jestemzagruba.blox.pl/html

  Re: nie pierniczki ale...
   agnieszkaela   30.11.07, 22:55 zarchiwizowany
Wygladaja piernikowo :-) A podobna mieszanka przypraw jak w polskiej przyprawie do
piernikow jest w speculaaskruiden. Tyle, ze zamiast czernego pieprzu jest bialy i brakuje
kolendry i ziela angielskiego.

--
Filip ur.27-09-2005

  Re: Pierniczki 2007
   teletombola1   30.11.07, 23:29 zarchiwizowany
Piękne! Dostałam kopa i zabieram się po niedzieli do pracy. Ktoś pisał coś o
żelkach. Można zamiast landrynek?

  Re: Pierniczki 2007
   olusia178   01.12.07, 15:36 zarchiwizowany
Podobno skórka z kromki chleba działa tak samo jak skórka z jabłka :)
Mam zamiar wypróbować :)
--
Każdy dzień jest cudem, niestety nie zawsze mamy czas i siłę żeby to zauważyć.

  Re: Pierniczki 2007
   mejbi   01.12.07, 22:43 zarchiwizowany
Zrobiłam. Skorzystałam z przepisu podanego w książce Kuchnia Polska. W smaku
wyszły bardzo dobre, ale zgodnie z zaleceniami włożyłam je po wystudzeniu do
słoja, po kilku dniach cyt. "skruszeją i będą wspaniałe" :))
Pytanie, czy mogę je dekorować lukrem dopiero po kilku dniach?
Tak wyglądają upieczone, nieubrane ;)

Pozdr

  Re: Pierniczki 2007
   mejbi   02.12.07, 18:48 zarchiwizowany
Popełniłam kolejną partię, słój już jest cały zapierniczony ;)
Spapugowałam też pomysł z forum i zrobiłam ozdobne piernikowe szaszłyki ;)
Ciacha były dość grubaśne, więc wyszły takie pempuchy... Wkrótce będę toto
wszystko lukrować.
Pozdr

PS. Dzisiaj zrobiłam eksperyment i zamiast miodu (skończył się) dodałam karmelu
(zalegający w szufladzie kupiony w sklepie gotowiec), a zamiast cukru pudru -
cukier brązowy. Ciasto wzbogaciłam też pokruszonymi płatkami migdałów. W smaku
ciacha niczym nie odbiegają od tych tradycyjnych, a może są nawet ciutkę
smaczniejsze...

  Re: Pierniczki 2007
   hania731   04.12.07, 15:33 zarchiwizowany
super szaszłyki i bardzo podoba mi się słój pełen pierników.


  foremki albo raczej wykrojniki
   ma_go   03.12.07, 10:18 zarchiwizowany
od wtorku w ofercie makro.
100szt. za 20 pare zł-Fackelmann, z tworzywa szt., literki ,cyferki , zwierzaki....

  Re: foremki albo raczej wykrojniki
   mamamalgosi   03.12.07, 13:13 zarchiwizowany
ooo!!! nareszcie :) jadę w środę mam nadzieję, że nie wykupią wszystkich :) Będę
musiała piec pierniczki po raz trzeci w tym roku :) ale co tam!

a poniżej bałwany dla dzieci w rodzinie, 5 dziewczynek i jeden on.
Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd