FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Kurczak w cieście filo

Najlepsze w tym daniu jest połączenie smaku oliwek, fety i kurczaka. Może Wam
się zdawać że jesteście w Grecji ;))
Ciasto filo z powodzeniem można zastąpić francuskim :)

Marynata: oliwa z oliwek, mieszanka ulubionych ziół - oregano, suszone
pomidory, pieprz, bazylia.
2 piersi z kurczaka
2 płaty ciasta filo
garść zielonych oliwek, pokrojonych na pół
ser feta (osobiście użyłam Arla apetina Feta, w kostkach i każdą kosteczkę
przekroiłam na pół)
1/4 kubka stopionego masła (koniecznie, bo bez niego ciasto będzie zbyt suche)

Kurczaka wsadzamy do marynaty, najlepiej na noc, jeśli Wam się śpieszy to na
dwie godzinki.
Wykładamy pierś kuraka na płat ciasta, na wierzch dajemy oliwki razem z serem
feta, układając je w szachownice (kostka fety, oliwka, kostka fety oliwka
itd). Zawijamy w kopertę, bądź też improwizujemy smarując płaty roztopionym
masłem.
Zawiniątko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185* na 35-40 minut. Jeśli
wierzchnia warstwa ciasta będzie już zbyt rumiana, a nie upłynęło tyle czasu,
nakryć folią aluminiową i piec dalej ;))


--
young-lady-in-the-kitchen.ownlog.com

Kurczak w cieście filo - pani.losica 17.11.07, 18:22    
Re: Kurczak w cieście filo - ciociapolcia 17.11.07, 18:29    
Re: Kurczak w cieście filo - pani.serwusowa 17.11.07, 18:31    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd