FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Domowy majonez i zapiekane pomidorki

Zrobiłam pierwszy swój domowy majonez, dopiero teraz, bo pamiętam jak mama
zawsze mnie ostrzegała, że łatwo można go zepsuć. Ale nie było powodów do
obaw. Majonez wyszedł puszysty i jaśniutki i bardzo nam smakował w paście
jajecznej i wolno zapiekanymi pomidorkami.
Majonez:
• 1 jajko
• sól i biały pieprz
• 2 łyżki białego octu winnego
• 250 ml oleju słonecznikowego
• szczypta cukru
W miseczce rozbijam jajko, dodaję cukier, sól, pieprz, ocet i ubijam na pianę.
Stopniowo, w bardzo małych ilościach, dodaję olej, cały czas ubijając, aż
zmieni kolor na prawie biały i gęsty.

Pomidorki zapieka się długo, ponad 45 minut w temperaturze 150 stopni z
czosnkiem, oliwą, oregano, solą i pieprzem. Proste. Myślę, że większe pomidory
też by się udały...
Najlepiej smakują z pastą jajeczną, ale równie dobrze np. w pizzy,
zapiekankach, kanapkach, omletach, sałatkach itp. Można przygotować więcej,
trzymać w lodówce i używać do różnych dań...
Kwestia Smaku

Domowy majonez i zapiekane pomidorki - jl76 23.11.07, 23:25    
Re: Domowy majonez i zapiekane pomidorki - marghe_72 23.11.07, 23:28    
Re: Domowy majonez i zapiekane pomidorki - dorotus76 23.11.07, 23:57    
Re: Domowy majonez i zapiekane pomidorki - monikson 24.11.07, 01:22    
Re: Domowy majonez i zapiekane pomidorki - angelina.s 24.11.07, 06:27    
Re: Domowy majonez i zapiekane pomidorki - alinka_li 24.11.07, 11:16    
Re: Domowy majonez i zapiekane pomidorki - ciociapolcia 24.11.07, 11:47    
Re: Domowy majonez i zapiekane pomidorki - jl76 24.11.07, 12:21    
Re: Domowy majonez i zapiekane pomidorki - ciociapolcia 24.11.07, 12:30    
Re: Domowy majonez i zapiekane pomidorki - jl76 26.11.07, 12:15    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd