FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

babeczki z masa makowa

Wczoraj popoludniu latalam z Malzowidlem po sklepach i wpadlismy niechcacy na...
zielona, plastikowa maszynke do mielenia miesa! :-) Swieta blisko, a mam w pamieci
zeszloroczna walke z kosmiczna iloscia maku do makowcow, lazanek, itp., wiec
postanowilam zaryzykowac.
Namoczylam mak, obgotowalam go i odsaczylam. Komisyjnie przyssalismy maszynke do
blatu i zaczelismy mielic; w trakcie maszynka kilka razy sie odsysala, ale... udalo sie!
Przemielilismy go wiecej, niz trzy razy, ale efekt niezly. No a jak juz mialam ten mak, to
trzeba bylo cos z nim zrobic. :-) Padlo na babeczki.
Ciasto kruche podstawowe: maka, maslo, sczypta soli i odrobina zimnej wody.
Schlodzone, a potem wykleilam nim foremki. Do garnuszka wlozylam kilka lyzek masla,
miodu i zmielony mak; chwile wszystko przesmazalam i pod koniec dodalam rodzynki
namoczone w amaretto i skorke pomaranczowa. Ostudzilam i wymieszalam z ubitym
bialkiem. Nalozylam farsz do foremek wylozonych ciastem i polozylam na wierzch
pekany. Pieklam 25 minut w 180 stopniach. Babeczki wyszly pyszne, chociaz nastepnym
razem zrobie ciasto z zoltkiem i cukrem - bedzie smaczniejsze.


babeczki z masa makowa - kabushka 25.11.07, 19:07    
Re: babeczki z masa makowa - hanna51 25.11.07, 21:36    
Re: babeczki z masa makowa - kabushka 26.11.07, 07:39    
Re: babeczki z masa makowa - wolffie 25.11.07, 22:17    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd