FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Łódź Magellana :) Conchiglioni Rigati

Na bazie przepisu ekkore - conchiglione z sosem paprykowo ? pomidorowym - ze
strony www.gotowanie.wkl.pl/przepis9940.html
Podaję jak robiłem, bez odwoływania się do oryginalnego przepisu.

Makaron: 30 dużych muszli (u mnie: Conchiglioni Rigati firmy De Cecco nr 126)
ugotować w osolonej wodzie, nie dogotować (starczy 5-6 minut), zalać zimną
wodą do ostudzenia, odcedzić.

Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego, 2 średnie cebule, około 20 dag sera żółtego, 30
dag pieczarek, ciut oliwy, 2 jaja, sól, pieprz, zioła.
Cebulka w kostkę podsmażana na oliwie, dodawać pieczarki pokrojone w kostkę,
podsmażyć nie dużo - do połączenia składników.
Mięso podsmażyć bez dodatku tłuszczu (miałem tłustawe), dodać pieczarki z
cebulą, pieprz, oregano i tymianek. Ostudzić. Do zimnej masy dodać starty lub
drobno pokrojony żółty ser i 2 jaja, wymieszać.

Sos: około 1/2 szklanki oliwy extra vergine podgrzać (oliwa nie powinna być
gorąca) i wymieszać z trochę mielonej słodkiej papryki (np. 1/2 torebki),
dodać puszkę krojonych pomidorów np. z ziołami firmy Valfrutta, kilka
pokrojonych ząbków czosnku, woda - sosu musi być około litr, pod koniec
łyżeczkę miodu i około łyżki aceto balsamico, ostrej papryki do smaku.

Muszle napełnić farszem łyżeczką. Ułożyć na blaszce lub w naczyniu
żaroodpornym (u mnie szklana forma do tarty z Ikei; naczynie powinno być
wyraźnie wyższe od muszli). Zalać sosem bez przecierania ani wybierania
grubszych kawałków.
Włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiekać w temperaturze ok. 180 stopni przez
30 minut (dolne grzanie + termoobieg).

Uwaga: na 30 muszli w/w ilość farszu jest zbyt duża, wg mnie wystarczy ok. 30
dag mięsa. Sos powinien pokryć muszle w całości, w przeciwnym razie czubki
muszli spieką się i stwardnieją. Ale i tak pycha.


Łódź Magellana :) Conchiglioni Rigati - alabama_pl 09.12.07, 20:31    
Re: Łódź Magellana :) Conchiglioni Rigati - trzy-gwiazdki 09.12.07, 23:03    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd