FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

oczka Św. Łucji czyli bułeczki Lussekatter

tu o Św. Łucji
pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81ucja_z_Syrakuz
a przepis stąd
annesfood.blogspot.com/2007/12/lucia-buns-lussekatter.html#comments
dodam, że od czasów (wielokrotnej) lektury "Zwierzeń Britt-Mari" A. Lindgren
te bułeczki i obchody Św. Łucji chodziły mi po głowie. No i mam sentyment do
tego imienia (moja babcia miała tak na imię).
Przepis: Anne mówi, że szafran wysusza ciasto, w tym przepisie jest relatywnie
- jak na drożdże, których też jest dużo - sporo masła, jest też dodatek
śmietany + mleko, co ma sprawić, że ciasto będzie wilgotniejsze. Moje
tłumaczenie (robiłam z 1/4 porcji - jajo roztrzepałam i dałam na oko 1/4;
podaję oryginał na 20 większych bułek):
100 g świeżych drożdży (u mnie suche)
400 ml pełnego mleka
100 ml śmietanki (35-40% - u mnie 30%)
200 g masła
1-1,5 g szafranu (miałam chyba za mało, bo na 1/4 opak. 0,12 g... ale chyba
dobrze się stało, o czym niżej)
200 ml cukru
1 łyżeczka soli
1 jajo
1 kg białej mąki
Dekor:
Roztrzepane jajo
Rodzynki (na oczka)

Drożdże wkruszyć do miski miksera/miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
Masło topimy, dodajemy mleko i śmietanę i podgrzewamy do ok. 37°C - powinno
być lekko ciepłe (moje było ciepłe), dodajemy do drożdży, mieszamy aż się
rozpuszczą.
Szafran rozcieramy ze szczyptą cukru w moździerzu, mieszamy, dodajemy do
ciasta wraz z solą, cukrem, jajem i większą częścią mąki. Wyrabiamy na
gładkie, jedwabiste ciasto - będzie się kleiło, więc dodajemy resztę mąki, ale
ma być lekko klejące (choć nie na tyle, by przyklejało się do rąk; mi
starczyło równo 250 g mąki na 1/4 składników). Ciasto zostawiamy do
wyrośnięcia na 45 minut (u mnie godzina - urosło, ale nie wstrząsająco).
Następnie formujemy bułeczki (Anne za pomocą wagi elektronicznej, ja
zdecydowanie na oko) - ukroiłam sześć pasków i zwijałam w takie zawijasy/S-ki,
jak widać na stronie Anne. Wyszło 6 bułeczek, ciasto faktycznie łatwe w
obsłudze, nie trzeba właściwie podsypywać mąką. Wg. Anne większe bułki
pozostają dłużej wilgotne. W środek każdej zakrętaska umieszczamy "oczka"
Łucji - rodzynki. Zakrywamy na blasze wyłożonej papierem i zostawiamy do
napuszenia 15 min (imho można ciut dłużej... ale też ja NIGDY nie widzę
efektów tego drugiego rośnięcia). Pieczemy bułki wysmarowane jajem 8-10 min w
200 st. (u mnie 12 min).
Tyle przepis, a teraz moje uwagi. Szafranu, w formie szczypty przyprawy,
używałam dotychczas czasem do risotta itp. Tu już zapach rozcieranej przyprawy
budził mój niepokój, nie mówiąc o zapachu pieczonego ciasta. No i wsadziłam
1sze ciepłe kęsy do buzi, M też i... ja zastanowiłam się: "Coś to dziwne", a M
wyglądał, jakby chciał wypluć. Drugie podejście - bułeczka przestygnięta -
było znacznie, znacznie lepsze, bo przyprawę mniej się czuło, i zdecydowanie
ucieszyłam się, że miałam mało szafranu. Człowiek uczy się całe życie, także
tego, co lubi, czego nie. Nie miałam pojęcia, że szafran w takim wydaniu
będzie silnie kojarzył mi się z zapachem i posmakiem lekarstw.
Samo ciasto jest rzeczywiście wilgotne, mięsiste, słodkie, nie jak typowe
drożdżowe na ciasto, bo nie takie lekkie czy puszyste, ale smaczne. Chętnie
wykorzystam przepis w przyszłości - bez szafranu.
--
Baby don't you cry, we're gonna make a pie... ("Waitress"/"Kelnerka")
oraz Bica

oczka Św. Łucji czyli bułeczki Lussekatter - ptasia 13.12.07, 21:21    
Re: oczka Św. Łucji czyli bułeczki Lussekatter - dorotus76 13.12.07, 21:41    
Re: oczka Św. Łucji czyli bułeczki Lussekatter - ptasia 13.12.07, 21:46    
Re: oczka Św. Łucji czyli bułeczki Lussekatter - nobullshit 13.12.07, 23:49    
Re: oczka Św. Łucji czyli bułeczki Lussekatter - ptasia 14.12.07, 07:21    
wklejam zeszłoroczne - siostraheli 14.12.07, 09:35    
Re: wklejam zeszłoroczne - ptasia 14.12.07, 10:41    
Re: oczka Św. Łucji czyli bułeczki Lussekatter - saiss 14.12.07, 10:37    
Re: oczka Św. Łucji czyli bułeczki Lussekatter - pani.serwusowa 14.12.07, 11:48    
I cukierki ślazowe. - cipcipkurka 14.12.07, 11:57    
Re: I cukierki ślazowe. - ptasia 14.12.07, 12:15    
Re: I cukierki ślazowe. - ptasia 14.12.07, 12:28    
Re: I cukierki ślazowe. - ptasia 14.12.07, 12:29    
Re: I cukierki ślazowe. - pani.serwusowa 14.12.07, 12:53    
Może to niedobre skojarzenie - saiss 14.12.07, 12:52    
Ptasiu! - halberek 14.12.07, 13:23    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd