FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Piernik ponoć litewski

To jest przepis z miesięcznika kuchnia. Niedawno byłam na Litwie i urzeczona tym krajem
postanowiłam wypróbować przepis na piernik litewski. No cóż pioernika juz w zasadzie
nia ma...
3 jaja, 25 dag cukru, 15 dag masła, 25 dag miodu, 5 dag rodzynek, 5 dag migdałów, 5
dag orzechów włoskich, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 250 ml kefiru, 25 dag mąki
żytniej, 25 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, tłuszcz i bułka tarta do
formy
Jaja ucieramy z cukrem an białą puszystą masę (uwazajac zeby wszystkiego nie wyjesc;)
W rondelku rozpuszczamy masło i miód a gdy masa ostygnie, dodajemy utartą masę
jajeczną. Bakalie sparzamy, obieramy migdały i orzechy, siekamy. Rodzynki, migdały
orzechy dodajemy do masy, mieszamy dodajemy przyprawe do piernikó i dolewamy kefir.
Stale mieszając dodajemy przesiane iobie mąki wymeiszane z sodą. Smarujemy blache,
posypujemy bułką, przekładamy coasto i wstawiamy do piekarnika. pieczemy ok 50 min
160-180 stopni

Ja dodałam jeszcze troche żurawiny suszonej.

Piernik ponoć litewski - ewa9786 20.12.07, 10:33    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd