FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Semifreddo Cappuccino

Zrobiliśmy po raz pierwszy semifreddo. Bardzo fajny deser. Przepis pochodzi z
Nowej Kuchni Polskiej wydawanej w formie zeszytów przez Gazetę Wyborczą, a
dokładnie z odcinka "Spotkanie nr 18: Bardzo zimne".

SKŁADNIKI: 3 duże białka, 1 szklanka śmietany kremówki, pół szklanki + 2 łyżki
cukru, 2 łyżki kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody, kilka kropli
olejku waniliowego, pół szklanki pokruszonych ciasteczek migdałowych lub
orzechowych.

SPOSÓB WYKONANIA: Wyłożyć podłużną formę przezroczystą folią (folia powinna
zwisać poza brzegi formy). Ubić śmietanę, przykryć i wstawić do lodówki.
Wymieszać 1 szklanki wody i pół szklanki cukru, gotować mieszając około 4
minut aż cukier się rozpuści. Potem zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 3-5
minut, aż syrop zgęstnieje. Ubić białka na sztywną pianę z pozostałym cukrem.
Cieniutkim strumyczkiem, nie przerywając ubijania wlewać syrop. Gdy masa
podwoi swoją objętość i stanie się lśniąca przerwać ubijanie i pozostawić na
4-5 minut aby przestygła do temperatury pokojowej. Następnie dodać do niej
kawę i wanilię, cały czas ubijając mikserem. Przerwać ubijanie, dodać do masy
1/3 śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą śmietanę i 2/3
ciasteczek, wymieszać jeszcze raz i przełożyć do przygotowanej formy. Przykryć
zwisającą folią, zamrażać najmniej 8 godzin (można pozostawić w zamrażalniku
nawet na cały miesiąc). Gotowe semifreddo wyjąć z zamrażalnika i pokroić na
porcje. Przed podaniem posypać resztą ciasteczek.
--
<a href="HTTP://grumko.blox.pl">Nasz blog kulinarny i nie tylko</a>

Semifreddo Cappuccino - grumko 22.12.07, 19:12    
Re: Semifreddo Cappuccino - kabushka 22.12.07, 20:28    
Re: Semifreddo Cappuccino - lullaby22 23.12.07, 16:13    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd