FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Orzechowe kulki

Bardzo prosty przepis z mojego nowego wigilijnego nabytku - książki autorstwa Hilaire
Walden "Ciastka, ciasteczka, babeczki". Ciasteczka w smaku są słodkie i baardzo
orzechowe. Bardzo "rozsypujące się", ale po spróbowaniu najpierw przypominają ciasto
piaskowe, a potem takie fajne "mordoklejki" :)

Składniki:
12 dag świeżego masła
2 łyżke cukru
szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
12 dag orzechów włoskich albo pekan (ja z włoskimi)
12 dag mąki
cukier puder do obtoczenia

Przygotowanie:
Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszysty krem, pod koniec ucierania dodać esencję
waniliowa i szczyptę soli. Orzechy zmielić w blenderze albo młynku do orzechów na
bardzo drobno. Pomieszać łyżką, żeby się nie sklejały. Przesiać przez druszlak, a te
kawałki, które pozostaną zmilić ponownie. Orzechy i mąkę wsypać do masy maślanej i
wymieszać łyżką, żeby wszystko się połączyło. Zlepić ciasto rękoma i formować kulki
wielkości orzecha włoskiego. Gotowe układać na natłuszczonych blachach i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 150 C na 45 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe obtoczyć w
cukrze pudrze, dać im ostygnąć i powtórzyć (obtaczanie). Tylko uważać, bo jeśli chwycimy
za szybko za gorącą kulkę ona się rozpadnie. Najlepiej podważać je nożem i bardzo
ostrożnie zejmowac z blachy.

Smacznego:)
--
Kucharzysz? Mój blog kulinarny

"Życie jest przygodą dla odważnych - albo niczym."

Orzechowe kulki - usmiecham-sie 28.12.07, 16:22    
Re: Orzechowe kulki - nobullshit 28.12.07, 22:28    
Re: Orzechowe kulki - halberek 29.12.07, 23:26    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd