FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Baklava

Przepis niestety na oko :) Przepraszam, ale może kiedyś to dokładnie spisze :)

Mrożone ciasto Filo.

Masa:
Orzechy włoskie
Orzechy laskowe
Pistacje
Migdały
2 łyżki miodu
sok z cytryny
cukier
opcjonalnie można dodać cynamon

Roztopione masło

Syrop = Zagotować wodę z sporą ilością cukru.


Wszystkie składniki na masę rozdrabniamy w malakserze i nadzienie gotowe.
Ciasto Filo rozmrozić. Uważać by nie wyschło - można przykryć wilgotną ściereczką.
Blaszkę smarujemy roztopionym masłem i kładziemy pierwszy płat ciasta. Każdy
płat również smarujemy roztopionym masłem. Układamy 5 - 10 płatów... w
zależności od tego ile wartstw chcemy. Potem wykładamy masę i kładziemy
kolejne płaty ciasta przesmarowane masłem. Kończymy warstwy ciastem. Przed
pieczeniem kroimy w porcje.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 40 min. Po upieczeniu zalewamy ok. 2
szklankami syropu i dekorujemy.

Jest bardzo słodkie i przepyszne!
--
Always Look On The Bright Side Of Life!

Baklava - radio.minus 09.01.08, 16:59    
Re: Baklava - ulaalex 09.01.08, 17:32    
Re: Baklava - romanstep 09.01.08, 19:01    
Re: Baklava - radio.minus 09.01.08, 22:27    
Re: Baklava - sonix73 09.01.08, 19:08    
Re: Baklava - seala1 09.01.08, 21:20    
Re: Baklava - lullaby22 09.01.08, 22:07    
Re: Baklava - radio.minus 09.01.08, 22:29    
Re: Baklava - ciociapolcia 09.01.08, 22:54    
Re: Baklava - szadoka 10.01.08, 08:21    
Re: Baklava - apfel27 10.01.08, 09:15    
piekna, ale troszke wody różanej by - jacek1f 10.01.08, 10:18    
i jest woda różana:-) n/t - jacek1f 10.01.08, 10:23    
Warto przypomnieć! - cipcipkurka 10.01.08, 10:25    
Re: Warto przypomnieć! - radio.minus 10.01.08, 11:13    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd