1. Żółtka oddzielić od białek. Dodac do nich proszek do piecz. i ocet ->
wymieszać do całkowitego połączenia. Odstawić. (Zrobi się taka 'piana')
2. Ubić białka, dodać do nich cukry, następnie żółtka. Następnie stopniowo
dodawać wymieszane ze sobą mąki (przesiane).
3. Na koniec dodać do masy olej i delikatnie wymieszać.
4. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę.
Piec około 30 minut w 170 st. C (aż brzegi 'odejdą od blachy i wierz nabierz
koloru złotobrązowego)
MASA:
- 1 litr śmietanki kremówki 30% ( 0,5 l schłodzić na 12 h wcześniej)
- 2 białe czekolady (2x100g)
- 130 g wiórek kokosowych
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody (mniej niż 1/4
szklanki)
1. Upieczony i zimny biszkopt przekroić na pół. Spód zostawić.
Wierzch biszkoptowy pokruszyć do miseczki.
2. Pół litra śmietanki i czekolady podgrzać na małym ogniu do wrzenia. Zdjąć z
ognia i dodać wiórki, 100g. Ostudzić. Do przestudzonej masy dodać pokruszony
biszkopt. (Zawsze trochę biszkoptu zostaje, około 1/3 'okruchów'. Należy dac
tyle żeby pozostało trochę 'luźnej' masy pomiędzy kawałkami biszkopta, żeby
nie zrobiła się za sucha)
Taką masę Wykłada się na spód biszkoptowy. Odstawić na godzinę do lodówki.
3.Pół litra śmietanki ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy, ubić aż do
rozpuszczenia cukru a następnie dodać rozpuszczoną żelatynę.
Wyłożyć bitą śmietanę na masę. Posypać wiórkami kokosowymi i dowolnie udekorować.
Życzę smacznego.
Ps. Biszkopt można śmiało wykorzystać do 'normalnego' tortu. To przepis który
się zawsze udaje, nie znam osoby której on by nie wyszedł!!!! Nie wystraszcie
się jeśli wg Was masa na biszkopt będzie zbyt 'lejąca', proporcje są naprawdę
dobre i nie trzeba już więcej mąki!
> Piękne ,czy dobrze zrozumiałam,że żółtka miesza się z octem?Nie uciera?Muszę si
> ę
> upewnić żeby nie zepsuć tej wspaniałości.Pozdrawiam i dziękuję :)
Mam pytanie czy przepis jest na taka brytfanke jak na zdjeciu/jest duza/.Dzis mam
wlasnie Rafaello z innego przepsu tez jest smaczne.Poniewaz domownikom smakuje
ciasto z kokosem nastepnym razem zrobie z twojego przepisu.Dziekuje.Maria
Madzia, sliczna kompozycja z tymi rafaello kuleczkami i truskawkami w
czekoladzie - wyglada bardzo uroczyscie i oczywiscie smacznie ;)
--
***Good girls go to heaven. Bad girls go wherever they want***
Mam pytanko, czy można dać fix zamiast żelatyny?
I czy jeśli robię to ciasto w formie tortu,ale bez tortownicy, zrobię serce i
autko to czy bita śmietana i masa nie spłyną mi bokami. CZy jakoś to czymś
obłożyć,żeby się trzymało?
wybaczcie jestem laik w robieniu ciast z masami (ale uwielbiam piec ciasteczka,
jabłeczniki, serniki itp. a teraz chcę się dalej szkolić w pieczeniu :) )
pzdr
--
nasz Tonio nasze bliźniaki Jaś i Tusia przed ślubem 4 lata, a po ślubie...
> Mam pytanko, czy można dać fix zamiast żelatyny?
Nie wiem. Nigdy nie ubijałam śmietany z fixem, zawsze daję żelatynę. :(
> I czy jeśli robię to ciasto w formie tortu,ale bez tortownicy, zrobię serce i
> autko to czy bita śmietana i masa nie spłyną mi bokami.
Proponuję dzień wcześniej zrobić ciacho "normalne" w prostokątnej blaszce
wyłożonej pergaminem (papierem do pieczenia)
Na drugi dzień wyciągnąć z blachy (wszystko będzie ładnie zastygnięte i już
'przegryzione)
i wyciąć odpowiedni kształt.
Wtedy na bank się nie "rozjedzie".
Ja właśnie tak robię.
--
Maja -Słońce Ty Nasze!!! Buszujący w trawie :D Zapraszamy! poGODNE wyGODNE
> > Mam pytanko, czy można dać fix zamiast żelatyny?
>
> Nie wiem. Nigdy nie ubijałam śmietany z fixem, zawsze daję żelatynę. :(
jakby co smietana ze stabilizatorem w postaci fixa ubija sie bez zarzutu.
> > I czy jeśli robię to ciasto w formie tortu,ale bez tortownicy, zrobię ser
> ce i
> > autko to czy bita śmietana i masa nie spłyną mi bokami.
>
> Proponuję dzień wcześniej zrobić ciacho "normalne" w prostokątnej blaszce
> wyłożonej pergaminem (papierem do pieczenia)
> Na drugi dzień wyciągnąć z blachy (wszystko będzie ładnie zastygnięte i już
> 'przegryzione)
> i wyciąć odpowiedni kształt.
serce oki, ale samochod moim zdaniem moze byc trudno poskladac w ten sposob
(jesli ma byc 3D), wszystko zalezy od tego jak chcesz go udekorowac.
Dziękuję ślicznie za odpowiedzi. Twoje ciacho wygląda baaardzo smakowicie :)
jeśli mi się uda, pochwalę się efektem :)
ciekawe czy uda mi się wyciąć autko - tira, bo to zażyczył sobie syn, a dla męża
zamiast serca będzie jednak boisko do piłki nożnej :)