FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Niebiańsie Rafaello na lekkim biszkopcie
   dzika41   19.01.08, 23:21 zarchiwizowany
Witam serdecznie.
Galerię podczytuję od dawna, teraz postanowiłam zadebiutować przepisem. Mam
nadzieję że Wam się spodoba.

Ciacho o nazwie Rafaello, w tej wersji śmiało można go zaliczyć do grupy
tortowej, jako że robiony jest na biszkopcie.

Oto przepis

BISZKOPT:
- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 cukier waniliowy
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju

1. Żółtka oddzielić od białek. Dodac do nich proszek do piecz. i ocet ->
wymieszać do całkowitego połączenia. Odstawić. (Zrobi się taka 'piana')
2. Ubić białka, dodać do nich cukry, następnie żółtka. Następnie stopniowo
dodawać wymieszane ze sobą mąki (przesiane).
3. Na koniec dodać do masy olej i delikatnie wymieszać.
4. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę.
Piec około 30 minut w 170 st. C (aż brzegi 'odejdą od blachy i wierz nabierz
koloru złotobrązowego)

MASA:
- 1 litr śmietanki kremówki 30% ( 0,5 l schłodzić na 12 h wcześniej)
- 2 białe czekolady (2x100g)
- 130 g wiórek kokosowych
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody (mniej niż 1/4
szklanki)

1. Upieczony i zimny biszkopt przekroić na pół. Spód zostawić.
Wierzch biszkoptowy pokruszyć do miseczki.
2. Pół litra śmietanki i czekolady podgrzać na małym ogniu do wrzenia. Zdjąć z
ognia i dodać wiórki, 100g. Ostudzić. Do przestudzonej masy dodać pokruszony
biszkopt. (Zawsze trochę biszkoptu zostaje, około 1/3 'okruchów'. Należy dac
tyle żeby pozostało trochę 'luźnej' masy pomiędzy kawałkami biszkopta, żeby
nie zrobiła się za sucha)
Taką masę Wykłada się na spód biszkoptowy. Odstawić na godzinę do lodówki.
3.Pół litra śmietanki ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy, ubić aż do
rozpuszczenia cukru a następnie dodać rozpuszczoną żelatynę.
Wyłożyć bitą śmietanę na masę. Posypać wiórkami kokosowymi i dowolnie udekorować.

Życzę smacznego.

Ps. Biszkopt można śmiało wykorzystać do 'normalnego' tortu. To przepis który
się zawsze udaje, nie znam osoby której on by nie wyszedł!!!! Nie wystraszcie
się jeśli wg Was masa na biszkopt będzie zbyt 'lejąca', proporcje są naprawdę
dobre i nie trzeba już więcej mąki!

A teraz kilka fotek



--
Maja - Słońce Ty Nasze!!!
Zapraszamy! poGODNE wyGODNE

  Re: Niebiańsie Rafaello na lekkim biszkopcie
   ajer   20.01.08, 00:02 zarchiwizowany
Piękne ,czy dobrze zrozumiałam,że żółtka miesza się z octem?Nie uciera?Muszę się
upewnić żeby nie zepsuć tej wspaniałości.Pozdrawiam i dziękuję :)

  Re: Niebiańsie Rafaello na lekkim biszkopcie
   dzika41   20.01.08, 10:27 zarchiwizowany
> Piękne ,czy dobrze zrozumiałam,że żółtka miesza się z octem?Nie uciera?Muszę si
> ę
> upewnić żeby nie zepsuć tej wspaniałości.Pozdrawiam i dziękuję :)

Tak, zgadza się.
Żółtek nie trzeba ucierać, wystarczy tylko dokładnie wymieszać.
--
Maja - Słońce Ty Nasze!!!
Zapraszamy! poGODNE wyGODNE

  Dodam coś jeszcze
   dzika41   20.01.08, 10:28 zarchiwizowany
Dobrze żeby gotowe ciasto jeszcze trochę poleżało w celu 'przegryzienia'
Najlepiej zostawić na noc w lodówce.
:D
--
Maja - Słońce Ty Nasze!!!
Zapraszamy! poGODNE wyGODNE

  Efektowne :-) n/t
   cipcipkurka   20.01.08, 12:55 zarchiwizowany

--
...Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów...

  Re: Niebiańsie Rafaello na lekkim biszkopcie
   monjan   20.01.08, 13:11 zarchiwizowany
hmm mniam
gratuluję debiutu:)
--
Witaj moje Słonko
Stefan
Zobaczcie

  Re: Niebiańsie Rafaello na lekkim biszkopcie
   fettinia   20.01.08, 15:36 zarchiwizowany
Piekny debiut:)Witamy w Galerii:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Niebiańsie Rafaello na lekkim biszkopcie
   alakok   20.01.08, 18:06 zarchiwizowany
Mam pytanie czy przepis jest na taka brytfanke jak na zdjeciu/jest duza/.Dzis mam
wlasnie Rafaello z innego przepsu tez jest smaczne.Poniewaz domownikom smakuje
ciasto z kokosem nastepnym razem zrobie z twojego przepisu.Dziekuje.Maria

  Re: Niebiańsie Rafaello na lekkim biszkopcie
   daxter   20.01.08, 18:39 zarchiwizowany
wyglada bardzo apetycznie i efektownie gratuluje :)

  Re: Niebiańsie Rafaello na lekkim biszkopcie
   dzika41   20.01.08, 20:43 zarchiwizowany
Blacha jest duża.
Ja zrobiłam biszkopt z 1,5 porcji (chciałam żeby było więcej ciasta 'na dole'),
ale masę robiłam już z proporcji pojedynczej.
--
Maja - Słońce Ty Nasze!!!
Zapraszamy! poGODNE wyGODNE

  Re: Niebiańsie Rafaello na lekkim biszkopcie
   jowa3   21.01.08, 17:44 zarchiwizowany
często je robię, jest przepyszne :)
--
fotoforum.gazeta.pl/u/jowa3.html

  Re: Niebiańsie Rafaello na lekkim biszkopcie
   margo_kozak   22.03.08, 17:57 zarchiwizowany
swiezo zrobione z przepisu powyzej
pozdrawiam

--
Katolik w sutannie nie chce zrobić z mojego dziecka Chrześcijanina :)
<a
href="tickers.tickerfactory.com/ezt/d/2;10722;28/st/20070116/n/Jasiek/k/a765/ag"
>Mały Purtaś</a>

  Re: Niebiańsie Rafaello na lekkim biszkopcie
   margo_kozak   22.03.08, 18:15 zarchiwizowany
hehe
zjadlam Y
eh tak to jest jak obok stoi drące sie 14-nasto miesieczne dziecko



--
Katolik w sutannie nie chce zrobić z mojego dziecka Chrześcijanina :)
<a
href="tickers.tickerfactory.com/ezt/d/2;10722;28/st/20070116/n/Jasiek/k/a765/ag"
>Mały Purtaś</a>

  Re: Niebiańsie Rafaello na lekkim biszkopcie
   kasian00   22.03.08, 21:15 zarchiwizowany
Bez tego Y i tak pewnie będzie pyszne:-)))

  Re: Niebiańsie Rafaello na lekkim biszkopcie
   madzia788   31.03.08, 20:14 zarchiwizowany
Zrobiłam jako tort ,smak naprawdę super

  Re: Niebiańsie Rafaello na lekkim biszkopcie
   dzika41   31.03.08, 22:14 zarchiwizowany
Margo i Madzia
Super ciacha się prezentują!
Pewnie tak samo świetnie smakowały.... :DDDD

Cieszę się że przepis przypadł Wam do gustu
:DDD
--
Maja - Słońce Ty Nasze!!!
Buszujący w trawie :D
Zapraszamy! poGODNE wyGODNE

  Re: Niebiańsie Rafaello na lekkim biszkopcie
   kuranda   01.04.08, 19:36 zarchiwizowany
Madzia, sliczna kompozycja z tymi rafaello kuleczkami i truskawkami w
czekoladzie - wyglada bardzo uroczyscie i oczywiscie smacznie ;)
--
***Good girls go to heaven. Bad girls go wherever they want***

  Re: Niebiańsie Rafaello na lekkim biszkopcie
   wiolunia79   01.04.08, 20:33 zarchiwizowany
spróbuję jeszcze upiec biszkopt z tego przepisu,jak nie wyjdzie to się poddaję

--
forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=47456

  Re: Niebiańsie Rafaello na lekkim biszkopcie
   madzia788   02.04.08, 20:50 zarchiwizowany
Uroczyście -bo urodzinowy,a Dzika Twoj biszkopt po prostu rewelacja-zawsze się udaje

  Madzia cieszę cię!
   dzika41   06.04.08, 20:06 zarchiwizowany
To jest mój sprawdzony przepis na biszkopt, robię go w ten sposób od lat!!!!
I tylko jeden raz mi nie wyszedł.... jak mi prąd wyłączyli!!!! ;)

--
Maja - Słońce Ty Nasze!!!
Buszujący w trawie :D
Zapraszamy! poGODNE wyGODNE

  Re: Niebiańsie Rafaello na lekkim biszkopcie
   letruska   01.04.08, 22:04 zarchiwizowany

-- Bardzo mi sie podoba!elegancki i efektowny.Gratuluje.
sygnaturka sie dopiero rodzi...

  Re: Niebiańsie Rafaello na lekkim biszkopcie
   peeky_wicky   05.04.08, 17:00 zarchiwizowany
madzia788 napisała:

> Zrobiłam jako tort ,smak naprawdę super

elegancki :)

  pytanie
   blizniaki14   06.04.08, 15:01 zarchiwizowany
Mam pytanko, czy można dać fix zamiast żelatyny?
I czy jeśli robię to ciasto w formie tortu,ale bez tortownicy, zrobię serce i
autko to czy bita śmietana i masa nie spłyną mi bokami. CZy jakoś to czymś
obłożyć,żeby się trzymało?
wybaczcie jestem laik w robieniu ciast z masami (ale uwielbiam piec ciasteczka,
jabłeczniki, serniki itp. a teraz chcę się dalej szkolić w pieczeniu :) )
pzdr
--
nasz Tonio
nasze bliźniaki Jaś i Tusia
przed ślubem 4 lata, a po ślubie...

  Re: pytanie
   dzika41   06.04.08, 20:04 zarchiwizowany
> Mam pytanko, czy można dać fix zamiast żelatyny?

Nie wiem. Nigdy nie ubijałam śmietany z fixem, zawsze daję żelatynę. :(


> I czy jeśli robię to ciasto w formie tortu,ale bez tortownicy, zrobię serce i
> autko to czy bita śmietana i masa nie spłyną mi bokami.

Proponuję dzień wcześniej zrobić ciacho "normalne" w prostokątnej blaszce
wyłożonej pergaminem (papierem do pieczenia)
Na drugi dzień wyciągnąć z blachy (wszystko będzie ładnie zastygnięte i już
'przegryzione)
i wyciąć odpowiedni kształt.
Wtedy na bank się nie "rozjedzie".
Ja właśnie tak robię.
--
Maja - Słońce Ty Nasze!!!
Buszujący w trawie :D
Zapraszamy! poGODNE wyGODNE

  Re: pytanie
   peeky_wicky   07.04.08, 10:33 zarchiwizowany
> > Mam pytanko, czy można dać fix zamiast żelatyny?
>
> Nie wiem. Nigdy nie ubijałam śmietany z fixem, zawsze daję żelatynę. :(

jakby co smietana ze stabilizatorem w postaci fixa ubija sie bez zarzutu.

> > I czy jeśli robię to ciasto w formie tortu,ale bez tortownicy, zrobię ser
> ce i
> > autko to czy bita śmietana i masa nie spłyną mi bokami.
>
> Proponuję dzień wcześniej zrobić ciacho "normalne" w prostokątnej blaszce
> wyłożonej pergaminem (papierem do pieczenia)
> Na drugi dzień wyciągnąć z blachy (wszystko będzie ładnie zastygnięte i już
> 'przegryzione)
> i wyciąć odpowiedni kształt.

serce oki, ale samochod moim zdaniem moze byc trudno poskladac w ten sposob
(jesli ma byc 3D), wszystko zalezy od tego jak chcesz go udekorowac.

  Re: pytanie
   blizniaki14   07.04.08, 11:01 zarchiwizowany
to nie ma być samochód w formie 3D tylko wzór samochodu, wycięty z biszkoptu,
taki na płasko :) takie mi się podobają :) i synkowi też
dziękuję za odpowiedzi, niezwykle cenne dla laika :) buziaki
--
nasz Tonio
nasze bliźniaki Jaś i Tusia
przed ślubem 4 lata, a po ślubie...

  Re: pytanie
   blizniaki14   07.04.08, 10:59 zarchiwizowany
Dziękuję ślicznie za odpowiedzi. Twoje ciacho wygląda baaardzo smakowicie :)
jeśli mi się uda, pochwalę się efektem :)
ciekawe czy uda mi się wyciąć autko - tira, bo to zażyczył sobie syn, a dla męża
zamiast serca będzie jednak boisko do piłki nożnej :)

--
nasz Tonio
nasze bliźniaki Jaś i Tusia
przed ślubem 4 lata, a po ślubie...

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd