FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Re: Creme brulee

to skorzystam z okazji i wrzuce moj wielokrotnie sprawdzony przepis:
wyskrobujemy laske wanilii. wrzucamy to ze srodka do dzbanka,wlewamy 400 ml
slodkiej smietanki 30% i 200 ml pelnego mleka - 3,2 -3,8%. wrzucamy 70g
mialkiego cukru i 4-5 zoltek. mieszamy bardzo dokladnie. mozemy nawet na
krociutko wlaczyc zyrafe. ja mieszam trzepaczka.
nastepnie zostawiamy mase w cholere na kilka godzin, albo na noc.
nastawiamy kuchenke na 150° - gora - dol, termoobiegu nie trzeba. pstrykamy
elektrycznym czajnikiem napelnionym woda. bierzemy prostokatna brytfanke,
wkladamy do niej 6 foremek o poj 150 ml. mieszanine w dzbanku ostroznie
mieszamy. wyewamy do foremek. zalewamy brytfanke wrzatkiem z czajnika, tak do
1/2, 3/4 wys. foremek i jazda do piekarnika na 45 min. przewaznie potrzeba
jeszcze 5 min dodatkowo. jesli krem na koncu zaczyna sie leciutko "przypalac",
nie szkodzi, potem przykryjemy te ciemniejsze plamki przy sciankach foremki
cukrem i skarmelizujemy. potem studzimy. reszta wiadomo.
nie leje masy przez sitko do foremek, ale oczywiscie mozna, ja lubie te ciemne
punkciki wanilii w kremie. absolutnie zbedne jest natomiast wszedzie zalecane
gotowania smietanki z wanilia, ubijanie zoltek itp. "moj" creme brulee jest i
bez tego fantastyczny.
--
------------------------------
Przy obecnej jakości kandydatów pójście na wybory to przyjemność, którą można
porównać jedynie z wizytą w burdelu celem wybrania sobie żony.

Creme brulee - latulka 27.01.08, 21:15    
Re: Creme brulee - dziuunia 27.01.08, 23:03    
Re: Creme brulee - paniszprottka 27.01.08, 23:21    
:-( - cipcipkurka 28.01.08, 10:21    
Re: :-( - halberek 02.02.08, 18:13    
Re: Creme brulee - kuranda 28.01.08, 18:59    
Re: Creme brulee - jswm 28.01.08, 19:27    
Re: Creme brulee - ania_m66 29.01.08, 00:35    
Re: Creme brulee - dziuunia 29.01.08, 07:24    
Re: Creme brulee - jswm 29.01.08, 08:22    
Re: Creme brulee - trzy-gwiazdki 02.02.08, 16:32    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd