FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Creme brulee

Jeden z moich ulubionych deserów. Tym razem niestety nie był idealny. Brakło
mi gazu w palniku a ponieważ akurat wicher wiał jak szalony i było biało od
śniegu to nie wyjście do sklepu odpadło w przedbiegach:) Mam nadzieję, że nie
zostanę zlinczowana za ten nie do końca skarmelizowany cukier?:)


przepis:
300 ml śmietany 36 %
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
wanilia
cukier do skarmelizowania

Śmietanę zagotowujemy krótko z wanilią. Żółtka ubijamy z cukrem do momentu, aż
leciutko zbieleją. Do żółtek wlewamy lekko przestudzoną śmietanę i tak
otrzymaną masą napełniamy 4 foremki ( przez sitko). Wstawiamy je do
piekarnika nagrzanego do 90 st. i zapiekamy około 40 -50 minut- konsystencja
kremu ma być lekko galaretowata, nie można dopuścić do przyrumienienia! Po
wyjęciu kremu z piekarnika schładzamy go kilka godzin w lodówce, a przed
podaniem posypujemy równą warstwą cukru, który karmelizujemy za pomocą palnika.


Creme brulee - latulka 27.01.08, 21:15    
Re: Creme brulee - dziuunia 27.01.08, 23:03    
Re: Creme brulee - paniszprottka 27.01.08, 23:21    
:-( - cipcipkurka 28.01.08, 10:21    
Re: :-( - halberek 02.02.08, 18:13    
Re: Creme brulee - kuranda 28.01.08, 18:59    
Re: Creme brulee - jswm 28.01.08, 19:27    
Re: Creme brulee - ania_m66 29.01.08, 00:35    
Re: Creme brulee - dziuunia 29.01.08, 07:24    
Re: Creme brulee - jswm 29.01.08, 08:22    
Re: Creme brulee - trzy-gwiazdki 02.02.08, 16:32    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd