FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Czas na pasternak

Warto poszukać pasternaku na targowiskach i w halach targowych. Ostatnio wszystko co
widzialam na stoiskach warzywnych bylo pasternakiem sprzedawanym jako pietruszka a
wydawac sie moze, ze trudno go zdobyc. Tymczasem w tej chwili to zdobycie prawdziwej
pietruszki graniczy z cudem.
Wystarczy obwachac, zeby sie upewnic, ze pietruszka na pewno to nie jest. Pasternak
jest duzo wiekszy od pietruszki, ma bardziej kremowy kolor i smakuje bardziej jak
marchewka.

Potrawka a la curry z soczewicą, ziemniakami i pasternakiem

Nie jest to może żadna rewelacja, ale na danie kolacyjne świetnie się nadaje. Przepis z
"Pikantne dania" Good Food magazines.

2 łyżki oleju,
w cebula, posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekane
700 g ziemniaków pokrojonych na kawałki,
4 marchewki pokrojone na plasterki,
2 pasternaki pokrojone na plasterki,
2 łyżki curry,
1 l bulionu warzywnego,
100 g czerwonej soczewicy,
1 pęczek kolendry,
jogurt.

W dużym garnku rozgrzać olej i poddusić cebule, pod koniec duszenia wrzucić czosnek i
chwilę smażyć, dodać ziemniaki, marchewkę i pasternak, zwiększyć ogień i smażyć 6-7
min. dodać curry, wlać bulion (ja dałam wodę) i zagotować. Zmniejszyć ogień, dorzucić
soczewicę, przykryć i gotować 15-20 min. aż jarzyny będą miękkie a sos gęsty. Dodać
większość kolendry i podgrzewać 1 min. Wlać na wierzch jogurt i posypać resztą kolendry.

Zupa grochowo-pasternakowa

Jest to po prostu wersja wegetariańska grochówki, która nada się również do spożycia
dla małych dzieci. Przepis z "Zupy" Carole Clements.

250 g żółtego, łuskanego grochu,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 cebula, drobno posiekana,
1 mały por, drobno posiekany,
3 ząbki czosnku, drobno posiekane,
2 pasternaki ok. 225 g, pokrojone w plasterki,
2 l wody,
10 liści świeżej szałwi, albo 1/4 łyżeczki suszonej,
1/8 łyżeczki tymianku,
1/4 łyżeczki mielonej kolendry,
1 listek laurowy,
sól, pieprz,
świeżo starta gałka muszkatałowa,
świeża natka pietruszki, albo kolendry, posiekana do posypania.

Groch namoczyć przez noc.
Rozgrzać oliwę i podsmażyć przez około 3-4 minuty cebulę i pora, następnie dodać
czosnek, pasternak i całość dusić jeszcze 2 min. od czasu do czasu mieszając. Dolać
wodę, dodać groch i przyprawy, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 30-40 min. aż
warzywa będą miękkie. Wyjąć listek, zmiksować, przyprawić solą, pieprzem i gałką
muszkatałową. Posypać zieleniną.



Czas na pasternak - thiessa 28.01.08, 19:36    
Re: Czas na pasternak - cipcipkurka 29.01.08, 10:41    
Re: Czas na pasternak - thiessa 29.01.08, 23:15    
Re: Czas na pasternak - roseanne 30.01.08, 01:20    
Re: Czas na pasternak - thiessa 30.01.08, 16:17    
Re: Czas na pasternak - ptasia 30.01.08, 07:02    
Re: Czas na pasternak - thiessa 30.01.08, 16:31    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd