FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Bisteeya

Klasyka kuchni marokańskiej. Przymierzałam się do tego dania od dawna i w końcu
wczoraj wprowadziłam swój zamiar w czyn. Trzeba przyznać, że jest to potrawa
pracochłonna, ale trudy zostają w pełni zrekompensowane jej smakiem. Przepis z
"Cooking Moroccan" Tess Mallos.

250 g klarowanego masła,
1,5 kg kurczaka (użyłam 750 g piersi),
2 duże czerwone cebule, posiekane,
3 ząbki czosnku, posiekane,
1 laska cynamonu,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
1 1/2 łyżeczki kuminu,
1/2 łyżeczki kurkumy,
500 ml bulionu z kurczaka,
2 szczypty szafranu, namoczone w 2 łyżkach ciepłej wody,
1 łyżka soku z cytryny,
2 garście natki pietruszki, posiekane,
2 garście kolendry, posiekane,
5 jajek, lekko ubitych,
100 g posiekanych, uprzednio zblanszowanych i uprażonych migdałów,
30 g cukru pudru, plus dodatkowo do podania,
1 łyżeczka mielonego cynamonu, plus dodatkowo do podania,
12 arkuszy ciasta fillo.

Rozpuścić w garnku 100 g klarowanego masła, zbrązowić na nim kurczaka. Odłożyć.
Wrzucić cebulę i smażyć aż się zezłocić. Dodać czosnek i przyprawy, chwilę smażyć. Wlać
szafran i bulion, dodać z powrotem kurczaka, przykryć i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 160C. Piec Przez 1 godzinę.
Po upieczeniu mięso oczyścić z kości i skóry, podzielić na kawałki.
Z sosu wyłowić cynamon, dodać sok z cytryny, pietruszkę, kolendrę i gotować na małym
ogniu 10 min.
Wlać jajka i dodać mięso z kurczaka, mieszać aż jajka się zetną.
Zmieszać cukier z cynamonem i migdałami. Roztopić pozostałe masło. Wysmarować
roztopionym masłem formę do pieczenia, położyć płat ciasta fillo tak żeby brzegi ciasta
wystawały poza foremkę, posmarować masłem. Na posmarowany płat położyć kolejny ,
znowu posmarować i w ten sposób ułożyć 8 płatów. Do środka nałożyć nadzienie z
kurczaka. Zawinąć do środka pierwszy płat ciasta i posypać 1/4 mieszanki cukry z
migdałami. Zawinąć kolejne 3 płaty i postąpić tak samo. Pozostałe 4 płaty ciasta po prostu
zawinąć do środka bez posypywania. Kiedy wszystko będzie już ładnie zapakowane
kładziemy na wierzchu 4 róże zwinięte z posmarowanych masłem arkuszy ciasta. Piec 1
godzinę w piekarniku nagrzanym do 180C.
Można zrobić bardziej klasycznie i zamiast robić róże, po upieczeniu posypać cukrem i
cynamonem w ten sposób, aby powstała krateczka.

Gruzja 05.09.2007-23.09.2007

Bisteeya - thiessa 28.01.08, 20:34    
Re: Bisteeya - jswm 28.01.08, 21:01    
Re: Bisteeya - nobullshit 29.01.08, 00:26    
Re: Bisteeya - ciociapolcia 29.01.08, 00:33    
Re: Bisteeya - szadoka 29.01.08, 08:26    
Re: Bisteeya - majajusta 29.01.08, 08:52    
Re: Bisteeya - cipcipkurka 29.01.08, 10:45    
Re: Bisteeya - l.e.a 29.01.08, 15:51    
zbiorówka - thiessa 29.01.08, 22:54    
Re: Hela - hela1 30.01.08, 15:58    
Re: No i - hela1 30.01.08, 16:00    
Re: Hela - cipcipkurka 30.01.08, 16:50    
Re: Bisteeya - pani.serwusowa 30.01.08, 16:06    
Re: Bisteeya - hela1 31.01.08, 12:23    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd