Przepis Tessy Capponi - Borawskiej z jej strony internetowej:
www.oliwazoliwek.pl/dp/cms/content.xml?mp=mid49&mi=mid49
Zakalec zrobił mi się pewnie dlatego, że zamiast "małych czarnych winogron" z
przepisu użyłam winogron dużych, które siłą rzeczy puściły więcej soku.
Niemniej placek polecam bo:
- mimo zakalca był bardzo smaczny
- w sezonie można upiec tę schiacciatę z naszymi krajowymi, malutkimi winogronami
- zamiast pakować winogrona między dwie warstwy ciasta, można wbić je tylko w
górną warstwę, jak np. pomidorki w klasycznej focacci, i wtedy wszystko będzie
dobrze.
- pyszne jest samo to oliwkowo - rozmarynowe ciasto. Następnym razem upiekę je
bez dodatków i potraktuję jako pieczywo kanapkowe.
www.oliwazoliwek.pl/dp/cms/content.xml?mp=mid49&mi=mid49
Zakalec zrobił mi się pewnie dlatego, że zamiast "małych czarnych winogron" z
przepisu użyłam winogron dużych, które siłą rzeczy puściły więcej soku.
Niemniej placek polecam bo:
- mimo zakalca był bardzo smaczny
- w sezonie można upiec tę schiacciatę z naszymi krajowymi, malutkimi winogronami
- zamiast pakować winogrona między dwie warstwy ciasta, można wbić je tylko w
górną warstwę, jak np. pomidorki w klasycznej focacci, i wtedy wszystko będzie
dobrze.
- pyszne jest samo to oliwkowo - rozmarynowe ciasto. Następnym razem upiekę je
bez dodatków i potraktuję jako pieczywo kanapkowe.