FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i drogie

Nabyłem droga kupna 1,5 kg pręgi wołowej za 36 zł - w dawnych czasach najchętniej
jadłem ze świeżym chrupiącym chlebem oraz musztardą gruboziarnistą? jednak żeby
starczyło na dłużej dorobiłem sos chrzanowy i podałem z ziemniakami z wody oraz
surówką z kiszonych buraków (z zakwasu buraczanego, tylko wcześniej wyjęte)
--
> 1,5 kg pręgi wołowej
> dobrze mieć gnata wołowego z resztkami mięsa
> włoszczyzna bez kapusty + opieczona nad gazem cebulka
> pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść bobkowy, sól (tu ciechocińska)
--
> mięso zamroziłem następnie wyjąłem na sito do pełnego rozmrożenia - ma być suche
> gnata wołowego przełamać (lepiej niech to robi w sklepie rębacz) i gotować
> wyjąć, pookrawać z mięsa, wybrać tuk , wrzucić do wywaru bez gnata, dodając
przyprawy
(jeśli nie ma kości to niech będzie kostka wołowa albo i dwie)
> doprowadzić do wrzenia, wrzucić pręgę zanurzając ją widelcem żeby gwałtownie ścięła
się ze wszystkich stron? aha ja to robie w szybkowarze - czyli w garze zwiększyć czasy
> od czasu gwizdania 45 minut, wypuściłem parę za pomocą widelca pod gwizdawką i
dodałem warzywa zraz z opieczoną cebulką
> i znowu od chwili gwizdania 15 minut - gotowe!
--
sos chrzanowy: Łyżkę mąki rozmieszać z 300 ml. wystudzonym wywarem - można z
gnata, zagotować, dodać łyżkę chrzany lub dwie wg własnego gustu i smaku, pół cytryny,
cukier i sól do smaku, zagotować - alternatywnie można dodać jeszcze gęstą, słodką
śmietanę, a także łyżeczkę masła - tu jest bez tych dodatków ;)
--
kroić pręgę na plastry i na wygrzanych talerzach serwować na stół
--
a wywar jeść z drobnym makaronem jako rosół niespotykanego smaku z pływającymi
kawałkami tuku i mięsa
--
dlaczego zawracał głowę tak banalnym przepisem?!
bo dwa tygodnie temu kupiłem w hali zrazówki i zrobiliśmy bitki wołowe - POEZJA!!!
bardzo żałowałem, że nie udokumentowałem dla przyjaciół bo było warto, a właśnie
powstrzymało mnie to, że to taki banalny przepis jak się w wyraził pewien wieszcz GP?


--
Szczesliwego Nowego Roku 2008

Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i drogie - krzysztof_wandelt 02.02.08, 18:05    
Re: Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i dr - lidma 02.02.08, 18:57    
Re: Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i dr - figgin1 02.02.08, 19:14    
Re: Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i dr - atojaxxl 02.02.08, 21:13    
Re: Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i dr - slawuuusia 02.02.08, 23:37    
Re: Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i dr - hani-2 03.02.08, 14:34    
Re: Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i dr - krzysztof_wandelt 04.02.08, 13:46    
Re: Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i dr - corrina_f1 04.02.08, 15:16    
Re: Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i dr - hani-2 04.02.08, 17:24    
Re: Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i dr - a74-7 06.02.08, 17:48    
Re: Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i dr - krzysztof_wandelt 06.02.08, 19:58    
Re: Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i dr - a74-7 06.02.08, 22:52    
Re: Pręga wołowa w sosie chrzanowym - proste i dr - genova51 11.02.08, 07:24    
fakt ze trafia się mieso jak drewno... - krzysztof_wandelt 11.02.08, 08:30    
errata: zmiast "pieso" > mięso ;)))))))))))))))))) - krzysztof_wandelt 11.02.08, 08:35    
Re: errata: zmiast "pieso" > mięso ;))))))))) - genova51 11.02.08, 13:54    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd